Un militar al Armatei Române a murit în timpul unui exerciţiu militar desfăşurat în poligonul de la Smârdan, în judeţul Galați, potrivit unor surse din Ministerul Apărării, citate de ştiri.tvr.
Un militar al Armatei Române a murit în timpul unui exerciţiu militar desfăşurat în poligonul de la Smârdan, în judeţul Galați, potrivit unor surse din Ministerul Apărării, citate de ştiri.tvr.
Agenția rusă de presă Tass a informat, pe 16.03.2022, citând o sursă apropiată de mediul militar, că, în compunerea Trupelor de Desant Aerian, ar putea fi reînființată Divizia 104 Desant Aerian.
Chiar înainte de invadarea Ucrainei, industria de apărare din Federația Rusă a dezvoltat niște sisteme speciale improvizate deasupra turelei tancurilor principale de luptă T-72 pentru a le proteja de rachetele antitanc americane Javelin cu care sunt înzestrate forțele ucrainene. Realitatea din teren a arătat însă că aceste sisteme nu au reușit să facă față rachetelor Javelin, zeci de tancuri rusești fiind efectiv spulberate până în acest moment în Ucraina.
Militarii ucraineni din Forțele pentru Operaţii Speciale continuă să strângă trofee de război – tehnică militară capturată de la forţele ruse de ocupaţie. Conform celui mai recent bilanţ, azi, un alt complexul rusesc de rachete Pantsir-S1 a ajuns în posesia armatei ucrainene ca urmare a unei misiunii îndeplinite cu succes de către militarii ucraineni din Forțele pentru Operaţii Speciale.
Militari români şi americani au participat, joi, la un exerciţiu de luptă cu muniţie reală în poligonul Centrului Secundar de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre Române (CSIL), din Smârdan, judeţul Galaţi, în cadrul exerciţiului "Justice Eagle 22.1", informează reprezentanţii Brigăzii 9 mecanizate "Mărăşeşti", unitate participantă la acţiune.
Armata ucraineană a doborât, în dimineaţa acestei zile, un alt elicopter de atac al armatei ruse, de data aceasta ar fi vor despre un Mi-24. Potrivit informaţiilor furnizare de mai multe publicaţii mass-media ucrainene, elicopterul a fost doborât în regiunea Kiev.
Înainte de începerea negocierilor privind încetarea focului, purtate de Rusia şi Ucraina la graniţa cu Belarus, reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general maior Igor Konashenkov, a anunțat, pe 28.02.2022, că Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au câștigat supremația aeriană pe întreg teritoriul Ucrainei. Potrivit reprezentantului rus, în timpul zilei, au fost distruse opt sisteme de apărare antiaeriană Buk-M1 și radarul unui sistem S-300, iar patru avioane ucrainene au fost distruse pe aerodromuri și unul în aer.
Securitatea Ungariei este primordială, motiv pentru care Forțele Armate Ungare își vor mobiliza trupele în zona de est a țării, a declarat astăzi, ministrul ungar al apărării, Tibor Benkő, citat de Hirado, principalul program de știri al televiziunii naționale maghiare.
Locuitorii regiunii Cernăuți, invitați să se înscrie în brigada militară „Cneazul Roman cel Mare”. Acest lucru a fost raportat de Agenția ACC cu referire la serviciul de presă al Administrației Regionale de Stat Cernăuți.
Departamentul de Stat al SUA a decis în final să aprobe vânzarea a 250 de tancuri Abrams către Polonia, după cum a informat pe Twitter șeful Ministerului Apărării Naționale din Polonia, Mariusz Błaszczak.
Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general maior Igor Konashenkov, a declarat, pe 15.02.2022, că armata rusă va reveni în punctele de dislocare permanentă, după încheierea exercițiilor. Potrivit precizărilor sale, unitățile Regiunilor Militare Vest și Sud au început încărcarea tehnicii de luptă pe platformele feroviare și urmează să înceapă deplasare spre cazărmi.
Şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, a precizat luni că "nu mai sunt îndeplinite" condiţiile pentru continuarea misiunii forţei franceze Barkhane în Mâli, deoarece aproximativ o mie de mercenari ai controversatei companii militare private (PMC) ruse Wagner Group se află în această ţară.
Canada își retrage temporar forțele militare din Ucraina, din cauza potențialei agresiuni ruse, după cum a informat Ministerul Apărării din Canada printr-un comunicat de presă. Cu o zi înainte, aceeași decizie a fost luată de Statele Unite și Marea Britanie.
Statele Unite și Marea Britanie au făcut un nou pas prin care subliniază iminența unui atac militar rus asupra Ucrainei în perioada imediat următoare. După retragerea personalului diplomatic, cele două țări au decis că este momentul ca instructorii militari să părăsească și ei teritoriul Ucrainei.
