Statele Unite vor pregăti încă 50 de militari ucraineni să folosească sistemele HIMARS
Statele Unite vor antrena alți 50 de militari din Forțele Armate ale Ucrainei pentru a utiliza sistemele de proiectile reactive (MLRS) HIMARS.
Declarații în acest sens au fost făcute de un înalt oficial al Pentagonului în cadrul unui briefing, potrivit reporterul de politică externă Jack Detch, menționat, pe 28 iunie, de publicația ucraineană Mil.in.ua.
Pentagonul se așteaptă să înceapă „în viitorul apropiat” a doua etapă de pregătire a luptătorilor ucraineni pentru exploatarea lansatoarelor M142 HIMARS, pe care Ucraina le primește pentru a se proteja de Rusia.
„Statele Unite vor antrena aproximativ 50 de militari ucraineni în utilizarea sistemelor de foc HIMARS, pe o perioadă de aproximativ două săptămâni.
Este de așteptat ca a doua etapă de pregătire să înceapă în viitorul apropiat și să acopere militari ucraineni de diferite ranguri”, a spus oficialul.
Recent, a devenit cunoscut faptul că sistemele de rachete HIMARS pe care Statele Unite le-au predat Forțelor de Apărare ucrainene, operează deja pe front. Pe 23 iunie, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksei Reznikov a anunțat că primele sisteme HIMARS au ajuns deja în Ucraina.
Statele Unite au anunțat, ulterior, că vor mai trimite alte patru sisteme HIMARS, care vor sosi în Ucraina la jumătatea lunii iulie.
M142 HIMARS (sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate) folosește ca șasiu un camion tactic M1140 FMTV cu 6 roți. Lansatorul poate fi folosit pentru rachete cu rază mai mică de acțiune (MLRS), de până la 70 de km, dar și ca sistem de rachete operativ-tactice (ATACMS), cu o rază maximă de lovire de până la 300 de km.
Deocamdată, SUA se opun transferului în Ucraina a rachetelor sol-sol cu rază mare de acțiune, deoarece nu dorește ca acestea să fie folosite pentru lovirea țintelor pe teritoriul Rusiei. Între timp, forțele ucrainene încep să nu mai dețină suficiente mijloace pentru a lovi depozitele rusești și alte obiective de importanță strategică sau operativă, aflate în spatele frontului.
Stocul de rachete (Stocul de rachete sol-sol este o resursă critică pentru orice forță armată din lume.), pe care Ucraina le deține pentru sistemele Tochka-U, este probabil pe sfârșite, iar raza acestora de lovire este uneori prea mică pentru lovirea țintelor din Crimeea sau din Donbasul ocupat până pe 24 februarie. Bulgaria a refuzat o cerere a Ucrainei pentru transferul de sisteme de artilerie și de rachete tip Tochka.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News