DefenseRomania a participat în cursul acestei săptămâni la o vizită la facilitatea de producție din Limoges, centrul Franței, a producătorului de blindate francez Arquus.
DefenseRomania a participat în cursul acestei săptămâni la o vizită la facilitatea de producție din Limoges, centrul Franței, a producătorului de blindate francez Arquus.
Atacul rus cu rachetă petrecut marţi în regiunea Transcarpatia din vestul Ucrainei a fost detectat de radarul slovac, iar toate sistemele defensive slovace sunt în alertă pentru a asigura securitatea ţării, a declarat ministrul apărării Jaroslav Nad, înaintea şedinţei de guvern de miercuri, transmite agenţia slovacă TASR.
Serviciul de presă al Ministerului Apărării din Republica Belarus a anunțat că, pe 04.05.2022, a început desfășurarea unei verificări inopinate privind nivelul de pregătire al forțelor de reacție.
Mai multe exerciţii multinaţionale ale Forţelor pentru Operaţii Speciale se vor desfăşura în România, până pe 13 mai, a anunţat luni, printr-un comunicat de presă, Ministerul Apărării Naţionale (MApN).
În cursul zilei de ieri România a anunțat testarea cu succes în poligonul Uzinei Mecanice Plopeni a unei lovituri termobarice dintr-un lansator de tip AG-9. Ministrul Economiei Florin Spătaru a anunțat că produsul după omologare va intra în producția de serie și înzestrarea Armatei noastre cu acest tip de muniție va fi prioritară.
Guvenul României a anunțat testarea cu succes în poligonul Uzinei Mecanice Plopeni a unei lovituri termobarice dintr-un lansator de tip AG-9. Florin Spătaru, ministrul Economiei, a anunțat ulterior că România e pregătită să fabrice acest tip de muniție pentru Ministerul Apărării Naționale.
Pe rețelele de socializare circulă imagini foto și video cu tehnică militară americană care s-ar deplasa prin țara noastră către Ucraina.
Grupul german Rheinmetall s-a oferit să vândă Ucrainei 88 de tancuri Leopard 1A5, punând o presiune și mai mare pe Bundestag, în contextul în care conducerea politică a Germaniei a ezitat în ceea ce privește tehnica militară trimisă Ucrainei.
Forţele Terestre Române au fost permanent o referinţă atât pentru celelalte categorii de forţe, dar şi pentru naţiune, afirmă premierul Nicolae Ciucă.
Polonia a semnat la începutul acestei luni contractul pentru achiziționarea a 250 de tancuri americane Abrams, în cea mai modernă versiune. E un contract uriaș care se ridică la 4.3 miliarde de euro și asupra căruia s-au ridicat unele sprâncene în contextul în prima fază a războiului din Ucraina, dar și în conflictul din Nagorno Karabah, dronele și sistemele moderne au depășit tancurile.
Mai multe state membre NATO au oferit ajutor militar Ucrainei, inclusiv tehnică militară grea, tancuri și blindate de luptă, pentru a reuși să țină piept invaziei ruse. Pe listă se află și Slovenia. Fostul stat iugoslav oferă Ucrainei tancuri M-84, dar „negociază” și cere la schimb Leopard 2 din Germania.
Lituania a predat Ucrainei mortiere grele, a informat ministrul Apărării de la Vilnius.
Geoffrey van Leeuwen, consilierul pentru afaceri externe și apărare al premierului Olandei, a anunțat că statul nordic va participa în România cu 200 de militari în cadrul grupului de luptă care se va constitui în țara noastră și care va fi condus de Franța. Informația e confirmată și de Ministerul olandez al Apărării.
Primele încărcături din noua tranşă de ajutor militar american pentru Ucraina au ajuns deja la frontierele ţării pentru a fi predate armatei ucrainene, a indicat luni Pentagonul, notează Agerpres, care citează AFP. În aceste transporturi se numără și obuziere M777 de ultimă generație, folosite de US Army în Afganistan.
Guvernul britanic a confirmat ieri, 12 aprilie, că militari ucraineni vor ajunge în curând în Marea Britanie pentru a se instrui cu armata britanică.
Slovacia urmează să demareze un program amplu de înzestrare cu transportoare blindate. Iar pe lista scurtă a Slovaciei se regăsesc și transportoarele Piranha V. În acest sens DefenseRomania deține informații cu privire la faptul că au existat discuții privind Piranha V, iar în cazul în care Bratislava ar alege acest trasportor ele ar urma să fie produse în țara noastră.
