De ce nu poate Ucraina arunca în luptă unele trofee de război ruse. Cazul mașinii de luptă a infanteriei BMP-3
În cele peste 10 luni de invazie rusă asupra Ucrainei, Armata Rusiei a pierdut numeroasă tehnică militară în timp ce unele echipamente militare au fost capturate de ucraineni. Printre echipamentele moderne se numără și mașini de luptă ale infanteriei BMP-3.
Vehicul de luptă al infanteriei BMP-3, aflat în dotarea Armatei Rusiei. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Spre exemplu, în lunile septembrie - octombrie, în timpul contraofensivei militare din regiunea Herson, Forțele Armate Ucrainene au reușit nu numai să distrugă echipamentele rusești, ci și să captureze o cantitate semnificativă de echipamente militare.
Multe dintre acestea sunt într-o stare tehnică bună, fiind abandonate pe câmpul de luptă de forţele ruse de ocupaţie.
Cele mai recente capturi sunt tancurile T-90A şi T-80BVM, dar și mașini de luptă ale infanteriei BMP-3.
Doar că Ucraina are dificultăți în a reintroduce în luptă blindatele BMP-3.
De ce nu poate Ucraina arunca în luptă unele trofee de război ruse
Vehicul de luptă al infanteriei BMP-3, aflat în dotarea Armatei Rusiei. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Potrivit unui material al publicației americane Washington Post, preluat de agenția ucraineană Unian, ucrainenii întâmpină dificultăți în ceea ce privește mentenanța unor echipamente ruse, inclusiv BMP-3.
Problema o reprezintă faptul că Ucraina nu dispune de piese de schimb pentru aceste mașini de luptă ale infanteriei.
Jurnaliștii americani au discutat cu personalul tehnic care se ocupă cu mentenanța echipamentelor militare ucrainene care au dat exemplul BMP-3.
Ucraina are dificultăți cu piesele de schimb pentru BMP-3, una din cele mai moderne mașini de luptă ale infanteriei aflate în dotarea Armatei ruse.
Armata Ucrainei a reușit să captureze câteva astfel de blindate.
Problema e însă o lipsă acută a pieselor de schimb.
„Spre deosebire de modelele anterioare ale BMP-3, această versiune a mașinii de luptă ale infanteriei nu e compatibilă cu tehnica ucraineană similară. Folosirea pieselor de schimb ucrainene e imposibilă”, precizează sursa citată.
Vadim Ustimenko, tehnician în cadrul Brigăzii 25 a explicat că situația e general valabilă. Potrivit acestuia, tehnica militară rusă capturată în stare bună și care a putut fi rearuncată imediat în luptă e puțină și poate fi numărată pe degetele de la o mână. El spune că aproximativ 30% din tehnica capturată a avut nevoie de reparații, dar în cele din urmă a fost pusă pe picioare de industria ucraineană. Peste 50% însă din armamentul capturat necesită un efort uriaș din partea industriei ucrainene.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News