Armata română are nevoie de obuziere, dar industria nu poate. Manole: Arsenal Reșița e aproape rasă de pe fața pământului
România tatonează terenul achiziționării de obuziere autopropulsate, în aceeași măsură în care o face și în ceea ce privește arma tanc. În ceea ce privește înzestrarea cu obuziere autopropulsate, au existat câteva contacte între decidenții politici și unele companii internaționale.
Obuzier de 152 mm aflat în dotarea Armatei române. Foto: MApN
Dacă în privința tancurilor știm că s-a trimis o scrisoare de intenție părții americane către Abrams, în ceea ce privește obuzierele există diverse analize.
Știm că în ultimele săptămâni, fostul ministru al Apărării Vasile Dîncu, a purtat discuții despre achiziții militare, atât în vizita din Coreea de Sud, cât și din Israel.
Au existat discuții la nivel incipient despre K9 Thunder, dar și ATMOS israelian.
În ceea ce îi privește pe sud-coreeni, aceștia au intrat masiv în regiune pe piața poloneză, semnând cu Varșovia acorduri pentru sute de tancuri K2 Panther, 650 de obuziere K9 Thunder, dar și avioane FA-50.
Polonia a semnat contracte importante cu Coreea de Sud privind livrarea şi producerea de material militar greu, care vizează o mie de tancuri de luptă K2, circa 650 de obuziere K9 şi 48 de avioane de atac moderne FA-50.
Viorel Manole: Să fim serioși, unde să producem noi în România obuziere și cu cine?
Obuzier de 152 mm gata de tragere, în timpul unor exerciții militare organizate de Armata României în 2005. Sursă foto: MApn
Viorel Manole, directorul Patromil, reprezentant al companiilor de apărare românești aflate sub egida Patromil, în cadrul unei ediții anterioare a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic difuzată săptămânal de DefenseRomania, a atras atenția că implicarea industriei într-un program de achiziție a obuzierelor e aproape imposibilă în contextul în care Arsenal Reșița nu mai are niciun specialist.
„Obuzierele de mai multă vreme au fost o preocupare a Europei. Acum cu războiul din Ucraina, care e un război clasic până la urmă, s-a dovedit importanța artileriei. Dar dacă vă uitați la Arsenal Reșița, ei nu mai au niciun specialist. Să fim serioși, unde să producem noi în România obuziere și cu cine? Dacă singura fabrică pe care am avut-o aproape că a fost rasă de pe fața pământului”, e de părere Viorel Manole.
Acesta consideră că „dacă suntem interesați de obuziere, atunci se poate face un program de restructurare a ROMARM-ului în care Reșița să fie așezată la locul ei, iar apoi să discutăm. Când vorbim de obuziere toată lumea se uită la 155 mm autopropulsate. Slovacii, cehii, mai nou și polonezii sunt producători. Ei au trecut de faza de dezvoltare și omologare”.
Acesta a completat precizând că e mai bine ca politicienii să fie mai atenți când vorbesc de înzestrare, dacă în strategia de apărare nu se află un anumit tip de tehnică. „E bine ca decidenții să fie mai atenți și să modifice doctrina, strategia, iar mai apoi să vorbească”, a conchis Manole.
Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici: Android (Magazin Play) sau iOS (App Store).
Arsenal Reșița funcționează ca filială a companiei Romarm și a fost înființată în anul 1972 pentru a produce tunuri de calibru mare și mijlociu, cu utilaje importate la vremea respectivă din China.
Arsenal Reșița a produs obuziere de calibru 152 mm - Model 1981. Acest obuzier a fost produs sub licență după obuzierul sovietic D-20.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News