În cadrul Dialogului de Securitate SUA-Ucraina, conferință care a avut loc online, generalul american (r) Ben Hodges, fost comandant al Forțelor terestre ale SUA în Europa, a propus minarea apelor din jurul Crimeei.
În cadrul Dialogului de Securitate SUA-Ucraina, conferință care a avut loc online, generalul american (r) Ben Hodges, fost comandant al Forțelor terestre ale SUA în Europa, a propus minarea apelor din jurul Crimeei.
Fiind printre puținele state riverane Mării Mediterane care nu deține submarine, Marocul intenționează să achiziționeze un submarin francez de atac din clasa "Scorpene".
Serviciul de presă al Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat că, pe 12.03.2021, crucișătorul purtător de rachete Moscova al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a ieșit pe mare pentru desfășurarea elementelor misiunii de curs K-2, respectiv “Navigația și ducerea luptei în mod independent de către o navă”.
Marina SUA a anunțat, la începutul acestei săptămâni, că a acceptat în serviciu cel mai nou distrugător cu rachete ghidate, USS Daniel Inouye (DDG 118), de la constructorul naval General Dynamics Bath Iron Works.
Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse (CNCA) a informat, pe 12.03.2021, că forțe și mijloace aparținând Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au început monitorizarea unei fregata aparținând Forțelor Navale ale Spaniei, care a intrat în acvatoriul Mării Negre.
Fregata "Regina Maria" continuă, vineri, 12 martie, desfăşurarea misiunea de căutare a persoanelor dispărute în Marea Neagră, ca urmare a scufundării navei "Volgo Balt 179", în cursul zilei de 11 martie, la distanţa de aproximativ 70 mile marine travers Constanţa.
Centrul Maritim de Coordonare din subordinea Autorității Navale Române a transmis, joi, 11 martie, către Statul Major al Forțelor Navale o solicitare de intervenție, pentru căutarea și salvarea unei persoane dispărute în Marea Neagră, ca urmare a scufundării navei „Volgo Balt 179”, cu pavilion Insulele Comore, la aproximativ 77 mile marine nord-est de capul digului de sud al portului Constanța.
Distrugătorul USS Zumwalt a fost testat de US Navy în ape tulburi. Nava a fost scoasă în ocean, unde a înfruntat cu brio o furtună puternică și valuri de peste 6 metri.
Zilele aceste au loc în Marea Neagră ample exerciții navale la care participă distrugătoare americane, fregate turcești, avioane de patrulare și luptă antisubmarin din cadrul Escadrilei 46.
Echipajul dragorului maritim „Locotenent Lupu Dinescu” a consemnat miercuri, 10 martie, în Jurnalul de Bord al navei, intrarea în portul ucrainean Odessa. Nava face parte din gruparea navală permanentă NATO de luptă împotriva minelor marine SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group) și desfășoară, împreună cu celelalte nave aliate, misiuni de consolidare a posturii de descurajare şi apărare a flancului estic al NATO.
Un distrugător al marinei americane a efectuat astăzi un tranzit prin strâmtoarea Taiwan, continuând astfel demersul US Navy pentru un trafic maritim liber între China continentală și insula pe care aceasta o revendică.
Departamentul asigurare informațională din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a anunțat că, pe 10.03.2021, submarinele Kolpino și Veliky Novgorod au ieșit pe mare pentru desfășurarea de activități de pregătire pentru luptă.
Astăzi, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, în prezenţa ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, a avut loc semnarea contractului comercial în vederea construirii si achiziţionării a două nave maritime de patrulare care vor intra în dotarea Poliţiei de Frontieră Române.
Noul submarin INS Karanj care va intra mâine în dotarea Forțelor Navale indiene va fi mai silențios decât un submarin nuclear și va avea capacitatea de a rezista săptămâni la rând în imersiune.
Portavionul american USS Dwight D. Eisenhower a intrat în Marea Mediterană după ce a traversat Gribraltarul.
Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.