Se întâmpla în 2006 și nu din vina țării noastre. Atunci generalii americani au propus și cochetat cu ideea de a construi un Task Force East, format dintr-o brigadă rotativă de tancuri americane M1 Abrams alături de vehicule Bradley, ori una de blindate Stryker în România.
În cadrul ședinței din 11 februarie a Consiliului de Securitate Națională și Apărare (CSNA) din Ucraina, secretarul consiliului, Alexei Danilov, a declarat că Forțele de Apărare Teritorială mizează pe aproximativ două milioane de cetățeni ucraineni.
În aceste zile, Forţele Armate Ruse desfăşoară multiple exerciţii militare la graniţa cu Ucraina, dar, din câte se pare, demonstraţia de forţă a militarilor ruşi a cam dat greş pe unele fronturi. Condiţiile meteo au jucat întotdeauna un rol foarte important în planificarea strategiilor militar şi se pare că, cel puţin de data asta, ruşii au ignorat acest detaliu mic, dar foarte important, şi s-au trezit cu mai multe tancuri blocate în noroi.
În contextul dislocării în România din Germania a detașamentului TF Cougar, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate în Europa (SACEUR), generalul Tod D. Wolters a precizat că fiecare măsură defensivă luată de NATO reprezintă punerea în fapt a coeziunii statelor aliate pentru asigurarea securității întregului spațiu aliat.
Generalul Oleksandr Sîrskii, comandantul trupelor terestre ucrainene, a avertizat joi Rusia că o invazie a Ucrainei nu va fi o 'simplă plimbare în parc' şi că trupele ucrainene se vor lupta pentru 'fiecare metru de pământ'.
MApN a anunțat că prima coloană cu tehnică militară americană care a intrat ieri seara în țară va ajunge, estimativ, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din Constanța în cursul dimineții de mâine.
Primele zece autocare care transportă militari ai Statelor Unite ale Americii au intrat în România prin punctul de trecere de la Vama Nădlac.
Primele elemente de tehnică militară ale detașamentului SUA care va purta denumirea Task Force (TF) Cougar vor intra în seara zilei de miercuri, 9 februarie, în România pe la punctul de trecere a frontierei Nădlac, judeţul Arad, precizează Ministerul Apărării Naţionale într-un comunicat de presă.
Portalul rusesc topcor.ru a informat, pe 09.02.2022, că, în cadrul procesului de întărire a frontierei din sud-vestul țării, Rusia a trimis noi complexe de coastă Bastion în Crimeea.
Ministrul Apărării Naționale a anunțat că primii militari americani care au fost dilocați în țara noastră în contextul crizei din Europa de Est generată de Federația Rusă au ajuns în România.
Două avioane militare americane au putut fi văzute aterizând luni dimineaţă pe un aeroport din Polonia, iar mai multe alte zboruri sunt aşteptate în cursul zilei pentru a aduce majoritatea trupelor suplimentare a căror trimitere în Europa a fost ordonată de către preşedintele american Joe Biden săptămâna trecută, pe fondul crizei legată de Ucraina, precizeazaă Reuters.
Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, împreună cu generalul Daniel Petrescu, Șeful Statului Major al Apărării, și alți înalți reprezentanți ai Armatei României, au efectuat o vizită la Petrești, Dâmbovița la facilitatea de camioane Iveco.
Colonelul american Anton T. Semelroth, purtător de cuvânt al Pentagonului, a declarat că SUA au în prezent 4.160 de militari desfăşuraţi în ţările baltice - Lituania, Estonia şi Letonia - şi în Polonia, pe fondul unei escaladări a tensiunilor cu Rusia cu privire la situaţia din Ucraina, ,precizează agenţia de presă EFE.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a precizat in fata parlamentului de la Kiev ca Ucraina îşi va suplimenta efectivele forţelor sale armate cu 100.000 pe o perioadă de trei ani. De asemenea, Zelenski a salutat sprijinul diplomatic şi militar pentru ţara sa, ''cel mai important începând din 2014'', în contextul temerilor legate de un potenţial atac armat rus asupra Ucrainei.
Ministerul norvegian al Apărării a dat startul unei testări amănunţite, în zona arctică, care urmăreşte să evalueze caracteristicile tancului sud-coreean K2 Black Panther și ale tancului german Leopard 2A7. Tancul care va obţine cele mai bune rezultate ar urma să fie selectat de Ministerul norvegian al Apărării pentru a înlocui flota actuală de tancuri Leopard 2A4.
După premierul bulgar Kiril Petkov şi ministrul apărării, Ştefan Ianev, a făcut o declaraţie controversată, precizând că '' dacă se va lua o decizie de a desfăşura trupe NATO pe Flancul estic, guvernul bulgar consideră că această măsură trebuie implementată cu soldaţi bulgari'', precizează agenţia bulgară de presă BTA, citată de Euractiv.