Surse locale turcești au informat pe Twitter că, pe 08.02.2021, petrolierul american Laramie a traversat Strâmtorile Bosfor și Dardanele și a ieșit din Marea Neagră.
Surse locale turcești au informat pe Twitter că, pe 08.02.2021, petrolierul american Laramie a traversat Strâmtorile Bosfor și Dardanele și a ieșit din Marea Neagră.
Trei marinari au fost răniți în urma unei coliziuni între un submarin japonez și o navă comercială.
Militari din Forțele Navale și din Forțele Aeriene ale României au executat vineri, 5 februarie, în bazinul Mării Negre, o misiune de instruire în comun cu militari din Forțele Navale ale SUA.
Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a informat că, pe 05.02.2021, submarinul nuclear Severodvinsk a distrus o țintă de coastă amplasată într-un poligon din Regiunea Arhanghelsk cu ajutorul unei rachete de croazieră de tip Kalibr.
Ministerul de Interne al Georgiei a informat că, pe 05.02.2021, distrugătorul Donald Cook aparținând Forțelor Navale ale SUA a intrat în apele teritoriale georgiene.
Golul lăsat de grupul de luptă condus de portavionul USS Nimitz în Golful Persic a fost umplut de trei nave de asalt.
În contextul în care Grecia a demarat un amplu program de înzestrare, Turcia a încercat o mișcare îndrăzneață prin achiziționarea unui portavion.
Forţele Navale Turce au efectuat, în cursul zilei de joi, un nou test cu racheta anti-navă ATMACA. De acesta dată, lansarea rachetei nu a mai fost efectuată de pe o platformă terestră de testare, ci din Marea Neagră, de la bordul corvetei TCG Kinaliada a marinei Turce, precizează agenţiile de presă turce.
Un ofițer al Marinei Ruse este acuzat că a consumat băuturi alcoolice, ajungă într-o stare avansată de ebrietate. Pe fondul consumului excesiv de băuturi alcoolice, acesta a provocat un scandal la bordul submarinului cu propulsie nucleară, purtător de rachete balistice, K-18 Karelia - clasa Proiectul 667BDRM Delfin (denumire NATO: Delta IV), în timp ce echipajul său se afla în carantină din cauza răspândirii virsului Covid-19.
Portavionul USS Nimitz a plecat din Golful Persic și se îndreaptă către zona de responsabilitate a Flotei a 7-a, respectiv Indo-Pacific. În vasta regiune se află deja se află un alt grup de luptă al US Navy cel condus de portavionul USS Theodore Roosevelt, iar azi s-a alăturat și distrugătorul USS John S. McCain.
Militarii Forţelor Navale Române au participat, în această săptămână, la mai multe exerciţii de instruire derulate pe teritoriul României.
China are dispute privind suveranitatea maritimă cu mai multe state din sud-estul Asiei în Marea Chinei de Sud, ape teritoriale pe care Beijingul le revendică aproape în totalitate.
Grecia a ajuns de trei ori în pragul războiului cu Turcia, în decursul anului 2020, ca urmare a neînţelegerilor diplomatice pe care Ankara le-a generat în relaţia sa cu Atena, prin trimiterea navei de cercetări seismice Oruç Reis, a precizat ministrul grec al Apărării, Nikos Panagiotopoulos, într-un interviu acordat cotidianului elen Proto Thema.
Pentagonul a anunţat marţi plecare din Golful Persic a portavionului american USS Nimitz după nouă luni de staţionare, o decizie ce pare să semnaleze o dorinţă de dezescaladare a relaţiilor cu Iranul, după luni de tensiuni, transmite AFP.
Secretarul Apărării Lloyd Austin a ordonat, în week-end, portavionului USS Nimitz (CVN-68) și grupului său de luptă să se întoarcă acasă după aproape opt luni de misiune în Golful Persic.
