Rusia a criticat miercuri planurile Statelor Unite de a solicita o sporire a prezenţei NATO în Marea Neagră, întrucât în opinia Moscovei o asemenea măsură implică ''riscuri militare'' şi nu contribuie la securitatea în regiune.
Rusia a criticat miercuri planurile Statelor Unite de a solicita o sporire a prezenţei NATO în Marea Neagră, întrucât în opinia Moscovei o asemenea măsură implică ''riscuri militare'' şi nu contribuie la securitatea în regiune.
Marina militară rusă urmează să primească peste 180 de noi nave de război și alte tipuri de nave în următorii opt ani, a declarat miercuri Ministrul Apărării din Rusia, Generalul de Armată Serghei Shoigu, în cadrul unei întâlniri cu comandamentul forțelor armate ruse.
Forțele Navale Române organizează, în perioada 5-13 aprilie 2019, cel mai mare exercițiu multinațional naval, în apele teritoriale ale României şi în apele internaționale ale Mării Negre.
Două nave NATO, o fregată canadiană şi o fregată a Forţelor Maritime Militare ale Spaniei, au intrat luni, 1 aprilie, în portul Odesa.
Fregata „Regele Ferdinand" a plecat joi, 28 martie, din portul militar Constanța, pentru a se integra în gruparea navală permanentă NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), din care mai fac parte nave militare ale Canadei, Olandei, Spaniei și Turciei.
Submarinul Veliky Novgorod a sosit la Sevastopol, pentru prima dată de la introducerea în dotarea flotei. Anterior, echipajul submarinului a îndeplinit misiuni în Marea Mediterană, a informat vineri departamentul asigurare informațională al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), potrivit TASS și BSMAP.
Flota rusă din Marea Neagră, cu baza la Sevastopol (în Crimeea), a început supravegherea unui grup de nave NATO, care a intrat joi în apele Mării Negre.
Potrivit ultimelor informații de presă, două nave aparținând Forțelor Navale din Spania și Canada vor ajunge în Odesa pe 01.04.2019. Informații relevante în acest sens au fost publicate pe site-urile ambasadelor celor două state membre NATO.
Alianţa Nord-Atlantică este dispusă să extindă cooperarea sa cu Georgia, în special, pe cea din sfera asigurării securităţii în regiunea Mării Negre, a declarat James Appathurai, reprezentant special al secretarului general al NATO pentru Caucazul de Sud şi Asia Centrală.
Echipajul Navei Maritime Hidrografice (NMH) Alexandru Cătuneanu a revenit în portul de bază Constanţa după participarea la o misiune externă în cadrul exerciţiul multinaţional Ariadne 19, organizat de Forţele Navale Elene, în largul Insulei Creta, informează Statul Major al Forţelor Navale (SMFN).
Ben Hodges, fostul comandant al forţelor SUA în Europa (USAREUR), care lucrează în prezent pentru Center for European Policy Analysis, a avertizat că marina rusă ar putea bloca oraşul-port Odessa din sudul Ucrainei în cazul unui conflict cu NATO sau cu ţările partenere. Totodată, generalul american a precizat că este necesară o ”sferă de protecție” folosind sisteme maritime și terenstre pentru protejarea României.
Au apărut informații noi în SUA cu privire la drona submarină cu tehnologie nucleară.
Justiţia germană întreprinde o anchetă în legătură cu vânzarea în 2017 a trei submarine militare către Israel.
Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, într-un interviu acordat pentru Defense România, nu s-a pronunțat direct cu privire la câștigătorul licitației pentru corvete, dar a spus că „ordinea se cunoaște”, fiind cea apărută deja în presă.
Ambasadorul Franței la Kiev, Isabelle Dumont, a salutat, vineri, pe twitterul personal sosirea vânătorului de mine francez (M653) "Capricorn" în portul Odesa, subliniind că evenimentul demonstrează cooperarea activă dintre Forțele Navale franceze și cele ucrainene.
Nave ale Statelor Unite ale Americii au navigat strâmtoarea Taiwanului, strârnind reacția Chinei.
Scandalul corvetelor intră în faza decisivă, în care procurorii trebuie să hotărască dacă deschid sau nu dosar penal.
Politicile președintelui Donald Trump au fost criticate de către generalul Robert Neller, comandantul Marinei americane.
Joi, 21 martie 2019, comandantul Navei Maritime Hidrografice Cpt.Cdor. Alexandru CĂTUNEANU, cpt.-cdor. Casian Rogers, a participat la analiza post acțiune a exercițiului multinațional ARIADNE 19, împreună cu ceilalți comandanți ai navelor aliate implicate în exercițiu.
Submarinul modernizat, Krasnodar, din calsa Kilo (Proiect 663.3) aparinând Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a traversat Strâmtoarea Bosfor spre sud.
Biroul de Construcții și Proiectare Nordic din Rusia a trecut la elaborarea documentației pentru modernizarea fregatelor Proiect 22350, care vor putea să poarte până la 48 de rachete de croazieră Kalibr, informează agenția de presă rusă Tass, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial.
O echipă complexă formată din specialiști din cadrul Comandamentului Forțelor Întrunite şi a Centrului de Instruire, Simulare și Evaluare al Forțelor Navale a executat, în perioada 13-14 martie, evaluarea fregatei Regele Ferdinand.
Flota rusă din Marea Neagră urmează să fie completată cu 13 nave şi vase noi, dintre care unele vor fi echipate cu rachete de croazieră 'Kalibr', a anunţat luni comandantul Districtului militar Sud, generalul Aleksandr Dvornikov.
Nava cargo Grande America, scufundată marţi în largul coastelor franceze, transporta materiale periculoase, au anunţat miercuri autorităţile franceze citate de AFP şi dpa.
Angela Merkel s-a arătat deschisă unui proiect comun între Franța și Germania, privind construirea unui portavion european.
Nava Maritimă Hidrografică "Alexandru Cătuneanu" participă, în perioada 10-25 martie, la Exerciţiul multinaţional ARIADNE 19, organizat de Forţele Navale Elene. Nava a plecat din portul Constanţa duminică, 10 martie, luând cap-compas portul Souda din Insula Creta, Grecia, unde se va integra într-o grupare navală alcătuită din nave militare ale Franţei, Germaniei, Greciei, Italiei şi Spaniei.
Navele marinei militare a Rusiei au efectuat exerciții comune cu navele marinei turcești, un grup naval din Turcia vizitând, in perioada 6-8 martie, portul rusesc Novorossiysk, potrivit site-ului Flotei Mării Negre a Rusiei, citat de Pagina de Rusia.
Rusia amenință că va scufunda navele străine care vor încerca să treacă prin Calea Maritimă de Nord, partea a Oceanului Arctic care se află sub administrarea Moscovei. Este vorba despre o propunere legislativă elaborată de experți din cadrul ministerului rus al Apărării, potrivit publika.md.
Două nave militare ale Turciei fac o escală de două zile în portul Constanța, în perioada 6-8 martie 2019, după care vor efectua o serie de exerciții, pe mare, în comun cu corveta „Contraamiral Eustațiu Sebastian” (Cvt-264) și cu dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” (DM-29), potrivit Forțele Navale Române.