Jurnalistul Brad Lendon a publicat pentru CNN o amplă analiză despre faptul că SUA nu mai au cea mai mare flotă militară din lume, fiind depășită de China. Această informație apare și în rapoartele Pentagonului. Dar acest lucru nu transformă China în cea mai mare putere navală, supremația fiind încă a americanilor.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter, pe 05.03.2021, un avion de patrulare antisubmarin de tip P-8A Poseidon aparținând Forțelor Navale americane a revenit la Baza Aeriană Rota din Spania, după o misiune de mai multe ore îndeplinite în Oceanul Atlantic.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 05.03.2021, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, în luna mai 2021, la Șantierul Naval Sevmash, va începe construirea submarinelor strategice purtătoare de rachete balistice intercontinentale Dmitry Donskoy și Prințul Potemkin din clasa Borey-A.
Forțele Navale Române au organizat și au condus, în această perioadă, primul exercițiu multinațional întrunit din anul 2021, desfășurat în bazinul Mării Negre, la care au luat parte peste 600 de militari români și străini, cu 11 nave militare, nouă aparate de zbor, o autospecială de intervenție pirotehnică și un robot subacvatic telecomandat.
Potrivit site-ului rusesc topwar.ru, în ultima perioadă, presa din Turcia și Grecia a acordat o atenție sporită creșterii nivelului de confruntare dintre Rusia și NATO. Cele două părți desfășoară un număr tot mai mare de manevre militare și promovează o retorică ostilă. În acest context, a apărut ideea potrivit căreia SUA ar putea încerca să ocolească prevederile Convenției de la Montreux.
Dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu” (DM-25) a plecat la sfârșitul lunii februarie, din portul militar Constanța, pentru a desfășura misiuni de asigurare a securității colective a NATO, în Marea Neagră, ca parte a Grupării Navale Permanente NATO de Luptă Contra Minelor Marine SNMCMG-2, pentru o perioadă de trei săptămâni.
MBDA a primit un prim contract pentru Albatros NG, un nou sistem de apărare aeriană bazat pe CAMM-ER.
În aceste zile în Marea Neagră se desfășoară "Poseidon 21", primul exerciţiu multinaţional întrunit din anul 2021, organizat de Forțele Navale Române. Acest lucru se pare că i-a nemulțumit pe ruși care, potrivit narativului Kremlinului, consideră că manevrele militare sunt o operațiune anti-rusă.
Bulgaria a anunțat România și aliații NATO că nu va mai participa la "Poseidon 21", primul exerciţiu multinaţional întrunit din anul 2021, organizat de Forțele Navale Române.
În cursul zilei de ieri, distrugătorul american USS Winston S. Churchill a acostat în Portul Sudan, la Marea Roșie, la o zi după ce în același port a ajuns și fregata rusă Amiral Grigorovich.
Portavionul USS Nimitz (CVN-68) a ajuns pe 26 februarie în San Diego, California, încheind astfel o lungă misiune înainte de a începe o perioadă de întreținere la unul dintre șantierele US Navy.
Postul arab de televiziune "Al Jazeera" a relatat ieri, 28 februarie, că, pe fondul tensiunilor dintre Ankara și Atena din Marea Egee și estul Mediteranei, Washingtonul a dislocat 110 elicoptere "Black Hawk", 25 de elicoptere de atac "Apache", 10 elicoptere de transport greu "Chinook" și peste 1.800 de vehicule militare la baza navală de la Alexandroupolis (N-E Greciei), la 20 km de granița cu Turcia.
Iranul a respins acuzaţia formulată de premierul israelian Benjamin Netanyahu conform căreia Teheranul se află în spatele exploziei produse săptămâna trecută la bordul unei nave israeliene în Golful Oman, informează Agepres, care citează Reuters. Reacția Iranului vine după o poziție extrem de fermă a premierului Netanyahu după incidentul care a crescut din nou tensiunile, și așa foarte mari, dintre cele două state.
Nava amfibie de asalt USS Bonhomme Richard, distrusă în urma incendiului din 2020, ar putea avea o soartă tristă: Nava de luptă americană ar putea ajunge pe fundul oceanului, scufundată chiar de US Navy.