Oficial, portavionul va participa la Operațiunea Chammal din estul Mediteranei, împotriva Statului Islamic, dar misiunea acestuia vine în contextul unei relații tensionate pe axa Paris-Ankara-Atena.
Oficial, portavionul va participa la Operațiunea Chammal din estul Mediteranei, împotriva Statului Islamic, dar misiunea acestuia vine în contextul unei relații tensionate pe axa Paris-Ankara-Atena.
Pe 13 ianuarie, în prezența șefului Statului Major General al Forțelor Armate Iraniene, generalul maior Mohammad Bagheri, și a comandantului armatei, generalul maior Abdolrahim Mousavi, Forțele Navale Iraniene au început exercițiile militare cu numele de cod "Iqdar", în Marea Oman.
Marina iraniană a recepționat azi două nave noi de luptă: una pentru aprovizionare și purtătoare de elicoptere, dar și o fregată echipată cu rachete antinavă.
Planul Chinei este de a construi circa 65 de nave în următorul deceniu. Flotila ar putea ajunge la peste 400 de nave, fiind capabilă să facă față oricărei confruntări.
Garda de Coastă (din Ministerul de Interne) a Ucrainei a prezentat, în această săptămână, bilanțul activității pe anul 2020. Cu această ocazie, comandantul structurii, contraamiral Oleg Kostur, a informat că în 2021 va fi înființat un nou divizion nave de patrulare. Acesta va avea baza în localitatea Skadovsk, situată la 55 km de istmul Perekop, care leagă Crimeea de Ucraina.
Incidentul din vara anului trecut când nave militare ale Turciei au luat în vizor fregata franceză Le Courbet e încă subiect de discuții diplomatice între Ankara și Paris.
Fostul comandant al navei de război ruse Bespokoynîi a furat elicele de bronz de 13 tone de la propriul său distrugător și le-a înlocuit cu unele realizate dintr-un metal mai ieftin.
Corveta Gowind 2500 e un numitor comun între România și Egipt, asta întrucât ambele state au selectat corvetele fracezilor de la Naval Group pentru înzestrarea Forțelor Navale. Desigur, unele specificații diferă, dar similitudinile se opresc aici. Dacă România bate pasul pe loc, egiptenii deja au finalizat programul.
Noile sisteme de catapultare electromagnetică le dau bătăi de cap constructorilor portavioanelor de ultimă generație. Catapultarea electromagnetică este una din cele mai mari provocări pentru USS Gerald R. Ford, noul portavion al Statelor Unite și totodată cea mai scumpă navă de război construită vreodată.
Orientul Mijlociu rămâne o zonă volatilă pentru transportul maritim civil, potrivit analizei efectuate în urma atacurilor care au avut loc recent în regiune.
Pe 5 ianuarie, Forțele Navale americane (US Navy) și-au lansat Planul strategic pentru zona arctică (numită “Arctica albastră”), trasând elementele importante ale abordării problematicii militare pentru următorii 20 de ani, perioadă în care regiunea va deveni mai accesibilă și mai navigabilă.
De mai mulți ani, în Rusia se discută despre necesitatea construirii de portavioane pentru dotarea Forțelor Navale. Această problemă a fost complicată de faptul că singurul portavion autohton, Amiral Kuznetsov, nu s-a comportat în practică în cel mai bun mod. Astfel, proiectele unor noi portavioane Shtorm și Lamantin vor rămâne doar pe hârtie mai mult de un deceniu. Cu toate acestea, este posibil ca, în viitorul apropiat, Forțele Navale ale Federației Ruse să primească în dotare două portavioane ușoare.
În 2020, navele chineze au intrat în apele teritoriale japoneze de 333 de ori, chinezii rămânând în apropierea insulelor Senkaku timp de 111 zile consecutive, potrivit Gărzii de coastă japoneze.
Așteptăm cu mare interes semnarea contractului și demararea construcției celor patru corvete, dar și modernizarea celor două fregate, în cadrul programului „Corveta multifuncțională”, însă în ceea ce privește Forțele Navale, generalul (r.) Alexandru Grumaz spune că „o Armată fără submarine și cu un litoral de 250 de km e ca o Armată căreia îi lipsesc câteva degete”.
