Tancuri K2 Panther sau obuziere K9 pentru Armata română? Lista scurtă de achiziții a României din Coreea de Sud
MApN a anunțat că s-a semnat o scrisoare de intenție cu Coreea de Sud pentru un acord de cooperare în domeniul apărării între cele două state. DefenseRomania prezintă o listă scurtă cu ceeea ce am putea achiziționa din Coreea de Sud.
MApN nu a oferit alte informații privind această scrisoare de intenție, precizând doar că ministrul Angel Tîlvăr a avut o întrevedere la sediul ministerului cu o delegaţie a Parlamentului şi a Administraţiei programului de Achiziţii pentru Apărare (DAPA) din Coreea de Sud, condusă de Lee Hun-Seung, membru al Adunării Naționale și președinte al Comisiei Naționale de Apărare.
„Parteneriatul Strategic dintre cele două state oferă fundația pentru construirea unei cooperări puternice pe toate domeniile. Suntem optimiști referitor la potențialul pe care îl oferă recenta semnare a Scrisorii de Intenție în scopul consolidării cooperării bilaterale, document care confirmă angajamentul reciproc în vederea încheierii unui acord de cooperare în domeniul apărării. Încheierea acestui acord va permite identificarea domeniilor de interes comun și, ulterior, dezvoltarea relațiilor militare bilaterale pe aceste coordonate”, a afirmat ministrul Tîlvăr.
Știm, pe surse, că în luna septembrie, în timpul vizitei pe care fostul ministru Vasile Dîncu a făcut-o în Coreea de Sud, au fost discutate aspecte privind înzestrarea.
Așadar, ce am putea cumpăra din Coreea de Sud?
Lista scurtă cu 4 investiții sud-coreene pe care România le-ar putea face pentru Armată
Potrivit surselor DefenseRomania din industrie, Scrisoarea de Intenție cu Coreea de Sud include una din următoarele 4 achiziții:
TANCURI K2 PANTHER. România ar putea discuta despre K2 Panther, în contextul în care nu e niciun secret că de mult timp arma tanc se află în planurile de înzestrare ale decidenților.
Tanc sud-coreean de tip K2 Panther
În plus, Coreea de Sud a intrat masiv în regiune pe piața poloneză, semnând cu Varșovia acorduri pentru sute de tancuri K2 Panther.
Mai mult, Polonia îşi pregăteşte propria industrie de apărare pentru producţia a peste 800 de tancuri K2 Black Panther.
Astfel, după semnarea contractului dintre Polonia și Coreea de Sud privind achiziționarea de către ministerul polonez al Apărării a 180 de tancuri K2 Black Panther, pentru 3,37 miliarde de dolari, au devenit cunoscut faptul că industria poloneză de apărare se pregăteşte să înceapă producţia unei ''versiuni poloneze'' a tancului coreean K2.
Interesant e că există o altă scrisoare de intenție cu privire la achiziționarea de tancuri americane Abrams.
Dar, dacă e să privim exemplul Poloniei, care a achiziționat și Abrams, tancurile americane și cele sud-coreene nu se exclud.
OBUZIERE AUTOPROPULSATE K9 THUNDER. La fel ca în cazul tancurilor, nu e niciun secret că România caută obuziere, mai ales după lecția războiului din Ucraina.
Obuzier autopropulsat K9 Thunder. Foto: National Interest
K9 se încadrează în cerința ca acestea să fie autopropulsate de 155 mm.
La fel ca în cazul tancurilor K2, Polonia a optat și pentru obuziere K9 Thunder. Acordul semnat cu Coreea de Sud prevede 648 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, primele 24 de astfel de obuziere fiind deja produse de sud-coreeni, urmând să fie livrate Poloniei.
CITEȘTE ȘI: România are nevoie și de obuziere autopropulsate de 155 mm. PzH 2000 germane sau M109 americane pot fi soluții
MAȘINI DE LUPTĂ A INFANTEIRIE K21. O a treia posibilitate ar fi mașini de luptă pentru infanterie, șenilate, în contextul în care MLI-84 Jderul are și el o vârstă.
Mașină de luptă a infanteriei K21. Foto: Wikipedia
Nu e exclus ca România și Coreea de Sud să fi discutat despre acest program.
Coreenii produc K21, de ultimă generație, dezvoltate special pentru Armata sud-coreeană pentru a înlocui K200.
FABRICA DE PULBERI DE LA FĂGĂRAȘI. Sursele DefenseRomania precizează că o a patra opțiune care ar putea viza cooperarea dintre România și Coreea de Sud, din scrisoare de intenție, ar putea fi fabrica de pulberi.
Pulberea e un subiect sensibil, mai ales acum în contextul războiului din Ucraina.
Despre acest lucru a vorbit și fostul ministru al Apărării Vasile Dîncu, într-un interviu acordat în exclusivitate publicației noastre.
„În prezent e un proiect în ceea ce privește Fabrica de Pulberi de la Făgăraș. E un proiect, există un mare investitor, nu vreau să discut despre el până nu se vor stabili toate lucrurile.
Sper să existe o competiție în acest sens, pentru că acum există o dependență a întregului Flanc Estic oarecum de fabrici de Serbia sau Ucraina care nu cred că mai poate produce ori din alte zone”, preciza Dîncu, la vremea respectivă.
Dar, așa cum a afirmat și Vasile Dîncu, sursele noastre confirmă că pe acest proiect sunt mai multe companii interesate.
CITEȘTE ȘI: România testează muniție termobarică, dar rămâne eterna problemă: Pulbere din Serbia, unde Rusia ridică baze militare
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News