Nava Amiral Lazarev a Forţelor Navale Ruse – considerată unul dintre cel mai mari crucișătoare cu propusie nucleară din lume – va fi trimisă la casat în luna august a acestui an, a precizat agenția de știri Interfax.
Nava Amiral Lazarev a Forţelor Navale Ruse – considerată unul dintre cel mai mari crucișătoare cu propusie nucleară din lume – va fi trimisă la casat în luna august a acestui an, a precizat agenția de știri Interfax.
Săptămâna trecută, marina turcă a transmis un aviz, prin care a notificat că nava de cercetare "TCG Çeșme" va efectua, în perioada 18.02-02.03.2021, studii științifice și tehnice în domeniul hidrografic în apele internaționale din nordul Mării Egee.
Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au anunțat că au scufundat o navă suspectă în largul teritoriului controlat de palestinieni, în apropiere de Fâșia Gaza.
Forțele Navale Române participă la efortul conjugat al Armatei României de a asigura o postură militară robustă a Alianţei Nord-Atlantice în zona Mării Negre, prin punerea la dispoziție a unor pachete de forțe flexibile și adaptabile, care sunt în măsură să contribuie la consolidarea măsurilor de apărare colectivă, pe flancul estic al NATO, anunță Forțele Navale Române.
Serviciul de presă al Forțelor Navale ucrainene a anunțat pe pagina sa de Facebook că misiunea britanică de instruire din Ucraina, cunoscută ca Operația Orbital, a propus ca marinarii ucraineni să se antreneze pe navele Royal Navy.
Lista candidaților pentru construcția celor patru fregate destinate Forțelor Navale ale Greciei este în creștere. În timp ce opțiunea americană a cunoscut un ușor regres, cea franceză a făcut un pas înainte, iar britanicii, olandezii, germanii, spaniolii și, mai nou, italienii și-au depus ofertele.
Exerciţiile maritime comune ale SUA şi Turciei în apele Mării Negre sunt în mod evident îndreptate împotriva Rusiei, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, potrivit Agerpres, care citează agenţia oficială rusă TASS în pagina sa web.
Distrugătorul USS Russell care se află în Marea Chinei de Sud asigură libertatea de navigație în perimetrul Insulelor Spratly, se arată într-un comunicat al US Navy.
Pe 13 februarie, portavionul italian ITS Cavour (CVH 550) a ajuns în SUA, la Baza Navală Norfolk, pentru activitatea de certificare a decolării și aterizării în siguranță a aeronavei cu decolare scurtă și aterizare verticală F-35B de pe, respectiv pe, puntea sa de zbor.
Ministerul Apărării Naționale prin U.M. 02022 Constanța a atribuit contractul necesar pentru servicii de reparații la corpul fregatei Regina Maria (F 222).
Grecia a demarat unul din cele mai scump program de înzestrare din istoria sa, în valoare de aproximativ 5 miliarde - achiziționarea a patru fregate moderne, în contextul tensiunilor cu Turcia din Mediterana de Est.
Bulgaria vorbește deschis din nou despre ideea de a achiziționa un submarin pentru Forțele Navale Bulgare.
Forțele Navale Române efectuează exerciții în zona Dobrogei. Operațiunea militară este prima pe 2021 și vizează intervenția în cazul unui atac chimic.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 16.02.2021, citând o sursă din cadrul industriei constructoare de nave, că fregatele Proiectului modernizat 22350, Amiral Amelko și Amiral Chichagov, vor deveni purtătoare de armament hipersonic și vor fi capabile să poarte 32 de rachete de croazieră.
Prezența militară americană în Marea Neagră deranjează Federația Rusă. Acest lucru nu mai este niciun secret, Moscova denunțând partea americană că destabilizează regiunea, în pofida faptului că misiunile navelor americane se desfășoară respectând pe deplin dreptul internațional.
