Adrian Cătălin Moraru au informat, printr-o notă a MApN, că nu este consilierul ministrului Gabriel Leș. Reacția vine după un articol publicat în presă.
Adrian Cătălin Moraru au informat, printr-o notă a MApN, că nu este consilierul ministrului Gabriel Leș. Reacția vine după un articol publicat în presă.
Marina bulgară așteaptă ca cele trei companii (Fincantieri din Italia, Lürssen din Germania și constructorul naval bulgar MTG Dolphin) înscrise în competiție să construiască două nave de patrulare, să depună ofertele, potrivit Reuters și DefenseNews.com.
Armata rusă supraveghează distrugătorul american USS Ross, înarmat cu rachete de croazieră Tomahawk, care a intrat duminică în apele Mării Negre, a informat luni Ministerul Apărării al Rusiei, transmite EFE.
Parlamentarul canadian James Bezan, care este și ministru al Apărării în cadrul guvernului din umbră al opoziției conservatoare din Canada, a susținut că NATO ar trebui să își consolideze prezența în Marea Neagră inclusiv prin trimiterea de submarine. Afirmaţiile au fost făcut Pe 12 aprilie, în cadrul celui de-al 12-lea Forum de Securitate desfășurat la Kiev, potrvit Ukrinform.net.
Estonia şi Polonia au anunţat vineri că au interzis intrarea în apele lor teritoriale a unui velier navă-şcoală din Rusia, STS Sedov, pentru că la bordul lui se aflau cadeţi ai unei academii de marină din Crimeea, peninsulă anexată de Rusia în 2014, relatează AFP.
Rusia va răspunde "proporţional" creşterii prezenţei militare a NATO în Marea Neagră. Adjunctul ministrului de externe rus Alexander Gruşko, e de părere că este atacată securitatea regională.
Autorităţile ruse au anunţat data exactă a lansării la apă a primului submarin nuclear rusesc fără pilot de tip "Poseidon", care are o destinaţie specială şi care face parte din proiectul 09852 "Belgorod", informează Agenţia de presă TASS, care citează Ministerul rus al Apărarii.
Gheorghe Bosânceanu, acționarul majoritar al Șantierului Naval Constanța (SNC), susține că este câștigătorul selecției, în cadrul consorțiului în care este asociat cu Naval Group din Franța, datorită celei mai bune oferte financiare, informează EVZ.
Massi Begous, vicepreședinte pentru Dezvoltare Industrială Internațională al Naval Group, transmite că industria românească ar beneficia în următoarele decenii în cazul în care grupul francez va fi ales pentru construirea corvetelor pentru Armata României.
Secvenţe de luptă împotriva ameninţărilor aeriene au avut loc marţi în cadrul exerciţiului "Sea Shield 19", care se desfăşoară la Constanţa, acestea fiind puse în aplicare de către aeronave militare ale forţelor aeriene şi forţelor navale române, precum şi de aeronave de patrulare maritimă din SUA şi Turcia, a informat Statul Major al Forţelor Navale (SMFN).
Singurul portavion aflat în dotarea marinei militare ruse, Amiral Kuznetsov, ar putea fi dezafectat dacă Ministerul Apărării de la Moscova și industria de profil nu rezolvă problema înlocuirii docului uscat plutitor de tip PD-50 necesar pentru a finaliza repararea navei, susține un reportaj publicat de ziarul Izvestia, care citează o sursă din marina rusă.
Rușii au anunțat că au testat cu succes o rachetă de croazieră Kalibr, lansată pentru prima oară de pe un submarin.
Ministrul ucrainean al afacerilor externe, Pavlo Klimkin, a declarat, vineri, că Ucraina și NATO nu vor cere permisiunea Rusiei pentru acţiuni în apele Mării Negre.
Militarii de la Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu” participă, în perioada 1-5 aprilie 2019, la Exercițiul „Danube Protector 19.1”, care se desfășoară pe Brațul Măcin, între km 54 – km 49. Trei nave militare fluviale din Tulcea și șapte nave militare fluviale din Brăila au navigat în amonte pe Dunăre, în zona raionului Peceneaga, pentru a executa trageri cu sistemele de artilerie de la bord, iar un pluton de infanteriști marini asigură securitatea în proximitatea terestră a raionului.
Livrarea portavionului USS Gerald R. Ford, totodată o nouă clasă de portavioane, a fost amânată din nou.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat azi că miniştrii de externe din statele membre au aprobat un pachet de măsuri menit să sporească prezenţa Alianţei în Marea Neagră.
Rusia a criticat miercuri planurile Statelor Unite de a solicita o sporire a prezenţei NATO în Marea Neagră, întrucât în opinia Moscovei o asemenea măsură implică ''riscuri militare'' şi nu contribuie la securitatea în regiune.
Marina militară rusă urmează să primească peste 180 de noi nave de război și alte tipuri de nave în următorii opt ani, a declarat miercuri Ministrul Apărării din Rusia, Generalul de Armată Serghei Shoigu, în cadrul unei întâlniri cu comandamentul forțelor armate ruse.
Forțele Navale Române organizează, în perioada 5-13 aprilie 2019, cel mai mare exercițiu multinațional naval, în apele teritoriale ale României şi în apele internaționale ale Mării Negre.
Două nave NATO, o fregată canadiană şi o fregată a Forţelor Maritime Militare ale Spaniei, au intrat luni, 1 aprilie, în portul Odesa.
Fregata „Regele Ferdinand" a plecat joi, 28 martie, din portul militar Constanța, pentru a se integra în gruparea navală permanentă NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), din care mai fac parte nave militare ale Canadei, Olandei, Spaniei și Turciei.
Submarinul Veliky Novgorod a sosit la Sevastopol, pentru prima dată de la introducerea în dotarea flotei. Anterior, echipajul submarinului a îndeplinit misiuni în Marea Mediterană, a informat vineri departamentul asigurare informațională al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), potrivit TASS și BSMAP.
Flota rusă din Marea Neagră, cu baza la Sevastopol (în Crimeea), a început supravegherea unui grup de nave NATO, care a intrat joi în apele Mării Negre.
Potrivit ultimelor informații de presă, două nave aparținând Forțelor Navale din Spania și Canada vor ajunge în Odesa pe 01.04.2019. Informații relevante în acest sens au fost publicate pe site-urile ambasadelor celor două state membre NATO.
Alianţa Nord-Atlantică este dispusă să extindă cooperarea sa cu Georgia, în special, pe cea din sfera asigurării securităţii în regiunea Mării Negre, a declarat James Appathurai, reprezentant special al secretarului general al NATO pentru Caucazul de Sud şi Asia Centrală.
Echipajul Navei Maritime Hidrografice (NMH) Alexandru Cătuneanu a revenit în portul de bază Constanţa după participarea la o misiune externă în cadrul exerciţiul multinaţional Ariadne 19, organizat de Forţele Navale Elene, în largul Insulei Creta, informează Statul Major al Forţelor Navale (SMFN).
Ben Hodges, fostul comandant al forţelor SUA în Europa (USAREUR), care lucrează în prezent pentru Center for European Policy Analysis, a avertizat că marina rusă ar putea bloca oraşul-port Odessa din sudul Ucrainei în cazul unui conflict cu NATO sau cu ţările partenere. Totodată, generalul american a precizat că este necesară o ”sferă de protecție” folosind sisteme maritime și terenstre pentru protejarea României.
Au apărut informații noi în SUA cu privire la drona submarină cu tehnologie nucleară.
Justiţia germană întreprinde o anchetă în legătură cu vânzarea în 2017 a trei submarine militare către Israel.