UAV-urile MQ-9B SeaGuardian au fost echipate cu balize sonar de tipul Sonobuoy (Video)
Compania General Atomics a dat publicității un videoclip în care este prezentată o dronă MQ-9B SeaGuardian în timp ce lansează, pentru prima dată un Sonobuoy, lucru care va revoluționa războiul antisubmarin (ASW).
Conform General Atomics Aeronautical Systems, aeronava MQ-9B SeaGuardian, cu rază lungă de acțiune, are capacitatea de a implementa și monitoriza sonarele sonobuoy, tip geamandură, transmite Naval News.
Deși testul demostrativ a fost efectuat pe 24 noiembrie 2020 compania abia acum a dat publicității videoclipul.
Sonarele cunoscute sub numele de Sonobuoy sunt fabricate în SUA. Marea lor majoritate au 91 cm lungime și 13 centimetri diametru, cu excepția variantei MK-84 (38 cm lungime cu 7,6 cm diametru).
General Atomics a dezvoltat varianta maritimă a MQ-9B, SeaGuardian, pentru a efectua misiuni cu rază lungă de acțiune, la altitudine medie, pentru supraveghere și recunoaștere (ISR).
Datorită sarcinii sale interne și externe, SeaGuardian poate fi configurat pentru o gamă largă de operațiuni de supraveghere maritimă și litorală, inclusiv: Anti-Surface Warfare (ASuW), războiul anti-submarin (ASW) misiuni de căutare și salvare (SAR), misiuni de asistență umanitară și ajutor în caz de dezastru (HADR), supravegherea frontierelor
Cu gama sa completă de senzori și autonomia ridicată (mai mult de 25 de ore) și costurile sale de operare reduse, SeaGuardian este comercializat ca un sistem complementar pentru navele și forțele aeriene care operează deja avioane de patrulare maritimă. Cu o încărcătură utilă extrem de modulară și un sistem EO/IR multi-mod, SeaGuardian este, de asemenea, capabil să efectueze majoritatea misiunilor ISR executate în configurația SkyGuardian. Faptul că drona SeaGuardian este capabilă să efectueze atât misiuni în largul oceanelor, cât și misiuni terestre a fost soluția aleasă de multe forțe aeriene și navale din întreaga lume.
Pentru misiunile ASW, SeaGuardian poate transporta de la două până la patru balize sonar Sonobuoy. Aeronava este echipată cu un receptor și un procesor sonobuoy care captează semnalul de la baliza sonar și îl transmite mai departe. Potrivit General Atomics, următoarea țintă a SeaGuardian este echiparea cu o capacitate anti-mină.
Despre cum funcționează această baliză sonar puteți urmări clipul de mai jos
În noiembrie 2020, Departamentul de Stat al Statelor Unite a aprobat posibile vânzări militare străine de drone MQ-9B echipate cu kituri anti-submarin către Emiratele Arabe Unite și Taiwan. Japonia s-a arătat și ea interesată de această tehnologie.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News