Marinarii din cadrul CENTCOM desfășoară zilele acestea exerciții cu noul sistem Compact Laser Weapon System (CLWS) de distrugere a dronelor.
Marinarii din cadrul CENTCOM desfășoară zilele acestea exerciții cu noul sistem Compact Laser Weapon System (CLWS) de distrugere a dronelor.
În perioada 12-16 aprilie 2021, în Poligonul Complex de Trageri Capu Midia se desfășoară exercițiul tactic cu trageri de luptă “Bizonul Negru 21” executat de către militari din cadrul Regimentului 52 Artielie Mixtă “General Alexandru Tell” Bârlad, conduși de comandantul Batalionului Artilerie Mixtă, locotenet-colonel Daniel Gogoescu.
Portavionul Dwight D. Eisenhower (IKE) și grupul său de luptă împreună cu portavionul francez Charles de Gaulle și grupul său de luptă au executat misiuni comune în Marea Arabiei.
Departamentul asigurare informațională din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră a anunțat că, pe 14.04.2021, un detașament de nave de luptă a ieșit pe mare în vederea executării de trageri de artilerie.
Statele Unite au renunţat la desfăşurarea a două nave de război în Marea Neagră săptămâna aceasta, prin strâmtorile turceşti, în contextul tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia, conform informaţiilor vehiculate miercuri de oficiali şi mass-media din Turcia, transmite AFP.
Forţele navale ale Rusiei au început miercuri un exerciţiu militar în Marea Neagră, înaintea sosirii aşteptate a unor vase de război americane în zonă, au relatat agenţiile de presă ruse, în timp ce armata Ucrainei a transmis într-un comunicat că forţele sale au efectuat manevre cu tancuri şi artilerie în apropierea peninsulei Crimeea, anexată ilegal în 2014 de către Rusia, relatează Reuters şi EFE.
Experții sunt de acord că rachetele hipersonice reprezintă un „game changer”. În acest sens, una din cele mai mari provocări este dezvoltarea unor sisteme de apărare capabile să intercepteze astfel de rachete hipersonice.
Taiwanul a lansat prima dintr-o nouă clasă de nave multimisiune LPD (Landing Platform Dock) care pot transporta trupe și echipamente amfibii către insulele sale offshore din Marea Chinei de Sud. Navele pot efectua, de asemenea, misiuni de război de suprafață fiind echipate cu rachete anti-navă.
O companie din Turcia a câștigat licitația pentru achiziționarea portavionului brazilian Sao Paulo, cu precizarea că aceasta e obligată să îl dezmembreze. Dar un amiral turc propune totuși ca acesta să fie folosit de Marina Turciei.
Rusia a transferat 15 nave din Marea Caspică în Marea Neagră pe fondul unei noi escaladări a tensiunilor cu SUA, care au informat că au trimis două nave de război în zonă, pentru a-şi manifesta sprijinul faţă de Kiev în contextul creşterii prezenţei militare ruse la frontiera cu Ucraina, transmite marţi EFE, care citează un comunicat de presă al armatei ruse.
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să trimită la Curtea Constituțională dosarul prin care Damen a contestat modul în care Curtea de Apel a închis dosarul prin care constructorul francez Naval Group și Șantierul Naval Constanța au fost declarați câștigători în iulie 2019 în programul „Corveta multifuncțională”.
Serviciul de presă al Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat, pe 13.04.2021, că echipaje ale Aviației Operativ-Tactice din cadrul armatei de forțe aeriene și apărare antiaeriană au efectuat relocarea aeronavelor pe aerodromuri operative, în vederea îndeplinirii de misiuni comune cu Aviația navală a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), în cadrul verificării de control asupra perioadei de instrucție de iarnă.
Navantia, constructor naval spaniol, propune două modele noi și moderne pentru cerința Forțelor Navale Elene: fregatele din clasa Bonifaz F110 care au fost proiectate pentru Marina spaniolă și Alfa 3000. Propunerea Spaniei constă în fregate noi.
Marea Chinei de Sud a devenit o regiune extrem de aglomerată în aceste zile, în zonă aflându-se atât nave de luptă ale Statelor Unite ale Americii, cât și nave de luptă ale Chinei.
Grupul de luptă al portavionului USS Theodore Roosevelt și un grup de nave pentru asalt amfibiu se află în Marea Chinei de Sud, pe măsură ce tensiunile cresc între Manila și Beijing din cauza unei incursiuni a navelor chineze în zona economică exclusivă a Filipinelor, a anunțat US Navy.
Nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” a acostat vineri, 9 aprilie, în portul militar Constanța, raportând „Misiune îndeplinită!”, în urma participării la Exercițiul multinațional de luptă contra minelor „Ariadne 21”, organizat de Forțele Navale Elene, în zona maritimă adiacentă portului grecesc Patras de la Marea Ionică, potrivit unui comunicat de presă al Forţelor Navale Romane.
Două nave de luptă aparținând Forțelor Navale americane, care se îndreaptă spre Marea Neagră, trec în prezent la sud de granița maritimă italiană din Marea Mediterană. Pentagonul a notificat Turcia că navele vor trece prin Strâmtorile Dardanele și Bosfor și se vor afla în apele Mării Negre până pe 04 mai. Surse americane au anunțat că deplasarea navelor în regiune se datorează “activităților militare rusești la frontierele Ucrainei”.
Departamentul de asigurare informațională din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a anunțat că, pe 09.04.2021, navele mici purtătoare de rachete Grayvoron și Vyshny Volochek au executat trageri de artilerie asupra unor ținte navale, într-un poligon maritim din Marea Neagră.
Pentagonul a refuzat să comenteze informaţiile date publicităţii vineri de autorităţilor din Turcia, potrivit cărora Statele Unite vor trimite două nave de război în Marea Neagră săptămâna viitoare, precizând doar că armata americană trimite în mod obişnuit nave în regiune, transmite Reuters.
Nava maritimă hidrografică "Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu" a acostat pe 9 aprilie, în portul militar Constanţa, după ce a participat la exerciţiul multinaţional de luptă contra minelor "Ariadne 21", încheindu-şi cu succes misiunea, informează Forţele Navale Române.
Așa cum a scris și publicația noastră, înainte de a deveni oficial, SUA au anunțat Ankara că vor trimite nave de luptă în Marea Neagră. Washingtonul a anunțat Turcia că două nave militare ale US Navy for fi desfășurate în Marea Neagră până la data de 4 mai și vor trafersa strîmtorile Bosfor și Dardanele.
Flota a VII-a a SUA din Pacific a informat că, în perioada 6-7 aprilie, gruparea de atac a portavionului "Theodore Roosevelt" a desfășurat un exercițiu militar cu Forțele Aeriene Regale din Malaezia, în Marea Chinei de Sud.
În 2019 declarația unui amiral chinez care a propus ca Beijingul să scufunde două portavioane americane a stârnit controverse. Dar de-a lungul istoriei au mai existat lideri militari excentrici care au propus chiar bombardarea nucleară a Uniunii Sovietice. Din fericire, nici în cazul amiralului chinez, cum nici în ultimul caz menționat, cei care iau decizia la nivel politic nu au mers atât de departe.
Fregata Amiral Essen a efectuat focuri de artilerie în Marea Neagră, lovind cu succes ținte de coastă într-o zonă de antrenament din Crimeea, a informat biroul de presă al Flotei Mării Negre.
Potrivit canalului american de televiziune CNN, un purtător de cuvânt al Pentagonului a informat că SUA intenționează ca, în săptămânile următoare, să trimită nave de luptă în Marea Neagră, “pentru a-și demonstra sprijinul pentru Ucraina, în legătură cu concentrarea tot mai mare a trupelor rusești la frontierele sale”.
Exercițiul multinațional „Sea Shield 21”, cel mai complex exercițiu multinațional NATO, organizat de Forțele Navale Române la finalul lunii martie, a cuprins şi secvențe de acțiuni terestre, unde, în zona litoralului, trei detașamente mobile de lansare rachete de la Divizionul 508 Rachete de Coastă din Mangalia și o baterie de rachete de coastă a Forțelor Navale Poloneze au desfășurat activități de instruire comune.
Serviciul de presă al Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat, pe 08.04.2021, că vedete de desant și de artilerie aparținând Flotilei din Marea Caspică au început transferul interflote către Marea Neagră.
O navă iraniană care ar aparține Gardienilor Revoluției a fost atacată în Marea Roșie, în timp ce există suspiciuni cu privire la faptul că atacul a fost orchestrat de Israel.
Un marinar aflat în serviciu a împușcat doi membri ai marinei în Frederick, Maryland. Apoi a forțat intrarea la o instalație militară din apropierea bazei și a fost ucis de forțele de securitate de acolo, au declarat oficialii US Navy și ai poliției.
Misterul dronelor care au urmărit și chiar survolat distrugătoare americane din clasa Arleigh Burke, chiar în apele teritoriale americane, rămâne neelucidat.