Biroul rus de proiectare “Rubin” a fost ținta unui atac cibernetic prin utilizarea unui fișier imagine cu software malițios (malware) încorporat printr-o metodă specifică entităților care acționează pentru guvernul chinez.
Biroul rus de proiectare “Rubin” a fost ținta unui atac cibernetic prin utilizarea unui fișier imagine cu software malițios (malware) încorporat printr-o metodă specifică entităților care acționează pentru guvernul chinez.
Comandamentul Flotei organizează, în perioada 12-15 mai, Exerciţiul "Tomis 21", planificat să se desfăşoare în raioane din vestul Mării Negre, unde aproximativ 450 de marinari militari vor executa activităţi de instruire şi trageri de luptă. "Tomis 21" face parte din Exerciţiul multinaţional "Dacia 21", aflat în dinamică la nivel naţional.
”Peste 1000 de marinari și infanteriști marini vor fi desfășurați într-o misiune de trei luni în Atlanticul de Nord și Marea Baltică, marcând începutul unei noi ere în operațiile de comando”, se precizează într-un comunicat de presă, din 7 mai, al Marinei regale britanice (Royal Navy).
Potrivit surselor locale turcești de pe Twitter, pe 11.05.2021, nava de patrulare Commandant Birot (F796) aparținând Forțelor Navale franceze a traversat Strâmtorile Dardanele și Bosfor, în direcția Mării Negre.
O Asociație reprezentativă a US Navy a făcut o analiză a eforturilor și necesităților financiare în perspectiva țintei de 355 de nave de luptă, având în vedere amenințările Rusiei și Chinei în Oceanul Pacific, Mediterana de Est, Marea Neagră și Arctica.
Două vedete blindate execută, în perioada 10-20 mai, un marș de instrucție pe Dunăre, între portul Brăila și kilometrul 1050, pentru actualizarea procedurilor operaționale de protecție a căilor de transport fluvial, utilizate de către militarii de la Flotila Fluvială ”Mihail Kogălniceanu”, se arată într-o postare a Forțelor Navale Române.
O navă a Marinei americane a tras focuri de avertisment împotriva a peste o duzină de nave iraniene care se apropiaseră de un submarin american în Strâmtoarea Ormuz, a indicat luni Pentagonul, notează AFP.
Federația Rusă și-a trimis una din cele mai moderne nave de patrulaere să ia pulsul în Marea Neagră și să „întâmpine” nava americană USCGC Hamilton, aflată în zonă.
Nave militare rusești au ajuns, în primele zile din mai, în Port Sudan, deși potrivit unor informații preliminare, Sudanul ceruse Forțelor Navale ruse, să își retragă echipamentele din port.
Potrivit surselor locale turcești de pe Twitter, pe 08.05.2021, fregata Amiral Grigorovici a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a traversat Strâmtoarea Bosfor în direcția Mării Negre. Nava revine astfel la Sevastopol, după 135 de zile de misiune.
Departamentul pentru informare și comunicare în masă din cadrul Ministerului rus al Apărării a anunțat că, pe 07.05.2021, submarinul nuclear Kazan, primul submarin din clasa Yasen-M, a fost introdus în compunerea Forțelor Navale ale Federației Ruse.
Pe 28 aprilie, șantierul naval Sredne-Nevskiy a lansat nava Pyotr Ilychyov din clasa Project 12700 MCM (denumirea NATO: clasa Alexandrite). Aceasta este a șasea platformă navală din clasa sa și va intra în dotarea Flotei Baltice, în timp ce Flota Mării Negre operează navele ”Ivan Antonov” și ”Vladimir Emelyanov”.
Șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait, a participat, în perioada 5-6 mai, la forumul șefilor forțelor navale europene (CHENS, CHiefs of European NavieS), din care fac parte șefii forțelor navale din 24 de state maritime europene, indiferent dacă acestea sunt membre NATO sau ale Uniunii Europene (Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia și Turcia).
Forţele Navale Române preiau preşedinţia Forumului Comandanţilor Marinelor Militare Europene, iar următoarea reuniune a acestui organism va avea loc anul viitor la Bucureşti.
Franța a acuzat Marea Britanie că folosește noi reguli pentru a restricționa pescuitul navelor franceze în jurul insulei Jersey, încălcând astfel acordul Brexit. Ca răspuns Marea Britanie a trimis două nave de patrulare în insula Jersey situată în Canalul Mânecii.