Relațiile dintre Filipine și China sunt la un nivel periculos de scăzut existând îngrijorări serioase cu privire la escaladarea situației în Marea Chinei de Sud. Lucrurile au degenerat și mai mult după ce Beijingul a adoptat o lege care, în premieră, acordă explicit permisiunea Gărzii de Coastă să tragă asupra unor vase străine.
Marina Militară a SUA (US Navy), după o pauză de aproape 25 de ani, reia echiparea submarinelor sale de atac cu rachetele antinavă ”Harpoon”, ca parte a efortului de contracarare a capabilităților în creștere ale Forțelor Navale ale Chinei și Rusiei.
Noul portavion al Federației Ruse, botezat deja UMK Varan, este momentan un concept, însă rușii oferă deja informații cu privire la ce ar dori să construaiscă. Rămâne de văzut dacă industria din Rusia va reuși să ducă la capăt un asemenea program.
Constructorul naval spaniol Navantia și-a anunțat participarea la viitoarea dezvoltare a corvetei europene de patrulare, un proiect care face parte din eforturile de apărare ale Uniunii Europene.
Serviciul de presă al Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat că, pe 11.02.2021, un detașament de nave din compunerea Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a sosit în Pakistan, pentru participarea la exercițiul naval multinațional Aman-2021.
Flota a 6-a americană a anunțat mai devreme că navele de război americane și turce, susținute de două avioane de luptă turcești F-16, au efectuat exerciții comune în Marea Neagră. În acest context Rusia solicită Statelor Unite să ”oprească mișcările riscante”, a transmis miercuri ambasada rusă din SUA pe contul său de Twitter, comentând exercițiile US Navy în Marea Neagră.
Flota a 6-a a SUA a informat, pe 10.02.2021, că nave de luptă și avioane aparținând Forțelor Navale americane și turce au desfășurat un exercițiu aero-naval în acvatoriul Mării Negre.
Delegații ale Forțelor Navale ale României și Ucrainei au desfășurat pe 8 februarie o conferință online, care a avut ca subiect elaborarea de noi regulamente privind serviciul naval în cadrul Marinei Militare ucrainene, în concordanță cu standardele NATO.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianţa şi-a sporit prezenţa militară în regiunea Mării Negrei, intensificând sprijinul alocat Ucrainei, deoarece a recunoscut importanţa strategică a acesteia pentru NATO şi statele membre precum Turcia, Bulgaria şi România, precizează agenţia ucraineană de presa UNIAN şi publicaţia Stars and Stripes.
Rusia a anunţat luni că urmează să efectueze exerciţii navale comune cu Iranul şi China în Oceanul Indian, potrivit Reuters, care citează comentariile făcute de ambasadorul Moscovei la Teheran, Levan Dzhagaryan. „Următoarele exerciţii navale multilaterale vor avea loc în partea de nord a Oceanului Indian la mijlocul lunii februarie 2021”, a menţionat ambasadorul, potrivit The Epoc Times.
Surse locale turcești au informat pe Twitter că, pe 10.02.2020, distrugătoarele americane Donald Cook și Porter au ieșit din Marea Neagră, traversând Strâmtoarea Bosfor.
Directorul general al Șantierului Naval al Amiralității din Sankt Petersburg, Aleksandr Buzakov, a declarat, pe 09.02.2021, în cadrul unui interviu acordat agenției de presă RIA Novosti, că primele două submarine diesel-electrice din producția de serie Proiect 677, clasa Lada, vor fi dotate cu rachete de croazieră de tip Kalibr.
România mai deține în prezent doar patru corvete din clasa Tetal fabricată la Șantierul Naval Mangalia. Cea mai nouă este din anul 1996.
Ministrul apărării Florence Parly a anunţat luni că două nave ale marinei franceze au navigat recent în Marea Chinei de Sud, zonă maritimă revendicată de Beijing şi sursă de tensiuni multiple, informează AFP. Este vorba de submarinul de atac nuclear (SNA) Emeraude şi nava de sprijin Seine.
Rusia, China şi Iranul vor efectua exerciții militare comune. Informația a fost confirmată de ambasadorul Federației Ruse la Teheran,