Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Au trecut 365 de zile de când România a anunțat că în 30 de zile va tranșa problema corvetelor românești Gowind 2500
Strategica
Data publicării:
Kind reminder, 2023. În vara acestui an se vor împlini exact patru ani de când Ministerul Apărării Naționale a declarat Asocierea dintre gigantul francez Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa drept câștigătoare a licitaţiei pentru programul „Corveta multifuncțională”. 
Corvetă Gowind 2500, imagine concept. Foto: Naval Group
Corvetă Gowind 2500, imagine concept. Foto: Naval Group

În baza programului ar fi trebuit construite patru corvete din clasa Gowind 2500 care ar fi trebuit să ajungă în dotarea Forțelor Navale Române. 

Potrivit datelor oficiale din program, „navele vor fi construite în România în decurs de șapte ani, în baza unui transfer de tehnologie pentru construcţia, dotarea şi mentenanţa corvetelor”. Mai mult, prima navă ar trebui livrată la doar trei ani de la semnarea contractului.

Doar că din 2019 până în prezent contractul nu a fost semnat.

Azi, în plin război în Marea Neagră, România ar fi trebuit să aibă deja cel puțin o corvetă în acvatoriul Mării Negre.

Acordul include și modernizarea vechilor noastre fregate T22R - Fregata Regina Maria și  Fregata Regele Ferdinand.

 

Au trecut 365 de zile de când România a anunțat că în 30 de zile va tranșa problema corvetelor

 

2. Gowind 250... (gowind_2500_07895900.jpg)

Corvetă din clasa Gowind 2500, imagine concept. Foto: Naval Group

La începutul anului 2022, fostul ministru al Apărării Vasile Dîncu anunțase că MApN, aflat în așteptarea ca Naval Group să semneze contractul, va tranșa problema până pe data de 31 ianuarie 2022.

De atunci au trecut 365 de zile iar taurul nu a fost luat de coarne.

În lunile care au urmat datei de 31 ianuarie 2022, MApN a prelungit de nenumărate ori termenul de semnare a acordului. Din punct de vedere legal nu există nicio prevedere care să impună semnarea contractului într-un anumit termen. Din perspectiva înzestrării Forțelor Navale, situația e însă una cel puțin extrem de neplăcută, acestea fiind cea mai văduvită structură de forțe din cadrul Armatei României în ceea ce privește dotarea cu tehnică modernă.

 

Și totuși, de ce nu s-a semnat controversatul contract „Corveta multifuncțională” în aproape 4 ani?

 

Este Secretul lui Polichinelle că întârzierile au fost cauzate de neînțelegeri financiare. În fapt, acest lucru a fost confirmat și de oficiali francezi. E vorba de neînțelegeri financiare în cadrul Asocierii, între Naval Group și Șantierul Naval Constanța. 

În vara acestui an, în încercarea de a debloca situația, șefa misiunii diplomatice franceze la Bucureşti, ambasadoarea Laurence Auer, a precizata fost constituit un comitet care are ca obiectiv rezolvarea dosarului privind construcția celor patru corvete pentru Forţele Navale Române.

„Nu pot să vă spun date deoarece este complicat. Nu vorbim de un dosar simplu, vorbim de o ofertă din 2016, cu preţ fix. Preţul oţelului a crescut enorm de atunci”, spunea la acea vreme, ambasadoarea Franței la București.

Ministerul Apărării nu a făcut nicio concesie și respectarea la literă a prevederilor actului inițial.

Totuși, în luna septembrie 2022, Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență care prevede reglementarea și ajustarea prețurilor contractelor de achiziții publice, inclusiv celor aflate în derulare. La vremea respectivă ordonanța părea că e o mână de ajutor întinsă în semnarea contractului „Corveta multifuncțională”.

Motivarea acestui act normativ făcea referire la prețurile materiilor prime care au crescut semnificativ în ultima perioadă, atât în contextul pandemiei, cât și în contextul războiului neprovocat declanșat de Federația Rusă în Ucraina.

