Premieră militară în SUA: Sistemul Aegis, similar cu cel din România, al distrugătorul USS Carl Levin a interceptat 4 rachete lansate simultan împotriva sa
Marina americană și Agenția de Apărare Antirachetă (MDA) au interceptat cu succes mai multe ținte în cadrul unui test de apărare integrată antiaeriană și antirachetă.
O reprezentare a lansării unei rachete PAC-3MSE de pe distrugătorul de rachete ghidate din clasa Arleigh Burke. Sursa foto: Lockheed Martin
Distrugătorul USS Carl M. Levin (DDG 120) din clasa Arleigh Burke a interceptat mai multe ținte aeriene într-un test de Apărare Antiaeriană Antirachetă Integrată (IAMD) executat în poligonul Pacific Missile Range Facility din Insula Kauai, Arhipelagul Hawaii.
În premieră, patru rachete au fost lansate simultan împotriva distrugătorului.
Testul, cunoscut sub numele de Vigilant Wyvern, a demonstrat capacitatea unei nave Aegis, configurată pentru apărare împotriva rachetelor balistice, de a detecta, urmări, angaja și executa interceptarea a două ținte de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune (SRBM), în timp ce angajează două ținte subsonice de tip rachetă de croazieră antinavă, a anunțat MDA, pe 25 octombrie.
SUA au demonstrat în premieră capacitatea de apărare împotriva rachetelor balistice și de croazieră lansate simultan asupra aceleiași ținte
Distrugătorul american USS Carl M. Levin. Foto: Marina SUA
Acest scenariu realist cu trageri de luptă a reprezentat unul dintre cele mai mari evenimente IAMD desfășurate vreodată în zona de responsabilitate a Comandamentului Indo-Pacific al SUA și a demonstrat pentru prima dată apărarea împotriva împotriva rachetelor balistice și a celor de croazieră lansate simultan asupra aceleiași ținte, se precizează în comunicatul de presă.
Testul, desemnat Flight Test Aegis Weapon System-48 (FTM-48) de către MDA, a demonstrat angajarea țintelor SRBM cu două rachete interceptoare Standard Missile 3 Block IA (SM-3 Blk IA) și a țintelor care imită rachete de croazieră cu patru interceptoare SM-2 Block IIIA.
„Succesul Vigilant Wyvern este o piatră de hotar uriașă”, a declarat contraamiralul Seiko Okano, ofițerul executiv al programului Sisteme Integrate de Război (din cadrul NAVSEA). „Marina și MDA au demonstrat cu succes capacitatea extraordinară a navelor Aegis de apărare împotriva unui scenariu de raid IAMD. Acest eveniment de testare este primul de acest fel și un exemplu excelent de colaborare între organizații, mergând mai departe cu o misiune unificată de creștere a capabilității. Felicitări echipei comune de testare și echipajului navei pentru un eveniment excelent.”
„Succesul acestui test comun reprezintă un pas critic în apărarea împotriva mai multor ținte într-un scenariu de raid realist”, a declarat contraamiralul Douglas Williams, director interimar MDA. „Sistemul de arme Aegis a învins cu succes multiple atacuri concurente, arătând versatilitatea incredibilă atât a acestui sistem, cât și a echipajului USS Carl M. Levin. Felicitările mele întregii echipe de testare pentru atingerea acestei etape.”
Sistemul american Aegis Ashore se află și în România la Deveselu
Sursă foto: U.S. Aegis Ashore Missile Defense System Romania @official
Comentariul autorului: Distrugătorul Carl M. Levin a încheiat, pe 9 decembrie 2022, testele pe mare și a fost livrat Marinei Statelor Unite, pe 26 ianuarie 2023. Este echipat cu sistemul de luptă Aegis linia de bază 9 (mai precis 9.C2), care include capabilitatea de apărare antiaeriană și antirachetă integrată.
Atacarea unui element de scut antibalistic cu un număr mare de rachete într-un scenariu complex poate fi făcută și asupra sistemelor dislocate terestru în România (la Deveselu) și Polonia (la Redzikowo), care sunt echipate cu rachete interceptoare de tip SM-3. Rusia deține ca SRBM sistemul de rachete Iskander-M cu o rază maximă de acțiune de 500 km și poate lansa rachete de croazieră cu rază medie și mare de acțiune, de pe aeronave și submarine.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News