Preşedintele francez, Emmanuel Macron, este aşteptat marţi în România pentru a-i saluta pe cei 500 de soldaţi francezi care sunt desfăşuraţi în ţara noastră.
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, este aşteptat marţi în România pentru a-i saluta pe cei 500 de soldaţi francezi care sunt desfăşuraţi în ţara noastră.
Noile transportoare blindate de tip Piranha V vor dispune de sistem de comandă și control BC2A, dezvoltat de un producător român.
Potrivit Spiegel, Germania nu a fost de acord cu planurile guvernului spaniol de a furniza Ucrainei 40 de tancuri de luptă Leopard 2A4 de fabricație germană. Dacă Berlinul ar fi de acord, ar fi prima dată când un membru NATO va livra Ucrainei tancuri moderne, preciza ziarul, pe 11 iunie.
La Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General Ion Bungescu", din Capu Midia, au avut loc în premieră, în perioada 8-10 iunie, trageri cu sistemul HIMARS intrat în înzestrarea Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza" în anul 2021.
România urmează să demareze un program amplu de înzestrare - „Autovehicule tactice blindate de tip ușor” (ATBTU) sau mai simplu blindate 4x4 pentru înzestrarea forțelor armate române.
Guvernul de la Oslo a confirmat astăzi, printr-un comunicat de presă, că Norvegia a trimis Forțelor Armate ale Ucrainei 22 de obuziere autopropulsate M109A3GN, de 155 mm, care au început deja să fie folosite în Ucraina.
La finalul lunii mai ministrul polonez al Apărării Mariusz Blszczak a anunțat că a trimis o solicitare către SUA pentru achiziția a 500 de lansatoare HIMARS. Achiziția aduce o schimbare de paradigmă importantă pentru forțele poloneze.
Grecia a declarat luni că va livra Ucrainei cele aproximativ 100 de vehicule de luptă ale infanteriei de concepţie sovietică provenind din fostele stocuri est-germane de îndată ce transportoare blindate de fabricaţie germană care i-au fost promise la schimb vor ajunge efectiv în Grecia.
Ucraina a înaintat o cerere oficială Ministerului Afacerilor Externe al Bulgariei cu o solicitare de a furniza arme, care ar trebui să ajute în lupta împotriva agresiunii ruse.
Marea Britanie va furniza Ucrainei lansatoare de rachete M270 cu o rază de acţiune de 80 de kilometri pentru a face faţă ofensivei ruse, a anunţat luni Ministerul Apărării, urmând exemplul Washingtonului, notează AFP.
Comandantul Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN) din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse, Serghei Karakaev, a declarat, pe 05.06.2022, că 95% din gruparea actuală de trupe se află în stare “gata de luptă permanent”.
Federația Rusă a pierdut un număr mare de tehnică militară în cele peste trei luni de invazie a Ucrainei. Cifre exacte sunt greu de înaintat, dar numărul de tancuri pierdute de ruși e cu siguranță mare, fapt dovedit de scoaterea din depozite a T-64.
Forțele Terestre ale SUA (US Army) au amânat cu câteva luni lansarea doctrinei privind operațiile multi-domeniu, pentru a o putea perfecționa pe baza lecțiilor învățate din războiul din Ucraina, după cum a declarat joi comandantul Comandamentului pentru Instrucție și Doctrină al US Army (TRADOC).
Elveția a blocat prin veto transferul către Ucraina a unor transportoare blindate de tip Piranha III.
Generalul român (r) Dr. Mircea Mîndrescu, președinte al Comitetului Academic Executiv al Colegiului European de Securitate și Apărare, a analizat situația de pe frontul din Estul Ucrainei, făcând referire la tehnica primită de forțele de apărare ucrainene, inclusiv la rachete ghidate de tip Excalibur.
Forțele Armate Ucrainene au început să folosească pe câmpul de luptă tancurile T-84 Oplot. Mai multe fotografii care surprind tancul T-84 în prima linie a confictului militar au fost publicate pe rețelele de socializare. În 2017, doar șase din cele zece tancuri T-84 au fost restaurate și oferite forţelor armate ucrainene.
Uzina Mecanică Mija a prezentat o grenadă de mână multifuncțională, capabilă să perforeze blindaje de 40 mm și să scoată din luptă forțe vii. Grenada va intrat și în dotarea Armatei române.
Conform imaginilor publicate pe reţele de socializare, soldații ucraineni folosesc ATV-uri Geon Strike 1000 ca vehicule de luptă antitanc echipate cu un sistem de rachete ghidate Skif (Stugna-P).
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 28.05.2022, Flota de Nord a efectuat o nouă lansare-test a rachetei hipersonice Zircon. Lansarea a fost efectuată din Marea Barents asupra unei ținte navale din Marea Albă. (Video)
Următorul lot de transportoare blindate de tip Piranha V care vor intra în dotarea forțelor armate române vor fi echipate cu mortiere autonome de tip Cardom Spear, de calibrul 120 mm, ale Elbit Systems, care vor fi produse în țara noastră.
În Federația Rusă, în oraşul Naro-Fominsk din regiunea Moscovei a fost observată o intensificare a activităţilor militare ale armatei ruse în ceea ce priveşte pregătirea unor noi transporturi de armament. Potrivit analiştilor militari ucraineni ai InformNapalm, care au intrat în posesia mai multor imagini, armata rusă scoate acum din depozite, pe lângă vechile T-62 şi tancuri T-80.
Forțele Terestre americane (US Army) au experimentat, recent, cum un număr mare de drone interconectate, pot fi controlate de un singur operator aflat la bordul unui elicopter sau la sol.
Germania contrazice Polonia cu privire la angajamentul Berlinului de a oferi polonezilor tancuri Leopard 2 în schimbul tancurilor T-72 pe care Varșovia le-a trimis Ucrainei.
Pe rețelele de socializare a apărut un material video care prezintă momentul în care Forțele Armate Ucrainene utilizează în luptă un obuziere autopropulsat CAESAR. Potrivit mass-mediei ucrainene, obuzierul CAESAR folosit de armata ucraineană este unul dintre cele 12 pe care Franţa le-a oferit Ucrainei ca parte a unui pachet de asistenţă militară.
Forțele Armate Ucrainene au început să folosească lansatoare automate de grenade Mark 19 de calibrul 40 mm. Aceste lansatoarele de grenade au fost livrate Ucrainei ca parte a asistenței de securitate oferite de Statelor Unite.
Franța desfășoară sistemul de apărare sol-aer MAMBA în România, ca parte a consolidării posturii de descurajare și de apărare a NATO pe flancul său estic. Franţa va disloca un detaşament de apărare antiaeriană în Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană din Capu Midia, arată un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN).
Grupul de Luptă al NATO (Battle Group Forward Presence - BGFP) din România se constituie, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în țara noastră.
Într-o evaluare operațională recentă desfășurată de Forțele Terestre americane (US Army), în poligonul de rachete White Sands, o armă laser de mare putere, care dezvolta 50 KW, a distrus în mod repetat de proiectile de mortier de calibru 60 mm, precum și mai multe drone de dimensiuni mici, medii și mari.
Serviciul de presă al societății Uralvagonzavod din Rusia a anunțat, pe 17.05.2022, livrarea unui nou lot de tancuri T-90M Proryv către trupele ruse.
În urmă cu câteva zile, pe 12 mai 2022, ministrul ceh al apărării, Jana Černochová, declara public că țara sa este pregătită să transfere Ucrainei blindatele de fabricație sovietică pe care le deține, dacă ar primi din Germania tancuri Leopard 2. Soluția se pare că a fost găsită în doar patru zile.