După 38 de ani, primul grup de luptă (CSG) din Marea Britanie a atins capacitatea operațională inițială (IOC) înainte de prima desfășurare operațională programată la sfârșitul acestui an, a anunțat astăzi guvernul Regatului Unit.
Agenția de propagandă a operațiunilor Gardienilor Revoluției din Iran a anunțat că militarii au reținut o navă sub pavilion sud-coreean în Golful Persic.
Începând din anul 2014, în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au fost introduse nave de suprafață și submarine dotate cu complexe de rachete Kalibr, care au fost testate ulterior, în condiții reale de luptă, în timpul campaniei siriene.
În urmă cu două zile Pentagonul a decis ca portavionul USS Nimitz să se întoarcă în SUA. Portavionul se afla în misiune de 10 luni în Orientul Mijlociu.
După cum a informat agenția de presă rusă RIA Novosti, pe 03.01.2021, tempoul construcțiilor de nave destinate Forțelor Navale ale Federației Ruse urmează să crească. În anul 2021, vor fi livrate beneficiarilor 32 de nave de suprafață și submarine.
Portavionul american USS Nimitz se îndreaptă spre coasta de vest a SUA, după o misiune de 10 luni în Orientul Mijlociu. Nava era programată să revină acasă la începutul lunii decembrie, dar tensiunile cu Iranul și sprijinul în extragerea trupelor din Somalia au făcut ca durata misiunii să fie extinsă.
Un oficial american, care a dorit să își păstreze anonimatul, a declarat pe 2 ianuarie că nu este clar dacă acțiunile observate în ultimele zile la forțele iraniene sunt "defensive", deoarece ar anticipa un posibil atac american, sau sunt semne că aceștia se pregătesc pentru operații militare în Golf împotriva Statelor Unite.
Pe 01.01.2021, Serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a anunțat că peste 10 nave de luptă și auxiliare, între care fregata Amiral Grigorovici și nava mică purtătoare de rachete Vyshny Volochek, au petrecut Anul Nou în compunerea escadrei rusești din Marea Mediterană.
Mai multe imagini şi informaţii prezentate de publicaţia Naval News sugerează că cea de-a treia navă a Forțelor Navale Chineze, un Landing Helicopter Dock (LHD) cunoscut sub numele de Type 075, se află într-un stadiu avansat de construcție și va fi gata de lansare la începutul anului 2021.
Două vase de război americane au navigat joi prin strâmtoarea Taiwan, a anunţat marina americană, a doua misiune de acest tip în luna decembrie, la aproape două săptămâni după ce un grup chinez de portavioane a folosit aceeaşi cale navigabilă, informează joi Reuters.
2021 va intra în istoria Forțelor Armate americane ca anul în care Corpul de Infanterie Marină (US Marines) a renunțat la tancurile grele de luptă.
La sediul Centrului 110 Comunicaţii şi Informatică, în cadrul unei ceremonii desfăşurate marţi, 29 decembrie, comandorul Valentin Vlad a fost împuternicit la comanda centrului, în prezenţa şefului Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral Mihai Panait.
Iranul a reacționat după ce un submarin nuclear al Israelului, din clasa Dolphin, a traversat pe 20 decembrie Canalul Suez și Marea Roșie, îndreptându-se către Golful Persic.
În cadrul programului pentru testarea rachetei hipersonice Tsirkon de la bordul fregatei Amiral Gorshkov din cadrul Flotei Nordului s-a încheiat pentru acest an cu trei lansări reușite, a declarat o sursă din complexul industrial-apărare.
Fregata Mareșal Shaposhnikov a lansat pentru prima dată racheta de croazieră Uran. Acest lucru a fost posibil după o modernizare a navei care a devenit astfel un vas de luptă împotriva țintelor terestre, de suprafață și subacvatice, potrivit serviciului de presă al Flotei Pacificului.
China susține că în urmă cu câteva zile Armata de Eliberare a Poporului a gonit din Marea Chinei de Sud distrugătorul american USS John S. McCain.