Abrams pentru România, o idee bună? Gen. Crăciun propune modernizarea tancurilor actuale și integrarea lor într-un sistem de drone
România e interesată să achiziționeze tancuri americane Abrams, însă în contextul războiului modern și a lecțiilor din Ucraina rămâne desigur întrebarea dacă arma tanc mai reprezintă viitorul.
Abrams M1, sursă foto: U.S. Army
Polonia e de părere că tancurile rămân esențiale și investește masiv în această armă.
În vara acestui an Varșovia a anunțat că va achiziționa un lot suplimentar de 116 tancuri americane Abrams. Achiziția vine după semnarea contractului pentru cele 250 de Abrams în cea mai modernă versiune - Abrams M1A2 SEPv3. Acest al doilea pachet se referă însă la tancuri second hand.
România e și ea interesată de Abrams, deși la nivel guvernamental nu se face cunoscut acest lucru.
Există informații certe cu privire la interesul României pentru tancuri americane Abrams și despre contacte între București și partea americană, reprezentată de producător și Departamentul Apărării al SUA.
Nu în ultimul rând, extrem de sugestiv, în cadrul expoziției Black Sea Defence and Aerospace (BSDA) 2022, la standul celor de la General Dynamics, unde americanii au prezentat mașina de luptă a infanteriei ASCOD, un panou special a atras numeroase priviri, panou pe care se putea citi mesajul, sub un imaginea unui tanc american: „Abrams pentru România”.
Abrams pentru România, o idee bună? Generalul (r.) Crăciun ar prelungi resursa tancurilor pe care le avem și ar investi în integrarea lor într-un sistem modern de drone
Foto: TR-85M1, Forțele Terestre Române
Generalul (r.) Marius Crăciun, cel care a condus timp de opt ani Forțele pentru Operaţiuni Speciale (FOS), a analizat o posibilă achiziție de Abrams de către România.
Prezent la DefenseRomania, în una din edițiile Obiectiv EuroAtlantic, generalul (r.) Marius Crăciun a afirmat că dacă s-ar afla la conducerea României ar investi în prelungirea resursei tancurilor pe care Armata le deține deja și pe care le-ar integra într-un sistem complex și modern, inclusiv de drone.
„Cei care răspund de aceste lucruri vor trebui să se uite foarte serios la ce oferă și ce nu oferă arma tanc. Pentru că dacă ne uităm în Ucraina, unde sute de tancuri au fost distruse de ucraineni din lipsă de comunicație, carburant sau ucrianenii au inundat toată zona iar tancurile nu au mai putut efectua manevre, atunci te întrebi pentru ce îți trebuie tancuri. Tancul trebuie folosit în anumite situații, el rămâne extraordinar de eficient și protejează forța vie, dar are nevoie de acțiuni integrate și întrunite”, precizează generalul (r.) Crăciun.
„Controlul aerian trebuie să fie permanent. Nu poți lăsa tancul pe o comunicație fără să ai deasupra sisteme care să combată dronele și care să asigure o apărare antiaeriană pentru că tancurile sunt totuși ușor de lovit. Am văzut acum în acest război de la sistemele antitanc portabile folosite de ucraineni până la alte sisteme moderne. Sunt mii de tancuri distruse de ambele părți.
Dacă aș fi în conducerea României m-as gândi de două ori (n.r. - cu privire la o achiziție de tancuri). M-aș axa în primul rând pe alte sisteme de armament mai moderne și eficiente pe lângă achiziția de tancuri. Mai bine am prelungi resursa la cele pe care le avem și să le integram într-un sistem modern cu drone deasupra iar tancurile să fie conectate între ele pentru a putea face schimburi de informații”, a conchis fostul comandant al forțelor speciale române.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News