Departamentul pentru informare și comunicare în masă din cadrul Ministerului rus al Apărării a anunțat, pe 22.01.2021, că nava mică purtătoare de rachete Grayvoron va fi introdusă în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) pe 30 ianuarie.
Departamentul pentru informare și comunicare în masă din cadrul Ministerului rus al Apărării a anunțat, pe 22.01.2021, că nava mică purtătoare de rachete Grayvoron va fi introdusă în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) pe 30 ianuarie.
Beijingul a adoptat o lege care, în premieră, acordă explicit permisiunea Gărzii de Coastă să tragă asupra unor vase străine, o decizie ce ar putea face ca apele disputate din apropierea Chinei să fie şi mai agitate, relatează Agerpres, citând Reuters.
În urma problemelor apărute la navele din clasa Freedom, Marina SUA a decis să suspende toate livrările pentru această clasă de nave până când se rezolvă problema. Problema este un defect de proiectare a sistemului de transmisie.
Navele maritime și fluviale, precum și alte structuri specializate ale Forțelor Navale Române sunt planificate, 24 de ore din 24, în servicii de luptă permanente, pentru a asigura securitatea țării noastre la granița maritimă și fluvială.
În 2018 Marina Norvegiei primea o lovitură cu consecințe importante pentru capabilitățile de apărare: Fregata KNM Helge Ingstad s-a scufundat ca urmare a unei coliziuni cu un petrolier maltez.
Cel de-al treilea portavion al Chinei, care va dispune de propulsie nucleară și catapultare electromagnetică, ar putea fi terminat în 2021, urmând să intre în serviciul armatei chineze în jurul anului 2025, potrivit media chineză.
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 17.01.2020, citând surse din cadrul Ministerului Apărării, că flota de submarine nucleare strategice va fi actualizată. Este planificat ca, până în anul 2030, toate submarinele strategice purtătoare de rachete construite de sovietici să fie scoase din serviciu și înlocuite cu altele noi.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 14.01.2021, citând o sursă aparținând structurilor de forță din nordul Rusiei, că submarinul strategic Dmitry Doskoy, Proiect 941, clasa Akula, va fi retras din compunerea Forțelor Navale, dar nu mai devreme de cinci ani.
Rachete cu rază lungă ale Iranului au lovit apa la o distanță de aproximativ 30 de kilometri de o navă comercială și 160 de kilometri de grupul de luptă condus de portavionul american USS Nimitz.
Departamentul asigurare informațională din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a anunțat că, pe 15.01.2021, nava de patrulare Dmitry Rogachev a început traversarea Strâmtorilor Bosfor și Dardanele, îndreptându-se către Marea Mediterană.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 15.01.2021, citând o sursă din cadrul industriei constructoare de nave, că, în Federația Rusă se află în curs de construire submarinul nuclear cu destinație specială Ulyanovsk, ce va deveni a treia platformă purtătoare de aparate submarine fără pilot cu propulsie nucleară Poseidon.
Se pare că un submarin al marinei SUA, USS Georgia (SSGN 729), a fost detectat de forțele iraniene în apropiere de strâmtoarea Hormuz. Marina iraniană susţine, prezentând dovezi foto-video, că a identificat un submarin străin în timpul exercițiilor militare din nordul Oceanului Indian, a raportat agenția de știri Tasnim.
Nava principală a marinei militare italiene, portavionul Cavour, urmează să ajungă la baza navală Norfolk la jumătatea lunii februarie pentru a fi omologat din punct de vedere al compatibilității cu avioanele F-35 B.
Oficial, portavionul va participa la Operațiunea Chammal din estul Mediteranei, împotriva Statului Islamic, dar misiunea acestuia vine în contextul unei relații tensionate pe axa Paris-Ankara-Atena.
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 14.01.2021, că, până în vara anului 2022, Rusia va construi o bază de coastă pentru dronele nucleare subacvatice de tip Poseidon.