În traducere, dacă contractul corvetelor ar fi fost semnat în următoarele 45 de zile de la adoptarea Ordonanței, în prevederile contractuale din 2019,  momentul în care a fost anunțat câștigătorul licitației, la prima livrare a tehnicii acordul intra sub incidența ajustării prețurilor și a modificărilor. Doar că cele 45 de zile s-au scurs pe data de 5 noiembrie 2022 și, deși au fost semnate alte contracte ce au beneficiat de aceste condiții, cel al „Corvetei multifuncționale” a rămas în continuare blocat.

 

Ce e de făcut în 2023?

 

3. Corveta Si... (damen_sigma_77912100.jpg)

Corveta Sigma 10514, imagine concept. Foto: Damen

E cât se poate de clar că problema în contractul „Corveta multifuncțională” e una deosebit de complexă iar la 4 ani distanță cineva va trebui să ia până la urmă taurul de coarne. 

În prezent. așa cum indică toate datele, șansele ca Naval Group și Șantierul Naval Constanța să ajungă la un acord, la 4 ani distanță de când au fost declarate câștigătoare și să se prezinte cu o ofertă către Ministerul Apărării Naționale, sunt foarte mici.

În acest context în continuare prima șansă o are Naval Group și Șantierul Naval Constanța care vor trebui să vină cu o ofertă. În caz contrar Ministerul Apărării ar putea inclusiv să se îndrepte spre compania care s-a poziționat pe locul secund în licitație - Damen. 

Olandezii au anunțat anul trecut că își mențin oferta și au plusat, precizând că în contextul războiului declanșat de Rusia în Marea Neagră pot recupera timpul pierdut, corvetele putând fi construite concomitent la șantierele românești de la Galați și Mangalia, deținute de Damen.  

Amintim că oferta Damen pentru România sunt corvete Sigma 10514 cu armament american. 

O astfel de decizie ar putea fi contestată în instanță de celelalte companii participante la licitație, ceea ce ar atrage de la sine un nou val de amânări.

O altă soluție vehiculată a fost anularea licitației și acordarea contractului prin procedură directă G2G (Guvern la Guvern). 

Doar că o asemenea soluție are o problemă cât casa. Contractele G2G, care au avantajul derulării mult mai rapide, nu au în legislația românească obligativitatea de offset - adică implicarea industriei de apărare din România în contract. Ori tocmai construirea navelor în România, transferul de tehnologie și implicarea industriei românești în acest proces sunt obiective principale ale contractului „Corveta multifuncțională”.

Cert e că nu există decât aceste trei soluții: Acord cu Asocierea dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța, îndreptarea către un alt competitor ori anularea procedurii.

În 2023, în contextul în care au trecut aproape 4 ani de la declararea câștigătorului, cineva va trebui să ia taurul de coarne.

