Forțele Terestre americane prezintă un sistem de țintire bazat pe informații din spațiu
U.S. Army intenționează să includă cât mai multe surse tehnice de informații, inclusiv civile, în lanțul de lovire a țintelor.
Lanțul de ucidere (sau lanț de țintire/lovire) are ca scop aducerea la trăgător a informațiilor despre țintă. Este format din senzori (surse de informații), căi de comunicații, sisteme de analiză și filtrare a informațiilor, echipamente de țintire și lovire și eventual sisteme de evaluare a lovirii.
În acest an, un prototip al unui sistem terestru de ultimă generație, capabil să extragă informații de țintire de la sateliții militari și comerciali, s-a alăturat demonstrațiilor desfășurate în cadrul Proiectului Convergența (Project Convergence).
Condus de US Army (Forțele Terestre americane), dar sprijinit și de celelalte servicii, Proiectul Convergența urmărește să dezvolte un sistem unic de Comandă și Control al U.S. Army pentru toate mediile de acțiune. Sisteme similare sunt în dezvoltare și în cadrul Forțelor Aeriene și Forțelor Navale ale SUA, ca parte a viziunii Departamentului Apărării privind o forță foarte conectată și puternic sprijinită cu date și informații (Joint All-Domain Command and Control vision – JADC2).
Lanțul de ucidere este la rândul său un element foarte important în cadrul viziunii JADC2, care mai presupune dezvoltarea și altor macrocomponente de ultimă generație, menite să contribuie la procesul de comandă-control a forțelor.
Seria de exerciții, teste și demonstrații din cadrul Proiectului Convergența, pentru anul 2022, a început, în octombrie, în vestul SUA și Pacific și continuă inclusiv în noiembrie.
O piesă cheie în lanțul de ucidere este Nodul de Acces la Informațiile Tactice de Țintire (Tactical Intelligence Targeting Access Node - TITAN) ale Forțelor Terestre americane. Acest nod este proiectat pentru a conecta senzorii cu utilizatorii din teren pentru a sprijini țintirea la distanțe mari și foarte mari (nota autorului: expresia americană fiind ”dincolo de linia orizontului” – ”beyond-line-of-sight”).
Northrop Grumman, care lucrează la un kit pentru asimilarea datelor de la senzorii din spațiu (kit destinat nodului TITAN), a anunțat pe 9 noiembrie că primul dintre cele două sisteme „pre-prototip” a fost deja livrat US Army și a fost folosit în cadrul Proiectului Convergența.
„Sistemul mobil, semiautonom, pre-prototip, folosește activele spațiale comerciale și militare pentru a facilita detecția la mare distanță, pentru a reduce intervalele de timp de la senzor la trăgător și pentru a maximiza eficiența loviturilor de precizie cu rază lungă de acțiune”, precizează Northrop Grumman într-un comunicat de presă. „Această nouă capacitate integrează pe deplin datele de la mai multe active într-un singur sistem mobil.”
Prototipul este gestionat de Biroul de Exploatare Tactică a Capabilităților Naționale al Armatei și Unitatea de Inovare a Apărării, precizează publicația Defense News.
U.S. Army intenționează să lanseze două versiuni de TITAN, avansată și de bază, cu diferența cheie fiind că versiunea avansată va avea instalat kitul dedicat prelucrării datelor primite din spațiu (de la sateliți). Versiunea avansată va fi montată pe camioane tactice, de exemplu M1083 din familia de vehicule tactice medii, în timp ce versiunea de bază va fi instalată pe vehiculul tactic ușor comun.
Nodul TITAN va fi dezvoltat de una din companiile Raytheon și Palantir. U.S. Army acordat, în iunie, celor două companii câte 36 de milioane de dolari fiecare, pentru a-și finaliza prototipurile TITAN și intenționează să aleagă, vara viitoare, unul dintre modelele prezentate de acestea. Câștigătorul va produce șase versiuni avansate și cinci de bază, potrivit Defense News.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News