O navă a Gărzii de Coastă a SUA a intrat în Marea Neagră. USCGC Hamilton, prima astfel de navă care intră în regiune din 2008 încoace
Nava de patrulare din clasa Legend (the Legend-class national security cutter) USCGC Hamilton (WMSL 753) din Garda de Coastă a SUA a intrat, pe 27 aprilie în Marea Neagră, pentru a asigura sprijinul aliaților și partenerilor NATO din regiune, a anunțat serviciul de presă al Flotei a 6-a americane.
Hamilton este prima navă a Gărzii de Coastă a SUA care a intrat în Marea Neagră, după 2008, ultima navă americană, din această categorie aflată în Marea Neagră, fiind USCGC Dallas (WHEC 716) în anii 2008 și 1995.
Înainte de a intra în Marea Neagră, USCGC Hamilton a efectuat, pe 26 aprilie, exerciții de interoperabilitate cu distrugătorul Roosevelt (DDG 80) din clasa Arleigh Burke, în Marea Egee.
Navele din clasa Legend deși, sunt destinate patrulării în zonele costiere, au caracteristici tehnico-tactice avansate, apropiate de fregatele ușoare, cu excepția faptului că nu dețin armamente specifice navelor de război, cum ar fi rachete, torpile, tunuri de calibru mare, bombe antisubmarin etc.
USCGC Hamilton are un deplasament de 4500 tone. Poate atinge o viteză maximă de 52 km/h și are o autonomie de 22.000 km, echipajul de minim 113 persoane, putând să rămână în misiune pe mare chiar și 90 de zile. Armamentul de la bord este compus dintr-un tun MK 110 calibru 57 mm, un sistem Phalanx calibru 12,7 mm pentru ținte apropiate de mare viteză, inclusiv rachete antinavă și torpile, patru mitraliere Browning M2, calibru 7,62 mm. La bordul navei se află un elicopter Eurocopter MH-65 Dolphin.
Comentariul autorului: La jumătatea lunii aprilie, SUA intenționau să trimită în regim de urgență în Marea Neagră două distrugătoare (Roosvelt și Donald Cook) din Flota a 6-a, datorită concentrării unui număr foarte mare de militari ruși la granița cu Ucraina și de nave militare în Marea Neagră, dar în ultimul moment s-a renunțat la decizie. Ulterior, Rusia a anunțat că a început defluirea trupelor către garnizoanele de dislocare la pace, cu excepția menținerii în zonă a două nave de desant de capacitate mare, ale Flotei de Nord.
Prezența în Marea Neagră, a unei nave militare americane mult mai puțin amenințătoare ar putea să semnifice un semnal de deschidere la dialog din partea SUA către Rusia. De altfel, Casa Albă a anunțat o posibilă întâlnire între președinții SUA și Rusiei, Joe Biden și Vladimir Putin, fără să specifice data și locul acesteia sau dacă s-a luat o decizie în acest sens.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News