Se ridică desigur și întrebarea cât de viabil mai e acest program în actualul context de securitate de la Marea Neagră, în condițiile în care planificarea celor patru corvete a fost făcută în 2006.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Photo source: U.S. Department of Defense
EXCLUSIV
Pregătită să se apere în „bătălia pentru Groenlanda”, Danemarca arată SUA pisica rusă Nord Stream. Ștefan Popescu: În spatele danezilor se află Germania
Statele Unite își retrag câteva baterii Patriot din Coreea de Sud și le amplasează în Orientul Mijlociu: Un alt semn care indică pregătirile pentru o lovitură asupra instalațiilor nucleare iraniene?
SUA ar putea pierde superioritatea strategică în fața Chinei dacă nu își modernizează urgent triada nucleară
Turcia vrea să controleze o bază strategică lovită de aviația Israelului: Posibila desfășurarea a sistemului rusesc S-400 poate irita mult SUA
Generalul Christopher Cavoli, avertisment pentru administratia Trump: Rusia este un negociator extrem de strategic, chiar și cu privire la chestiunile mărunte
SUA transmit un mesaj clar în Orient: O aripă suplimentară de F-35 ajunge în regiune, după ce jumătate din flota de bombardiere B-2 a fost dislocată într-un punct cheie
Bonjour Franța, goodbye America? Europa, România și de ce umbrela nucleară franceză deasupra Europei e mai mult o declarație politică | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Marco Rubio încearcă să liniștească aliații europeni îngrijorați de angajamentul SUA față de NATO, în timp ce Trump trimite mesaje contradictorii
Polonia, puterea militară a Europei, susţine că nu este pregătită pentru un război de lungă durată. General polonez: După o lună, armata poloneză își va pierde capabilităţile militare
Partea României în planul ambițios al Europei de reînarmare: Punctul esențial al strategiei noastre e Marea Neagră
Bombardiere „stealth” B-2 și avioane de realimentare, dislocate de SUA la baza din Diego Garcia, punct-cheie pentru operațiunile din Orient (Foto/Video)
Finlanda înțelege că e sub ”tirania geografiei”: Cu 1.300 de km de graniță cu Rusia, industria militară finlandeză se folosește inclusiv de experiența angajaților Nokia
NATO ar fi suspendat discuțiile privind recalibrarea strategiei față de Rusia, în timp ce SUA fac presiuni pentru un acord de pace în Ucraina
Politica UE de reînarmare ”made în Europe” nemulțumește Washingtonul. ”Metoda Trump” ar putea face ca Europa să piardă pe toată linia
Președintele Finlandei, Alexander Stubb, afirmă că țara sa ar trebui să se „pregătească mental” pentru restabilirea legăturilor cu Rusia
Atacurile cu JDAM-ER ale Ucrainei continuă: Un MiG-29 ucrainean a distrus un punct de comandă al trupelor ruse (Video)
Suedia aprobă un ajutor militar record pentru Ucraina, inclusiv sisteme de apărare aeriană, artilerie și comunicații prin satelit
China lansează exerciții militare în jurul Taiwanului, care seamănă o blocadă navală. Filipine: Dacă i se întâmplă ceva Taiwanului, noi vom fi implicaţi
Dacă nu se acționează, „este doar retorică”: Statele baltice nu se grăbesc să se rupă de SUA şi sunt sceptice cu privire la leadershipul Vest-European
Europa trebuie să se descurce singură. Descurajarea Rusiei nu este o prioritate americană, arată un document secret al Pentagonului
Controlul Arcticii trece și prin Finlanda. SUA va cumpăra spărgătoare de gheață de la principalul producător al acestui tip de nave
Olandezii nu se mint singuri și avertizează: Putin are nevoie doar de un an pentru a mobiliza o armată uriașă împotriva NATO
Canada intră în bătălia pentru Arctica, investind miliarde de dolari în tehnologie pe care puțin o au: Radare JORN cu bătaie peste orizont
Două escadrile „vecine”: De ce baza celei de-a treia escadrile de F-16 a României va fi la Kogălniceanu, la doar 90 de km de cea de-a doua?
Grupul de Luptă al NATO din România se află sub comanda Franței. În acest sens francezii au dislocat în România tehnică militară, printre care tancuri franceze Leclerc și blindate. Sursa foto: Twitter French Forces in Romania.
EXCLUSIV
În mâinile cui lăsăm apărarea Europei: Franța manifestă voinţă, dar are capacitatea necesară pentru a coordona inițiativele de apărare la nivel european?
Ne mai putem baza pe umbrela nucleară a SUA? Noile abordări americane de politică externă ar putea crește numărul puterilor nucleare la 25 de state
Presa sârbă anunță că Belgradul și Budapesta ar putea intra în alianță militară, ca răspuns la acordul recent semnat între Croația, Albania și Kosovo
Incertitudine cu privire la tancurile Abrams australiene donate Ucrainei: Joaca lui Donald Trump de-a asistența militară a dus la blocarea unui hub logistic din Polonia
De ce a renunțat Ucraina la arme nucleare deși știa că Rusia va ataca. Ioana Bercean: Dreptul internațional e cea mai înșelată mireasă
Germania aprobă un pachet major de ajutor militar pentru Ucraina, după luni de amânări: Mai multe rachete şi sisteme de apărare aeriană Iris-T pe ucraineni

