Polonia devine o mare putere. Cu tancuri Abrams, K2 și alte arme de ultimă generație, Polonia va fi prima în Europa în înzestrarea forțelor terestre
Analizând pe de o parte contractele uriașe de armament semnate de Varșovia, inclusiv tancuri, tunuri autopropulsate și lansatoare de rachete, iar pe de altă parte luând în calcul anunțatele creșteri de forțe active și ale rezervei de mobilizare, se poate spune că Polonia poate ajunge pe termen scurt-mediu o nouă putere militară în Europa.
Polonia se înarmează rapid și își procură armament într-un ritm frenetic. Așa cum se cunoaște, înainte de încheierea contractelor cu Coreea de Sud, Varșovia a comandat 250 de tancuri americane Abrams pentru a înlocui vechile tancuri din epoca sovietică pe care le-a trimis în Ucraina.
Acordul semnat cu compania sud-coreeană Hyundai Rotem prevede livrarea a încă 180 de tancuri K2, care reprezintă, spre comparație, un număr de patru ori mai mare decât cel al tancurilor Leclerc utilizate în prezent de armata franceză.
Polonia vrea să aibă cele mai puternice forțe terestre din Europa
Tancuri americane Abrams în Polonia. Foto: Ministerul Apărării din Polonia
De altfel, însuși ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak, a declarat în iulie că Polonia va avea „cele mai puternice forțe terestre din Europa”.
Guvernul polonez intenționează, de asemenea, să mărească numărul de militari la 300.000 până în 2035. În același timp, autoritățile poloneze își propun să crească cheltuielile militare în 2023 la 3% din PIB, depășind toate celelalte țări din UE, inclusiv Franța, care intenționează să ajungă la 2%.
În pofida întăririi semnificative a forțelor terestre, Polonia rămâne ușor în urmă în ceea ce privește forțele aeriene și navale, cel puțin față de Franța luată ca factor de comparare, sau față de Marea Britanie. Varșovia modernizează însă și aceste categorii de forțe, iar acordurile pentru avioanele de vânătoare americane F-35 și FA-50, precum și pentru cele trei fregate britanice și două nave de cercetare produse de compania suedeză Saab sunt mai mult decât relevante.
„Pentru polonezi, amenințarea rusă a fost întotdeauna prezentă și va rămâne așa pe termen lung”, a declarat fostul șef al Agenției Europene de Apărare, Claude-France Arnould.
„Acest armament este dovada triumfului conceptului de autonomie strategică”, a declarat și Frederic Mauro de la Institutul de Relații Internaționale și Strategice.
Acesta a mai remarcat că guvernul polonez aspiră să-și asume rolul de „lider al flancului estic al NATO”, în timp ce se bazează pe oferta sud-coreeană ce asigură un raport preț-calitate foarte atractiv, mai ales în condițiile în care războiul din Ucraina a arătat cât de important este ca, pe lângă armamentul avansat, să deții cantități mari de echipamente ieftine.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News