Ajung primele F-16 cumpărate de România din Norvegia. Forțele Aeriene vor primi primele 3 avioane săptămâna aceasta
Forțele Aeriene Române vor primi săptămâna aceasta primele trei avioane de lupta F-16 cumpărate din Norvegia. Aeronavele sunt pregătite de zbor și, în funcție de condiţiile meteorologice, urmează să ajungă în Baza Aeriană 86 Fetești, a relatat jurnalistul Adelin Petrișor.
F-16 Fighting Falcon ale României. Photo credit: Bogdan Pantilimon, Statul Major al Forțelor Aeriene via ROAF
Potrivit Știrile TVR, cele trei avioane F-16 care vor veni din Norvegia fac parte din cea de-a doua escadrilă românească de "Fighting Falcon". În următorii ani, Forțele Aeriene Române vor avea în total 49 de astfel de avioane.
Cele trei escadrile ale Forțelor Aeriene Române își vor avea bazele la Fetești, Câmpia Turzii și Mihail Kogălniceanu.
,,Până la jumătatea anului 2025, cel târziu, vor sosi toate aeronavele. Ar trebui să avem piloți pentru escadrila a doua la momentul în care se termină dotarea cu aeronavele escadrilei a doua și piloți pentru escadrila a treia când se termină dotarea", a precizat generalul Viorel Pană, şef al Statului Major al Forţelor Aeriene Române.
România urmează să primească din acest an primul lot din cele 32 de avioane de tip F-16 Fighting Falcon pe care le-a achiziționat din Norvegia.
România a achiziționat recent 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, la un preț de 388 de milioane de euro, pentru a asigura tranziția către F-35. Cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene sunt în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic.
În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare o escadrilă completă formată din 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6.
Recent, Derco, o companie din grupul Lockheed Martin, a semnat un acord cu Aerostar S.A. pentru repararea trenurilor de aterizare, a roților și a frânelor în vederea asigurării mentenanței flotei de avioane F-16 a Forțelor Aeriene Române, reducând timpii de execuție și îmbunătățind logistica pentru pregătirea misiunii.
Potrivit gigantului american Lockheed Martin, prin utilizarea instrumentelor specializate, echipamentelor, documentației tehnice și instruirii furnizate de Derco, Aerostar va fi dotată cu cunoștințele și competențele necesare pentru a repara cu succes componente F-16.
Acordul a fost semnat la câteva zile după ce primul Centru European de Instruire pentru F-16 a fost inaugurat la începutul acestei săptămâni la Baza Aeriană Fetești, în sudul României, și se bazează pe cei 26 de ani de cooperare a Lockheed Martin cu România în sprijinul apărării naționale, industriei și a mediului academic.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News