Forțele Aeriene Ucrainene au prezentat un avion Su-27 înarmat cu rachete occidentale AGM-88 HARM (Video)
La una dintre bazele aeriene aparținând Brigăzii 831 de Aviație Tactică din Ucraina, un avion de vânătoare Su-27 a fost observat recent în timpul pregătirilor pentru zbor și în timpul zborului. O caracteristică deosebit de evidentă a acestei aeronave este integrarea armamentului occidental, în special a rachetei americane AGM-88 HARM.
Avion ucrainean Su-27 al Brigăzii 831 de Aviație Tactică poartă sub aripă rachete americane AGM-88 HARM. Sursa Foto: Captură video/DefenseExpress.
Racheta AGM-88 HARM este proiectată să țintească și să distrugă stațiile radar, ceea ce o face un instrument esențial pentru suprimarea apărării aeriene inamice. Această rachetă, montată sub aripa avionului Su-27, demonstrează adaptarea din ce în ce mai mare a Ucrainei la tehnologia militară occidentală pe fondul conflictului în curs, sporindu-și capacitățile de luptă aeriană.
La începutul lunii mai au apărut primele detalii privind integrarea armelor occidentale pe avioanele din epoca sovietică ale Ucrainei. La momentul respectiv, analiştii militari au susţinut că cum unele dintre task-urile a căror rezolvare durează de obicei ani de zile pot fi realizate în doar câteva săptămâni cu o abordare inedită - modernizarea unei aeronave prin utilizarea de tehnologii disponibile pe piaţa liberă.
Inovațiile adoptate pentru a permite Forțelor Aeriene Ucrainene să utilizeze armele furnizate de partenerii săi occidentali au stârnit mult interes din partea analiştilor militari, mai ales că actualul conflict militar este caracterizat şi de multă improvizaţie.
Este cu atât mai inedit cu cât armata ucraineană a devenit ''un mix'' de echipamente de tip sovietic și de tip occidental, complet diferite ca natură, dar care funcționează împreună ca urmare a unor modernizări și adaptări.
Imaginile prezentate într-un scurt material video de Brigadă 831 de Aviație Tactică a Ucrainei, pe 19 februarie 2024, arată cum un Su-27 ucrainean utilizează rachete anti-radar AGM-88 HARM. De remarcat este modul în care cea mai mare parte a spațiului din cabina de pilotaj este ocupată de o tabletă.
Ecranul afișează o hartă și alte informații. În dreapta tabletei se află și un dispozitiv dedicat navigație prin satelit, astfel încât este puțin probabil ca ambele dispozitive să aibă rolul de a indica locația curentă a aeronavei, un tip de informație redundantă pentru a fi afișată de două ori.
Când a fost publicat, materialul video a provocat inițial confuzie și speculații cu privire la rolul unei tablete obișnuite în interiorul cabinei de pilotaj. O înregistrare video, datată 24 aprilie, arată un cadru identic în care o rachetă AGM-88 HARM este lansată de un Su-27.
Ieri, surse de la Kiev au relatat ca industria ucraineană a dezvoltat o bombă ghidată cu precizie, care ar putea deveni o „armă-cheie” pentru țintirea facilităților militare rusești.
Prototipul a fost filmat recent de echipajul unui avion de vânătoare ucrainean în timpul unei faze de testare. Această bombă dispune de un propulsor de rachetă, aripi retractabile și un sistem GPS, lăudându-se cu o rază de acțiune de aproximativ 65 de kilometri.
În cazul în care Ucraina va accelera producția în masă a acestor bombe, ar putea lovi teritoriul rus la fel de des precum forțele ruse țintesc în prezent Ucraina, notează Forbes.
Această nouă bombă se va alătura arsenalului Ucrainei, alături de muniții precum racheta de croazieră Neptune, drona fără pilot Palianytsia și diverse UAV-uri cu rază lungă de acțiune.
Producând propriile muniții de precizie, Ucraina își reduce dependența de aliați pentru capacități militare esențiale. Concentrându-se pe producția internă, Ucraina poate ocoli constrângerile aliaților săi privind utilizarea și desfășurarea munițiilor de fabricație occidentală.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News