Ştiri Recomandate

,,A NATO Mare Nostrum” - De ce Rusia este tot mai interesată să-şi proiecteze puterea în Marea Baltică?
Aviația ucraineană distruge un centru rusesc de control al dronelor FPV (Video): Atacul a fost efectuat de un MiG-29, echipat cu două bombe ghidate AASM HAMMER
Franța și India semnează cel mai mare acord militar încheiat între cele două țări. Obiectivul principal: Rafale M
Restabilirea de către SUA a poziției de lider militar în faţa Chinei are un preţ: Congresul SUA propune o investiție masivă de 150 de miliarde de dolari în domeniul apărării
Rusia așteaptă un semnal din Ucraina cu privire la negocierile directe: “Moscova este gata să negocieze cu Kievul fără condiții prealabile”
Costurile de dezvoltare pentru avionul de luptă F-47 cresc cu 400 de milioane de dolari: Ce reprezintă cu adevărat programul NGAD pentru SUA?
Putin ordonă încetarea focului între 8 și 10 mai, cu prilejul Zilei Victoriei
„Probabil a bătut toate recordurile” - Un sistem NASAMS a doborât 11 rachete de croazieră rusești în mai puțin de 2 minute, afirmă Forțele Aeriene Ucrainene (Video)
Războiul intră într-o nouă eră: Cum se pregătesc companiile din industrie să înlocuiască militarii, cu vehicule autonome și AI ca nucleu al puterii de luptă
Confruntată cu o cerere uriașă, SUA intenționează să producă peste 100.000 de rachete HIMARS în următorii ani
Poziție rară a SUA după ce Coreea de Nord a recunoscut oficial că participă la războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei
Primul blindat 4x4 Cobra II „made in Romania”, în timp record. 90% e totul gata iar producția de serie începe anul acesta cu apogeul de 1.5 blidate pe zi
UE va prelungi schema de subvenții pentru muniție pentru încă un an
Cheltuielile militare mondiale, la un nivel record în 2024. Germania este campioana înarmărilor în Europa, spun datele SIPRI
Trump face valuri și spune că Zelenski e dispus să renunțe la Crimeea. Președintele SUA îi cere lui Putin să oprească focul
Război pe gheață: SUA au băgat frica în singura țară din Europa fără armată, dar membră NATO și o forțează să se înarmeze
Coreea de Nord dezvăluie noua navă de război construită în 400 de zile ”cu propria noastră tehnologie”
Zelenski îi contrazice pe oficialii ruși care au anunțat „eliberarea Kurskului”. Ucraina susține că trupele sale încă luptă în vestul Rusiei
Ce trebuie să învățăm din complicatul drum al Turciei către Eurofighter. Încă scrie „drum închis” în germană pe ușa care duce la Eurofighter
Rusia susține că va distruge imediat „rămășițele împrăștiate” ale Armatei Ucrainei din regiunea rusă Kursk, anunțând „eliberarea regiunii”
O explozie de proporții a avut loc într-un port important din Iran. Accidentul are probabil la bază manipularea necorespunzătoare a combustibililor pentru rachete
Care pace? Rusia schimbă tactica și pregătește „ofensiva de vară 2025” folosind în premieră roiuri de motociclete împotriva dronelor ucrainene
Operațiune agresivă a Rusiei în Canal: Nave de război conduse de fregata Golovko au intrat în apele britanice. Navele de luptă britanice au răspuns imediat
Diplomație în casa lui Dumnezeu. Trump trece în premieră la un discurs dur împotriva Rusiei, dar propunerea de „pace” a SUA taie în carne vie în Ucraina
Polonia acuză că un elicopter militar rusesc a încălcat spațiul aerian de deasupra apelor teritoriale poloneze din Marea Baltică
Putin, gata să negocieze? După întâlnirea cu Zelenski, Trump pare că a descifrat în cele din urmă stilul de operare al Kremlinului: Nu exclud varianta ca Putin să vrea să mă inducă în eroare
În timp ce Patriotul european SAMP/T devine mai ager cu radarul Ground Fire 300, Thales convinge a cincea țară NATO să cumpere fratele mai mic: Ground Master 200
Rușii anunță că au recuperat complet regiunea Kursk de la Forțele Armate ale Ucrainei
Efectul Trump. Aderarea Ucrainei la NATO nu mai este menționată în raportul anual al Alianței
Fără o bază permanentă în Mediterana, navele din Flota rusă se văd obligate să acosteze temporar în porturi din Egipt și chiar Algeria
pixel