Premierul albanez Edi Rama a anunţat pe 6 ianuarie că SOCEUR - Comandamentul pentru Operaţii Speciale în Europa al SUA - va înființa un centru de operare avansată în Albania.
Premierul albanez Edi Rama a anunţat pe 6 ianuarie că SOCEUR - Comandamentul pentru Operaţii Speciale în Europa al SUA - va înființa un centru de operare avansată în Albania.
Un purtător de cuvânt al armatei din Mali a declarat joi, 6 ianuarie, că soldați ruși au fost dislocați în Timbuktu, în nordul țării, pentru a antrena trupele maliene la o bază din care forțele franceze s-au retras luna trecută.
Secretariatul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) a anunțat că, pe 06.01.2022, Forțele Colective de Menținere a Păcii din cadrul organizației au început desfășurarea în Kazahstan. Subunități înaintate din compunerea contingentului rus au trecut deja la îndeplinirea misiunilor încredințate.
La solicitarea președintelui Kazahstanului, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) a adoptat o decizie privind trimiterea de trupe de menținere a păcii în această țară. În Rusia, au fost deja alertate mai multe structuri de forțe speciale (Spetsnaz), care sunt ambarcate în avioane militare de transport pe aerodromurile din Kubinka și Chkalovsky.
Ministerul Apărării Naționale organizează o campanie suplimentară de recrutare și selecție pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar în Armata României, pe locurile rămase neîncadrate în anul 2021.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 03.01.2022, citând surse apropiate Ministerului Apărării, că exercițiul de comandament și stat major la nivel strategic Grom, cu participarea tuturor celor trei componente ale Forțelor Nucleare Strategice va avea loc la începutul anului 2022.
T-14 Armata a intrat în producția de serie, după o perioadă cu controverse și lungi întârieri. Anunțul cu privire la începerea producției de serie a celei mai noi platforme ruse a fost făcut de către Vladimir Artiakov, directorul adjunct al companiei Rostec.
În Egiptul antic Anubis era zeul morții și protectorul celor trecuți în lumea de dincolo. În România Anubis reprezintă un exemplu de succes pentru industria de apărare autohtonă. Dezvoltate de compania românească Pro Optica, sistemele Anubis vor echipa în continuare blindatele 4x4 ale Armatei Egiptene.
În cadrul unor serii de documentare publicate de Viasat History, mai mulți istorici militari și experți au realizat un clasament de tip Top 10 ale celor mai de succes tancuri din istorie.
DefenseRomania a scris în această săptămână în premieră despre cerințele programului de înzestrare cu „Autovehicule tactice blindate de tip ușor” (ATBTU), cunoscut mai simplu sub denumirea de blindate 4x4 pentru Armata României.
DefenseRomania a consultat hotărârea privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente fazei I din cadrul etapei I a programului de înzestrare cu „Autovehicule tactice blindate de tip ușor” (ATBTU).
Sistemul HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System - Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare), aflat în dotarea Batalionului 81 ROT, este gata pentru primirea misiunilor de luptă, se precizează într-un comunicat de presă, publicat pe pagina de Facebook a Statului Major al Apărării.
Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a participat azi la recepționarea unui nou lot de autoturisme de teren Dacia Duster, eveniment care a avut loc la sediul Brigăzii 122 Logistice „Muntenia”, din București.
În această săptămână, “Gheparzii de fier” au executat un alt exercițiu de antrenament în teren, de nivel secție, de la dislocarea în baza de antrenament Bemowo Piskie din Polonia.
Departamentul asigurare informațională din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a anunțat că, pe 07.12.2021, echipajele navelor mari de desant Cezar Kunikov și Novocherkask au desfășurat, la Sevastopol, un exercițiu de ambarcare a tehnicii și personalului unor subunități de infanterie marină.
Serviciul de presă al Regiunii Militare Centru din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat, pe 06.12.2021, că baza militară rusă din Tadjikistan a primit în dotare 30 de tancuri modernizate T-72B3M.
Armata României e departe de nivelul de înzestrare pe care ni-l dorim cu toții, dar trebuie să admitem că față de momentul integrării în cea mai puternică alianță militară din istorie lucrurile stau infinit mai bine.
Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu tancurile T-72 în care se pot observa structuri improvizate construite desupra turelelor.
Potrivit informațiilor furnizate de agenția rusă de presă TASS, Forțele Armate ruse au înființat prima companie de vehicule de luptă BMPT „Terminator”, în cadrul Diviziei 90 Tancuri – Ekaterinburg din Regiunea Militară Centru.
Serviciul de presă al Regiunii Militare Vest din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat, pe 02.12.2021, că subunități de lunetiști din compunerea structurilor unei armate de arme întrunite au început desfășurarea unor exerciții de amploare în Regiunile Voronezh, Belgorod, Bryansk și Smolensk.
Flota rusă din Oceanul Pacific a informat, pe 02.12.2021, că un complex de rachete de coastă de tip Bastion a fost dislocat și a intrat în serviciul de luptă pe Insula Matua din Arhipelagul Insulelor Kurile.
Președintele Republicii Belarus, Alexander Lukașenko, a acordat un interviu, pe 01.12.2021, pentru agenția de presă rusă RIA Novosti, în care a recunoscut, între altele, că Rusia a dislocat un sistem de rachete antiaeriene S-400 Triumf în cadrul Centrului de instrucție comun de pe teritoriul belarus.
Într-un interviu acordat săptămâna trecută publicației „La Tribune”, directorul Agenției de Inovare a Apărării [AID], Emmanuel Chiva, a menționat foarte pe scurt un proiect care implică două companii franceze de înaltă tehnologie, și anume Cailabs, specializată în dezvoltarea de subsisteme optice inovatoare, și Unseenlabs, care dezvoltă și operează constelații de nanosateliți.
Un convoi militar francez format din peste 60 de vehicule, printre care și blindate Griffon, a fost blocat în dimineața de 27 noiembrie, în localitatea Téra din vestul Nigerului, de demonstranți, care au încercat, inclusiv, să preia camioanele.
Unităţi ale forţelor armate ruse au efectuat luni o serie de exerciţii antiaeriene în peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Moscova în 2014, cu utilizarea sistemelor de rachete S-400 şi Panţir, a informat luni Ministerul rus al Apărării, citat de agenţiile de presă EFE şi Interfax.
Forțele armate italiene au desfășurat o baterie de rachete antiaeriene SAMP/T în Kuweit, ca măsură de protecție în cadrul operației internaționale Inherent Resolve împotriva organizației teroriste Stat Islamic.
În data de 18 noiembrie, ”Gheparzii de fier” au participat, alături de aliații americani, britanici, croați și polonezi, la un exercițiu cu trageri reale.
Guvernul eston a convocat miercuri 1.700 de rezervişti pentru un exerciţiu militar neanunţat, care va include instalarea unui gard de sârmă ghimpată de-a lungul a 40 de km de graniţă cu Rusia, în contextul intensificării crizei migranţilor în Belarus, transmite Reuters.
Sârbii sunt de părere că cel mai bun tanc din lume este ... T-72MS. Versiunea modernizată a T-72 a fost donată de Rusia pentru întărirea Armatei Serbiei, prilej cu care președintele sârb Aleksandar Vucic a mulțumit Moscovei.
Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a anunțat recent că țara sa va achiziționa din Statele Unite 300 de vehicule pentru infanterie Cougar second-hand, rezistente la mine și protejate împotriva ambuscadelor (MRAP).