Rusia a prezentat o nouă versiune a tancului T-14 Armata. Șase țări interesate, niciun contract semnat
În cadrul formului „Armata-2022” din apropiere de Moscova, desfășurat la jumătatea acestei luni în contextul războiului din Ucraina, Federația Rusă a prezentat și pe tărâm rus versiunea de export a controversatului tanc T-14 Armata.
Această versiune și-a făcut debutul internațional la cea de-a 15-a ediție a Expoziției și Conferinței Internaționale de Apărare (IDEX), care va avea loc la Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, în perioada 21-25 februarie 2021.
Atunci industria rusă a prezentat atât o verisune de export a T-14 Armata, cât şi vehiculul de luptă T-15, ambele construite pe platforma Armata.
În cursul acestei luni, potrivit publicației Army Recognition, care citează agenția de presă rusă Tass, compania producătoare rusă Rosoboronexport a prezentat și la expoziția Armata-2022 versiunea de export a T-14 Armata.
Nu e clar dacă rușii au prezentat o machetă a versiunii de export a T-14 Armata sau un tanc real.
Ce e clar însă e că la expoziția de acum un an și jumătate din Emirate, Alexander Mikheyev, CEO-ul Rosoboronexport, declara că „șase state” și-au arătat interesul pentru tancuri T-16 Armata.
La un an și jumătate, prezentat la Moscova, Federația Rusă nu are niciun client extern pentru tancurile sale de ultimă generație. Putem anticipa și faptul că având în vedere că industria rusă folosește numeroase componente militare din Occident, producerea și vânzarea T-14 Armata într-un număr mare e aproape imposibilă.
CITEȘTE ȘI: Armata germană ia la țintă celebrele T-14 Armata. Germania a primit machete robotizate ale celor mai moderne tancuri rusești (Foto)
Noul tanc rusesc T-14 Armata a ajuns însă cu greu chiar și la Forțele ruse
T-14 Armata, sursă foto: RIA Novosti
Cu o turelă teleoperată și înarmat cu un tun de calibrul 125 mm, T-14 Armata are un echipaj format din trei oameni, așezați în interiorul unei capsule blindate cu mai multe straturi, separat de muniție. Tancul deține numeroși senzori, radare și camere de înaltă rezoluție și este echipat cu sistem de protecție activă Afganit.
Tancul rusesc de luptă T-14 poate fi înarmat cu rachete antitanc Sokol și, ca armament secundar, o mitralieră de 12,7 mm și un tun de 30 mm. Pe partea de motorizare, acesta este dotat cu un motor de 1.500 cai-putere.
Tancurile ar fi trebuit livrate trupelor încă din 2015. Nu s-a întâmplat, a urmat în schimb un șir foarte lung de promisiuni cu privire la livrări, făcute nu doar de la nivelele cele mai înalte ale ministerelor de la Kremlin, dar și inclusiv din partea lui Serghei Chemezov, șeful companiei de stat ruse Rostec, producătorul în cazul de față.
Amintim că ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a semnat, în anul 2018, un contract cu uzina Uralvagonzavod pentru livrarea a 132 tancuri T-14 și a vehiculelor de luptă T-15 pentru infanterie.
Pe de altă parte e adevărat că în vara anului trecut un lot experimental al celor mai recente tancuri T-14 Armata a fost expediat Ministerul Apărării al Federației Ruse.
Numărul tancurilor livrate e ținut însă la secret de Moscova.
Nu putem să nu amintim un incident celebru care bântuie T-14 Armata. Se întâmpla în 2015 când tancul a fost prezentat publicului pentru prima dată la parada Zilei Victoriei din Piața Roșie din 9 mai. Dar Armata nu a pornit nici măcar atunci cu dreptul. Deoarece cu două zile înaintea evenimentului, pe 7 mai, în timpul repetiţiilor pentru paradă, unul dintre tancurile T-14 s-a defectat, „refuzând” să mai pornească.
CITEȘTE ȘI: De ce ezită Rusia să arunce în războiul din Ucraina mult lăudatele tancuri T-14 Armata
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News