Potrivit portalului UK Defence Journal, fregata olandeză HNLMS Evertsen se va alătura celor două nave britanice din compunerea grupării portavionului HMS Queen Elizabeth, pe care Londra le va trimite în Marea Neagră.
Experții germani cred că drona subacvatică cu încărcătura nucleară, botezată de ruşi ’’Poseidon’’ face parte din planul lui Vladimir Putin de a menţine statutul de mare putere militară al Rusiei.
Portavionul britanic HMS Queen Elizabeth, la bordul căruia se află aeronave F-35B, escortat de o puternică grupare navală, va participa în premieră la operațiuni reale de luptă. Totodată, înainte de misiune, britanicii au dat publicității imagini video spectaculoase cu aterizări pe verticală și decolări ale avionelor F-35B de pe noul portavion al Royal Navy.
Nava de patrulare din clasa Legend, USCGC Hamilton (WMSL 753), a Gărzii de Coastă a SUA a efectuat, în Marea Neagră, o serie de exerciții operaționale cu Garda de Coastă a Georgiei, în perioada 2-3 mai, se precizează într-un comunicat de presă al Flotei a 6-a americane.
Protrivit surselor locale turcești de pe Twitter, pe 02.05.2021, fregata Amiral Makarov a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a început tranzitarea Strâmtorii Bosfor în direcția Mării Mediterane. Probabil, în perioada următoare, nava va îndeplini misiuni în compunerea Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse.
Rușii au decis soarta submarinului cu propulsie nucleară purtător de rachete balistice Ekaterinburg, mistuit de flăcări în 2011 în urma unui incendiu.
Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) continuă sarabanda deplasărilor de submarine între Marea Neagră, Marea Mediterană și Marea Baltică. Aceste mișcări au ca scop asigurarea serviciului de luptă în cele două mări aflate în zona de responsabilitate (Marea Neagră și Marea Mediterană), precum și efectuarea unor reparații planificate în Șantierul Naval din Kronștadt (Marea Baltică).
Compania General Atomics a dat publicității un videoclip în care este prezentată o dronă MQ-9B SeaGuardian în timp ce lansează, pentru prima dată un Sonobuoy, lucru care va revoluționa războiul antisubmarin (ASW).
În 2019 declarația unui amiral chinez care a propus ca Beijingul să scufunde două portavioane americane a stârnit controverse. Dar de-a lungul istoriei au mai existat lideri militari excentrici care au propus chiar bombardarea nucleară a Uniunii Sovietice. Din fericire, nici în cazul amiralului chinez, cum nici în ultimul caz menționat, cei care iau decizia la nivel politic nu au mers atât de departe.
Nava-școală ”Mircea” a acostat miercuri, 28 aprilie, în portul militar Constanța, după ce a executat un marș de instrucție în apele Mării Negre, cu elevii din anul I de la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale.
Într-un amplu material în care analizează forța navală a Marii Britanii, presa rusă numește peiorativ Royal Navy „Stăpâna Mării” și îi arată decăderea și inferioritatea în comparație cu puterea navală a Statelor Unite ale Americii.
Departamentul asigurare informațională din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a anunțat, pe 30.04.2021, că, în cadrul unui exercițiu executat în acvatoriul Mării Negre, crucișătorul Moscova a lansat o rachetă Vulcan asupra unei ținte navale aflate la o distanță de 30 de kilometri, care imita o navă de luptă a adversarului convențional.
Potrivit topcor.ru, în ultimele ore, pe Internet a apărut un material video cu lansarea eșuată a unei rachete de croazieră de tip Kalibr de la bordul fregatei Mareșal Șapoșnikov a Flotei ruse din Oceanul Pacific.
Site-ul Africa Intelligence (africaintelligence.com) a relatat, pe 27 aprilie, că Egiptul se află în negocieri cu compania franceză Naval Group, specializată în componente navale, pentru a livra dragoare marinei militare egiptene.
Marina SUA a pierdut, pe 26 aprilie, un elicopter fără pilot, după ce în timpul manevrelor de decolare de pe nava USS Charleston, de tip LCS (Littoral Combat Ship) s-a prăbușit în mare lovind nava.