MApN a anunțat că prima coloană cu tehnică militară americană care a intrat ieri seara în țară va ajunge, estimativ, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din Constanța în cursul dimineții de mâine.
MApN a anunțat că prima coloană cu tehnică militară americană care a intrat ieri seara în țară va ajunge, estimativ, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din Constanța în cursul dimineții de mâine.
Primele zece autocare care transportă militari ai Statelor Unite ale Americii au intrat în România prin punctul de trecere de la Vama Nădlac.
Primele elemente de tehnică militară ale detașamentului SUA care va purta denumirea Task Force (TF) Cougar vor intra în seara zilei de miercuri, 9 februarie, în România pe la punctul de trecere a frontierei Nădlac, judeţul Arad, precizează Ministerul Apărării Naţionale într-un comunicat de presă.
Portalul rusesc topcor.ru a informat, pe 09.02.2022, că, în cadrul procesului de întărire a frontierei din sud-vestul țării, Rusia a trimis noi complexe de coastă Bastion în Crimeea.
Ministrul Apărării Naționale a anunțat că primii militari americani care au fost dilocați în țara noastră în contextul crizei din Europa de Est generată de Federația Rusă au ajuns în România.
Două avioane militare americane au putut fi văzute aterizând luni dimineaţă pe un aeroport din Polonia, iar mai multe alte zboruri sunt aşteptate în cursul zilei pentru a aduce majoritatea trupelor suplimentare a căror trimitere în Europa a fost ordonată de către preşedintele american Joe Biden săptămâna trecută, pe fondul crizei legată de Ucraina, precizeazaă Reuters.
Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, împreună cu generalul Daniel Petrescu, Șeful Statului Major al Apărării, și alți înalți reprezentanți ai Armatei României, au efectuat o vizită la Petrești, Dâmbovița la facilitatea de camioane Iveco.
Colonelul american Anton T. Semelroth, purtător de cuvânt al Pentagonului, a declarat că SUA au în prezent 4.160 de militari desfăşuraţi în ţările baltice - Lituania, Estonia şi Letonia - şi în Polonia, pe fondul unei escaladări a tensiunilor cu Rusia cu privire la situaţia din Ucraina, ,precizează agenţia de presă EFE.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a precizat in fata parlamentului de la Kiev ca Ucraina îşi va suplimenta efectivele forţelor sale armate cu 100.000 pe o perioadă de trei ani. De asemenea, Zelenski a salutat sprijinul diplomatic şi militar pentru ţara sa, ''cel mai important începând din 2014'', în contextul temerilor legate de un potenţial atac armat rus asupra Ucrainei.
Ministerul norvegian al Apărării a dat startul unei testări amănunţite, în zona arctică, care urmăreşte să evalueze caracteristicile tancului sud-coreean K2 Black Panther și ale tancului german Leopard 2A7. Tancul care va obţine cele mai bune rezultate ar urma să fie selectat de Ministerul norvegian al Apărării pentru a înlocui flota actuală de tancuri Leopard 2A4.
După premierul bulgar Kiril Petkov şi ministrul apărării, Ştefan Ianev, a făcut o declaraţie controversată, precizând că '' dacă se va lua o decizie de a desfăşura trupe NATO pe Flancul estic, guvernul bulgar consideră că această măsură trebuie implementată cu soldaţi bulgari'', precizează agenţia bulgară de presă BTA, citată de Euractiv.
Guvernul croat a aprobat importul mașinilor de luptă pentru infanterie tip Bradley M2A2 second-hand pentru armata croată, în baza unui acord în valoare de 196,4 milioane de dolari.
Pe fondul discuțiilor privind o eventuală intervenție militară a Rusiei împotriva Ucrainei, pe Internet au apărut o serie de informații potrivit cărora sistemele rusești de apărare antiaeriană de tip S-400 Triumf, dislocate pe teritoriile Federației Ruse și Republicii Belarus, acoperă integral spațiul aerian ucrainean.
Instructori militari britanici au început să ofere cursuri de pregătire militarilor ucraineni care urmează să utilizeze sistemele de rachete antitanc NLAW pe care Marea Britanie le-a oferit Ucrainei cu scopul de a se putea apăra în faţa unei noi invazii militare ruse.
Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, vicepremier, a reiterat miercuri apelul Chişinăului către Federaţia Rusă de a-şi retrage trupele din Transnistria, apreciind că exerciţiile efectuate la 25 ianuarie de către Grupul Operaţional al Trupelor Ruse (GOTR) ce staţionează în regiunea transnistreană contravin legislaţiei republicii şi tensionează şi mai mult situaţia regională, relatează Ziarul Naţional din Chişinău.
Ministerul rus al Apărării a comunicat miercuri că desfăşurarea de avioane de luptă Su-35S din Extremul Orient în Belarus, continuă. Potrivit Moscovei, aceste aeronave vor participa la exerciţiile militare comune ruso-belarus "Allied Resolve 2022".
Generalul-locotenent (ret) Ben Hodges, fost comandant al Forţelor Terestre ale SUA în Europa (USAREUR), în prezent reprezentant al reputatului insittut de cercetare CEPA (Center for European Policy Analysis) a vizitat în cursul săptămânii trecute Uzina Mecanică București, facilitatea unde General Dynamics dezvoltă programul Piranha V.
Pe 21 ianuarie, la Hohenfels, în Germania, a început exercițiul multinațional Allied Spirit 22, la care participă aproximativ 5.200 de militari.
Defense Arabic a relatat (21.01) că Forțele Terestre turce au introdus în serviciu vehiculul de luptă Yalman, considerat “vânătorul de tancuri”, echipat cu rachete neghidate de nouă generație de producție autohtonă.
Noul guvern al Republicii Cehe și-a exprimat disponibilitatea de a sprijini militar Ucraina în contextul posibilei invazii ruse, precizând prin vocea ministrului Apărării, Yana Cernochova, că Cehia este pregătită să vândă sau să trimită Kievului armament și echipamente militare.
Postul american de televiziune CNN a informat că, potrivit datelor deținute de Serviciul de informații al Ministerului Apărării din Ucraina, Federația Rusă aproape a finalizat procesul de aducere a trupelor la granița comună.
Statele Unite sunt dispuse să-şi sporească prezenţa militară pe teritoriul statelor membre NATO din Estul Europei, cum ar fi Polonia și România, dacă Rusia va trimite mai multe forțe în Ucraina, a declarat miercuri președintele SUA, Joe Biden.
Desfășurarea unui nou contingent de trupe din cadrul Regimentului de Operații Speciale canadian vine în contextul în care în cadrul discuțiilor diplomatice menite să evite conflictul armat din Ucraina nu s-a putut ajunge la un acord, iar aproximativ 100.000 de soldați ruși rămân comasați la granița cu Ucraina.
Adjunctul ministrului rus al apărării, Alexander Fomin, a organizat, pe 18.01.2022, un briefing cu participarea a 98 de reprezentanți ai corpului militaro-diplomatic acreditați în Federația Rusă, din care 16 din state membre NATO.
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat luni că ţara sa va participa la noi manevre militare comune împreună cu Rusia în februarie, denunţând o întărire a desfăşurărilor militare ale ţărilor vecine şi NATO, relatează AFP.
Corpul 22 Armată, dislocat în Crimeea, va fi completat cu un divizion de rachete, a anunțat, pe 14 ianuarie, generalul de armată Aleksandr Dvornikov - comandantul Regiunii Militare Sud / Forțele Armate ruse.
Separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei au încercat să ascundă mai multe obuziere autopropulsate 2S1 Gvozdika de 122 mm în clădirile industriale aflate pe raza satului Komisarivka din raionul Krasnodon, regiunea Luhanska, se arăta într-un raport realizat în luna noiembrie 2021 de Misiunea Specială de Monitorizare (SMM) a OSCE în Ucraina şi dat recent publicităţii de mass-media ucraineană.
Comandantul Trupelor Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse, general de armată Aleksandr Dvornikov, a declarat, pe 12.01.2022, că, în cursul acestui an, va fi încheiat procesul de formare a încă două divizii de infanterie moto.
Ministerul australian al Apărării a anunțat, pe 10 ianuarie, că a încheiat un acord cu Statele Unite pentru achiziția celei mai noi variante a tancurilor Abrams.
Premierul albanez Edi Rama a anunţat pe 6 ianuarie că SOCEUR - Comandamentul pentru Operaţii Speciale în Europa al SUA - va înființa un centru de operare avansată în Albania.