Marocul încearcă să-și îmbunătățească capacitățile de apărare terestră pentru a contracara amenințările tradiționale și asimetrice. În acest context, Marocul acționează pentru achiziționarea de vehicule blindate cu opt roți, iar pentru acest contract concurează compania americană General Dynamics, Patria din Finlanda și Nexter din Franța.
Războiul brutal neprovocat declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei a ridicat abordarea unei noi strategii de apărare, mai ales în statele din Europa Centrală și de Est.
În cadrul așa-numitului proces de dezescaladare pe direcțiile Kiev și Cernigov, anunțat de Rusia, o serie de unități militare rusești sunt retrase din regiunile de la frontiera cu Ucraina. Între altele, o serie de materiale video cu retragerea convoaielor militare rusești arată deplasarea unor instalații de lansare ale sistemului tactic de rachete de tip 9K79 Tochka-U.
În cadrul unui interviu acordat cotidianului Krasnaya Zvezda și publicat în ediția din 30.03.2022, șeful Direcției principale organizare-mobilizare din cadrul Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, Evgheni Burdinsky, a declarat că nu există nicio legătură între campania de încorporării de primăvară, care urmează să înceapă pe 01 aprilie, și ''operația militară specială'' din Ucraina - termen folosit de Rusia pentru a evita să susţină că participă la o agresiune militară.
Forțele Armate sârbe au anunțat sătămâna trecută introducerea în serviciul de luptă a unor noi obuziere autopropulsate Nora, precum și alte două tipuri diferite de vehicule blindate, Lazars și Miloš, toate de producție autohtonă.
Observatori militari susțin că Forțele Armate ruse din Ucraina s-au bazat în mod repetat și surprinzător pe dispozitive de comunicații nesecurizate, cum ar fi smartphone-urile și sisteme radio push-to-talk, evidențiind și mai mult deficiențele de comandă și control cu care se confruntă Moscova.
Batalionul din Belarus, denumit ”Kastus Kalinowski”, a devenit ieri parte a Forțelor Armate ale Ucrainei, după cum consemnează portalul ucrainean mil.in.ua.
Un militar al Armatei Române a murit în timpul unui exerciţiu militar desfăşurat în poligonul de la Smârdan, în judeţul Galați, potrivit unor surse din Ministerul Apărării, citate de ştiri.tvr.
Agenția rusă de presă Tass a informat, pe 16.03.2022, citând o sursă apropiată de mediul militar, că, în compunerea Trupelor de Desant Aerian, ar putea fi reînființată Divizia 104 Desant Aerian.
Chiar înainte de invadarea Ucrainei, industria de apărare din Federația Rusă a dezvoltat niște sisteme speciale improvizate deasupra turelei tancurilor principale de luptă T-72 pentru a le proteja de rachetele antitanc americane Javelin cu care sunt înzestrate forțele ucrainene. Realitatea din teren a arătat însă că aceste sisteme nu au reușit să facă față rachetelor Javelin, zeci de tancuri rusești fiind efectiv spulberate până în acest moment în Ucraina.
Militarii ucraineni din Forțele pentru Operaţii Speciale continuă să strângă trofee de război – tehnică militară capturată de la forţele ruse de ocupaţie. Conform celui mai recent bilanţ, azi, un alt complexul rusesc de rachete Pantsir-S1 a ajuns în posesia armatei ucrainene ca urmare a unei misiunii îndeplinite cu succes de către militarii ucraineni din Forțele pentru Operaţii Speciale.
Militari români şi americani au participat, joi, la un exerciţiu de luptă cu muniţie reală în poligonul Centrului Secundar de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre Române (CSIL), din Smârdan, judeţul Galaţi, în cadrul exerciţiului "Justice Eagle 22.1", informează reprezentanţii Brigăzii 9 mecanizate "Mărăşeşti", unitate participantă la acţiune.
Armata ucraineană a doborât, în dimineaţa acestei zile, un alt elicopter de atac al armatei ruse, de data aceasta ar fi vor despre un Mi-24. Potrivit informaţiilor furnizare de mai multe publicaţii mass-media ucrainene, elicopterul a fost doborât în regiunea Kiev.
Înainte de începerea negocierilor privind încetarea focului, purtate de Rusia şi Ucraina la graniţa cu Belarus, reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general maior Igor Konashenkov, a anunțat, pe 28.02.2022, că Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au câștigat supremația aeriană pe întreg teritoriul Ucrainei. Potrivit reprezentantului rus, în timpul zilei, au fost distruse opt sisteme de apărare antiaeriană Buk-M1 și radarul unui sistem S-300, iar patru avioane ucrainene au fost distruse pe aerodromuri și unul în aer.