Forțele armate ale Ucrainei au dat publicității iamgini rare cu lansatoarele de rachete multiple de tip HIMARS care au reușit să stopeze ofensiva rusă și să ofere posibilitatea forțelor de apărare ucrianene să preia inițiativa.
Forțele armate ale Ucrainei au dat publicității iamgini rare cu lansatoarele de rachete multiple de tip HIMARS care au reușit să stopeze ofensiva rusă și să ofere posibilitatea forțelor de apărare ucrianene să preia inițiativa.
General-locotenent (r.) Virgil Bălăceanu a analizat situația de pe frontul ucrainean, dar și modul în care mobilizarea parțială decretată de Vladimir Putin va ridica și problema tehnicii militare moderne aflată în stocul de rezervă.
România vinde un prim lot format din 20 de tancuri sovietice de tip T-55.
Pe rețelele de socializare au devenit virale poze dintr-o gară rusă în care garnituri de tren transportau camioane americane Studebaker, donate de americani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Două sisteme de tip M142 HIMARS, precum și aproximativ 12 militari, au fost trimise de armata americană în Letonia, unde sistemele de rachete au participat la exercițiul "Namejs 2022" - în cadrul căruia a fost testa capacitate de desfășurare rapidă a armelor de precizie cu rază lungă de acțiune pe flancul estic al NATO.
Unitatea specială "KRAKEN" din cadrul Forţele pentru Operaţii Speciale ale armatei ucrainene a publicat un material video de nouă minute din timpul misiunii de eliberare a orașului Balaklia din regiunea Harkov, desfasurată la 6 septembrie 2022.
Duminică, agenția oficială turcă Anatolia a relatat că drone militare turcești au monitorizat transferul Greciei de vehicule blindate către insulele demilitarizate din Marea Egee.
Un om de afaceri apropiat de Kremlin, Evgheni Prigojin, a admis luni că a fondat, în 2014, grupul paramilitar Wagner pentru a lupta în Ucraina şi a recunoscut prezenţa lui în special în Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină, transmite agenţia France Presse.
O vizită efectuată de Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, în Coreea de Sud, a dus la semnarea unor acorduri și scrisori de intenție
Rușii nu-și fac iluzii că T-90M, cel mai modern tanc al Federației Ruse, excepând „fantoma” T-14 Armata, nu va ajunge în SUA unde va fi analizat de experții americani.
Sistemul de ghidare al armei primește un input constant de la mai mulți sateliți pentru a menține racheta pe calea corectă, explică generalul de brigadă Karim Cheshak.
Guvernul rus va anunţa "foarte curând" care categorii de cetăţeni vor fi scutite de la mobilizarea rezerviştilor cu experienţă militară pentru a lupta în războiul din Ucraina, a informat miercuri Kremlinul, potrivit Reuters.
O secție din cadrul Detașamentului de Apărare Antiaeriană ,,Gheparzii Transilvani” a participat alături de partenerii polonezi din Brigada 15 Infanterie Mecanizată la un exercițiu cu trageri reale de luptă, în poligonul din Centrul de Instruire pentru Forțele Aeriene din Ustka, în perioada 12-15 august, precizează MApN într-un comunicat de presă, postat pe pagina oficială de Facebook.
Germania a aprobat într-un final vânzarea a 18 obuziere moderne de tipc RCH-155 către Ucraina.
uvernul german a ajuns la un acord cu Grecia pentru a furniza Ucrainei mai multe vehicule blindate de luptă pentru infanterie de tip BMP-1, informează agențiile Agerpres și DPA. Acordul pune capă unui lung șir de negocieri între cele două.
Lituanienii anunță că vor trimite Kievului transportoare blindate.
Zilele trecute, MApN a organizat Exerciţiul de instruire în comun ''JUSTICE EAGLE 22.2''.
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a reproşat marţi Berlinului că nu a livrat blindate Ucrainei, crescând presiunea asupra cancelarului german Olaf Scholz care se opune unei iniţiative singulare a Germaniei în acest sens, relatează Agerpres, care citează France Presse.
La reuniunea oficialilor NATO care a avut loc în aceste zile în Germania la Rammstein, și care a fost convocată de SUA, Washingtonul ar fi accelarat pedala pentru ca Aliații să trimită tehnică de ultimă generație Ucrainei. Dacă aces lucru se va concretiza, va fi o adevărată schimbare de paradigmă a războiului din Ucraina.
Forțele de apărare ale Ucrainei au capturat un obuzier autopropulsat Msta-SM2 de 152 mm modern folosit de forțele invadatoare ruse. Captura a avut loc în contextul contraofensivei din direcția est din Harkov.
Numărul total de instalații Ghepard livrate Ucrainei de către Germania a ajuns la 20, după ce săptămâna trecută, Berlinul a mai trimis încă cinci sisteme.
Începând din luna mai a acestui an ca urmare a tehnicii militare pierdute, Federația Rusă a „scos de la naftalină” bătrânele tancuri sovietice de tip T-62M pe care le-a transferat pe frontul din Ucraina.
Federația Rusă deschide rapid două noi uzine pentru repararea blindatelor, fapt ce indică pierderile mari pe care Armata rusă le-a suferit în ceea ce privește tehnica militară în primele 6 luni de război.
MApN a demarat o licitație pentru înzestrarea Armatei României cu sisteme antiaeriene portabile (MANPADS), ca urmare a lecțiilor celor șase luni de conflict în Ucraina. Interesant e că până la achiziția de noi sisteme moderne, în planul de mobilizare în caz de război al României sunt prevăzute lansatoarele antiaeriene portabile românești CA-94 pe care industria nu le mai poate livra.
România e interesată să achiziționeze tancuri americane Abrams, însă în contextul războiului modern și a lecțiilor din Ucraina rămâne desigur întrebarea dacă arma tanc mai reprezintă viitorul.
Forțele terestre americane (US Army) au consemnat la sol întreaga flotă de aproximativ 400 de elicoptere de transport CH-47 “Chinook”, după ce la câteva dintre acestea au izbucnit incendii în zona compartimentului motor, a declarat pe 30 august un purtător de cuvânt al acestei categorii de forțe.
Forțele de ocupație ruse susțin fără să prezinte vreo dovadă că Armata Ucrainei a primit celebrele rachete ATACMS care au o rază de acțiune de 300 kilometri.
Deși există unele voci potrivit cărora angajamentul european pentru sprijinirea Ucrainei este în regres, acțiunile unor state europene vin să contrazică în mod evident o astfel de ipoteză.
În cadrul formului „Armata-2022” din apropiere de Moscova, desfășurat la jumătatea acestei luni în contextul războiului din Ucraina, Federația Rusă a prezentat și pe tărâm rus versiunea de export a controversatului tanc T-14 Armata.
Generalul (r.) Mircea Mîndrescu a explicat și el pentru DefenseRomania de ce obuzierele germane PzH 2000 au probleme în Ucraina, în timp ce cele franceze CAESAR și americane M777 sunt folosite la capacitate maximă împotriva forțelor ruse de ocupație.