Pe 1 februarie, Ministerul Apărării din Ucraina a informat că nave de luptă din cadrul Forțelor Navale Ucrainene și al Flotei a șasea a SUA au desfășurat un exercițiu comun de tip PASSEX în Marea Neagră.
Potrivit mai multor surse mass-media, Turcia a efectuat un test de lansare, în cursul săptămânii trecute, de la bordul submarinului TCG Gür S-357, a uneia dintre cele mai noi torpile pe care industria naţională de apărare a fabricat-o, numită AKYA.
Departamentul asigurare informațională din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a anunțat că, pe 01.02.2021, fregata Amiral Makarov, împreună cu echipaje ale complexelor de rachete de coastă Bastion, a executat un exercițiu de distrugere a unei nave a adversarului convențional.
Comandamentul Flotei a 6-a americane din Europa şi Africa au distribuit, duminică seara, un video prin care o aeronavă SU-24 face o trecere joasă în apropierea distrugătorului USS Donald Cook. Astfel de acțiuni ale rușilor au avut loc și în 2016 când, același distrugător USS Donald Cook (DDG 75) a fost survolat la joasă altitudine și cu manevre agresive de avioanele Flotei Mării Negre.
Publicaţia americană The Naţional Interest precizează că US NAVY lucrează şi analizează intens modalităţile prin care poate instala rachete hipersonice cu rază lungă de acțiune, pe distrugătoarele sthealt din clasa Zumwalt. În momentul de faţă, US NAVY are un sigur distrugător din clasa Zumwalt, DDG 1000.
Oficiali americani au confirmat că aviația militară a Chinei a simulat un atac împotriva portavionului american USS Theodore Roosevelt și a grupului său de luptă.
Un înalt oficial militar american a declarat că China „investeşte o grămadă de bani” în rachetele balistice anti-navă, dar s-ar putea să nu fie suficient pentru Armata de Eliberare a Poporului (PLA) dacă va intenţiona să se angajeze într-un conflict cu SUA, deoarece US Navy are deja soluţii pentru a contracara aceste amenințări.
Răzvan Munteanu, expert în relații internaționale și președintele think tank-ului Chamber of Excellence in International Affairs (CEIA), într-un interviu acordat DefenseRomania, a discutat despre propunerea pe care România a făcut-o în urmă cu 5 ani Bulgariei și Turciei: O flotă comună a NATO la Marea Neagră.
Rusia ţine să ne demonstreze pe fiecare zi, de când a anexat şi militarizat Peninsula Crimeea în 2014, că este un generator de insecuritate prin manevrele militare pe care le desfăşoară în Marea Neagră. Astfel, în cursul zilei de astăzi, Rusia a simulat un atac asupra distrugătorului american Donald Cook, aflat în Marea Neagră pentru a efectua operațiuni de securitate maritimă în regiune.
Distrugătorul din clasa Arleigh Burke, USS Porter a început navigarea în Marea Neagră pentru a efectua operațiuni de securitate maritimă în regiune.
În Monitorul Oficial al Turciei a apărut o hotărâre prin care nave de luptă sunt trimise până în 10 februarie 2022 să execute misiuni de protecție a traficului comercial efectuat de nave turcești în Golful Aden și Marea Arabiei.
Rada Supremă a Ucrainei a adoptat proiectul de lege prezidențial privind admiterea unităților forțelor armate ale altor state pe teritoriul Ucrainei în 2021 pentru a participa la exerciții militare multinaționale.
Norvegia a anulat două manevre militare ce implicau în principal trupe ale NATO din regiunea arctică, pentru a preveni răspândirea noului tip de coronavirus, a anunţat marţi guvernul norvegian, informează Agerpres, citînd Reuters.
Turcia a lansat pe 23 ianuarie prima sa fregată, TCG Istanbul, din cadrul unui program care presupune construirea a patru corvete și patru fregate.
Nava de alimentare USNS Laramie (T-AO-203) a intrat pe 24 ianuarie în Marea Neagră, alăturându-se distrugătorului american USS Donald Cook.