Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri că mai mult de 20 de nave din flota sa de la Marea Neagră au revenit la baza lor permanentă după ce au participat la exerciţii militare în apropierea peninsulei Crimeea, potrivit agenţiei Interfax, citată de Reuters.
Acelaşi minister anunţase anterior că tot vineri a început retragerea la bazele lor permanente a trupelor şi echipamentelor comasate la graniţa cu Ucraina şi în Crimeea într-o desfăşurare masivă de forţe care a stârnit în Ucraina şi Occident temeri privind riscul unui conflict armat.
Circa 10.000 de militari ruşi au participat joi la exerciţii militare în Crimeea anexată. Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, prezent la aceste exerciţii, a declarat că retragerea se va efectua între 23 aprilie şi 1 mai.
DefenseRomania a scris încă din data de 20 aprilie, citând un comunicat de presă al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), că peste 20 de nave ale FRMN au executat antrenamente comune cu echipaje ale avioanelor de asalt Su-25SM3 ale Armatei de Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană a Regiunii Militare Sud.
,,Exercițiul planificat a fost executat în conformitate cu planul verificării de control a forțelor FRMN asupra perioadei de instrucție de iarnă, care se desfășoară într-o concepție tactică unică în cadrul Regiunii Militare Sud”, au precizat, la momentul respectiv, reprezentanții Statului major al FRMN.
Totodată, trebuie să amintim şi faptul că Rusia intenţionează să închidă strâmtoarea Kerci, dintre Marea Azov și Marea Neagră, pentru navele de război ale altor țări, inclusiv cele ale Ucrainei, stat care are ieșire la Marea Azov.
Rusia a anunțat că va închide o strâmtoare crucială în Marea Neagră pentru navele de război străine, inclusiv ale Royal Navy care aveau programate exerciții comune cu Marina Ucraineană, pentru următoarele șase luni.
Acțiunea are loc pe fondul tensiunilor în creștere din regiune - Marea Britanie și alte națiuni G7 cerând ca Rusia ”să pună capăt provocărilor și să detensioneze situația” din Ucraina.
Surse din Ucraina au anunțat că Federația Rusă va închide strâmtoarea Kerci până în octombrie 2021, ”pentru navele de război din alte țări sub pretextul exercițiilor militare”.
Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a cerut Rusiei să anuleze imediat ”închiderea ilegală care separă apele Mării Negre”.
MAE de la Kiev consideră că acest pas reprezintă o încălcare gravă a libertății de navigație, garantat de Convenția ONU privind dreptul mării. Conform convenției, Rusia nu trebuie să obstrucționeze sau să împiedice tranzitul printr-o strâmtoare internațională către porturile din Marea Azov.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News