Directorul general al Șantierului Naval Sevmash din Federația Rusă, Mikhail Budnichenko, a declarat, pe 12.01.2021, că Ministerul rus al Apărării a comandat încă două submarine nucleare strategice din clasa Borey-A.
Guvernul României a transmis Parlamentului României, pentru adoptare în regim de urgență, proiectul de lege pentru realizarea „Capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață” aferentă programului de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” (SIML). E vorba despre așa-numitele baterii de coastă.
Planul Chinei este de a construi circa 65 de nave în următorul deceniu. Flotila ar putea ajunge la peste 400 de nave, fiind capabilă să facă față oricărei confruntări.
Pe 13 ianuarie, în prezența șefului Statului Major General al Forțelor Armate Iraniene, generalul maior Mohammad Bagheri, și a comandantului armatei, generalul maior Abdolrahim Mousavi, Forțele Navale Iraniene au început exercițiile militare cu numele de cod "Iqdar", în Marea Oman.
Corveta Gowind 2500 e un numitor comun între România și Egipt, asta întrucât ambele state au selectat corvetele fracezilor de la Naval Group pentru înzestrarea Forțelor Navale. Desigur, unele specificații diferă, dar similitudinile se opresc aici. Dacă România bate pasul pe loc, egiptenii deja au finalizat programul.
Marina iraniană a recepționat azi două nave noi de luptă: una pentru aprovizionare și purtătoare de elicoptere, dar și o fregată echipată cu rachete antinavă.
Incidentul din vara anului trecut când nave militare ale Turciei au luat în vizor fregata franceză Le Courbet e încă subiect de discuții diplomatice între Ankara și Paris.
Fostul comandant al navei de război ruse Bespokoynîi a furat elicele de bronz de 13 tone de la propriul său distrugător și le-a înlocuit cu unele realizate dintr-un metal mai ieftin.
Garda de Coastă (din Ministerul de Interne) a Ucrainei a prezentat, în această săptămână, bilanțul activității pe anul 2020. Cu această ocazie, comandantul structurii, contraamiral Oleg Kostur, a informat că în 2021 va fi înființat un nou divizion nave de patrulare. Acesta va avea baza în localitatea Skadovsk, situată la 55 km de istmul Perekop, care leagă Crimeea de Ucraina.
Noile sisteme de catapultare electromagnetică le dau bătăi de cap constructorilor portavioanelor de ultimă generație. Catapultarea electromagnetică este una din cele mai mari provocări pentru USS Gerald R. Ford, noul portavion al Statelor Unite și totodată cea mai scumpă navă de război construită vreodată.
Orientul Mijlociu rămâne o zonă volatilă pentru transportul maritim civil, potrivit analizei efectuate în urma atacurilor care au avut loc recent în regiune.
Pe 5 ianuarie, Forțele Navale americane (US Navy) și-au lansat Planul strategic pentru zona arctică (numită “Arctica albastră”), trasând elementele importante ale abordării problematicii militare pentru următorii 20 de ani, perioadă în care regiunea va deveni mai accesibilă și mai navigabilă.
De mai mulți ani, în Rusia se discută despre necesitatea construirii de portavioane pentru dotarea Forțelor Navale. Această problemă a fost complicată de faptul că singurul portavion autohton, Amiral Kuznetsov, nu s-a comportat în practică în cel mai bun mod. Astfel, proiectele unor noi portavioane Shtorm și Lamantin vor rămâne doar pe hârtie mai mult de un deceniu. Cu toate acestea, este posibil ca, în viitorul apropiat, Forțele Navale ale Federației Ruse să primească în dotare două portavioane ușoare.
După 38 de ani, primul grup de luptă (CSG) din Marea Britanie a atins capacitatea operațională inițială (IOC) înainte de prima desfășurare operațională programată la sfârșitul acestui an, a anunțat astăzi guvernul Regatului Unit.
În 2020, navele chineze au intrat în apele teritoriale japoneze de 333 de ori, chinezii rămânând în apropierea insulelor Senkaku timp de 111 zile consecutive, potrivit Gărzii de coastă japoneze.