Forţele Armate Ucrainene au testat, pentru a doua oară, funcționalitatea dronei subacvatice (UUV) Marichka, cu o greutate a focosului de aproximativ 200 de kilograme. Ieri, pe reţelele de socializare, a fost publicat un scurt material video cu momentul în care drona subacvatică ucraineană Marichka este lansată la apă.
scris de S.I. Catalin
Forţele Armate Ucrainene au testat, pentru a doua oară, funcționalitatea dronei subacvatice (UUV) Marichka. Sursa foto: AMMO UKRAINE.
Marichka este un sistem dezvoltat de grupul de ingineri voluntari AMMO UKRAINE cu ajutorul unor donații. Surse media ucrainene susțin că valoarea aproximativă a UUV-ului este de aproximativ 16 milioane UAH, ceea ce echivalează cu 433.000 de dolari.
Grupul de ingineri voluntari AMMO UKRAINE susţine că a reunit în cadrul proiectului pentru dezvoltarea acestei drone cei mai buni ingineri de vehicule fără pilot și alți experți în domeniu.
La 23 august 2023, a fost publicat primul material video cu noua dronă subacvatică kamikaze a Ucrainei, denumită "Marichka". Potrivit imaginilor, Marichka este un vehicul subacvatic fără pilot (UUV) cu o lungime de 6 metri și o rază de acțiune de aproximativ 1.000 de kilometri.
O caracteristică importantă a dronei Marichka va fi capacitatea de a trece neobservată de sistemele de război electronic ale armatei ruse.
În ceea ce privește scopurile utilizării dronei subacvatice, grupul AMMO UKRAINE a făcut referire la cele mai importante: aruncarea în aer a navelor de război ale Flotei rusești din Marea Neagră, distrugerea fortificațiilor militare aflate în zona de coastă și a pilonilor de pod. ''Submarinul'' fără pilot Marichka va putea, de asemenea, să efectueze misiuni de recunoaștere. Capacitatea de încărcare utilă și alte detalii tehnice ale dronei nu sunt încă cunoscute.
Ucraina a inaugurat o nouă eră a războiului naval prin desfășurarea de drone de suprafață kamikaze împotriva navelor de război rusești în Marea Neagră. Primul atac din toamnă anului 2022 a fost un șoc pentru ruşi.
După primul atac, Ucraina a mărit raza de acțiune a dronelor kamikaze și a atacat bazele navale din Crimeea. Rusia a dezvoltat unele măsuri împotriva dronelor kamikaze, cum ar fi măsuri de tip ''hard-kill'', dar recentele atacuri asupra navei de desant rusești și a petrolierului au dovedit că măsurile nu sunt suficiente pentru a asigura securitatea activelor rusești.
Dronele subacvatice sunt și mai periculoase pentru navele rusești, deoarece nu pot fi detectate de sistemul de supraveghere rusesc.
În plus, Marichka va lovi navele sub linia de plutire, ceea ce poate fi și mai distructiv pentru navele de război. Un roi de drone subacvatice kamikaze este foarte greu de interceptat.
Ne putem așteptat ca eficiența dronei Marichka să fie testată pe navale Flotei ruse din Marea Neagră, în viitorul apropiat, pe măsură ce războiul continuă.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Rusia a folosit sărbătorirea Zilei Marinei pentru a evidenția relațiile sale cu o serie de state non-occidentale, ca parte a eforturilor sale de a crea un presupus grup de state condus de Rusia care să se unească împotriva Occidentului, se arăta într-un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW)
Cuba devine loc de pelerinaj pentru navele rusești. La Havana va ajunge o grupare navală a Flotei din Marea Baltică, unde recent s-au aflat și nave de război ale Flotei de Nord.
Forțele Armate Ucrainene au lansat un atac asupra bazei aeriene Saky din Crimeea ocupată temporar, pe care rușii au folosit-o pentru a lansa atacuri aeriene asupra teritoriului Ucrainei, în noaptea de 25-26 iulie. Recentul atac asupra aerodromului Saky din Crimeea a dat o lovitură semnificativă atât facilității, cât și aviației militare staționate acolo. Acest impact este evidențiat într-o postare publicată de Fighterbomber, pseudonimul unui blogger militar rus, care a făcut o radiografie detaliată a evenimentelor din noaptea de 26 iulie.
Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a informat că, pe 24.07.2024, un detașament de nave din cadrul flotei, condus de fregata Amiral Gorshkov, a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a intrat în Marea Mediterană.
Marina rămâne cenușăreasa Forțelor Armate ale României, mai toate achizițiile de tehnică militară ocolind cu obstinație o categorie de forțe care ar trebui să păzească România de pericolele din Marea Neagră. Mai ales acum, în contextul unui război de mare intensitate în Marea Neagră, război generat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
Nava pakistaneză HUNAIN, construită la Șantierul Naval DAMEN Galați, a fost livrată astăzi, 25 iulie 2024, în Portul Constanța, România, în cadrul unei ceremonii la care au participat delegați civili și militari de nivel înalt, inclusiv membri ai corpului diplomatic.
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 22.07.2024, că, după șapte ani de reparații capitale, portavionul Amiral Kuznețov, singura navă de acest tip din dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse, are nevoie de refacerea aripii de aviație ambarcată. În acest sens, partea rusă a început procesul de selecție a piloților pentru portavion.
În cadrul unui articol scris pentru publicația National Interest, jurnalista Maya Karlin a atras atenția asupra pericolului reprezentat pentru statele occidentale de către submarinele rusești. Și nu este vorba numai despre cele nucleare, ci și despre submarinele diesel-electrice.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP) a anunțat, pe 17.07.2024, că un detașament de nave, format din crucișătorul purtător de rachete Varyag și fregata Mareșal Șaposhnikov, a încheiat tranzitarea Canalului Suez și a ieșit din Marea Mediterană în Marea Roșie.
Rusia a declarat că va considera orice planuri de a stabili o prezență permanentă a navelor de război NATO în Marea Neagră drept o amenințare. În declarația sa purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a numit direct România.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 08.07.2024, citând o sursă din cadrul Complexului militar-industrial, că nava de patrulare Victor cel Mare, Proiect 22160, se va deplasa remorcată pe apele interne de la Zelenodolsk și până în Marea Baltică, pentru desfășurarea testelor de stat.
În cei aproape doi ani și jumătate de război de mare intensitate între Rusia și Ucraina, ocupantul a înregistrat câteva înfrângeri majore în Marea Neagră. Asta în ciuda faptului că ucrainenii nu dispun de nicio navă modernă de luptă.
Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a reprezentat Ministerul Apărării Naționale, marți, 16 iulie, la ceremonia organizată cu prilejul sosirii Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră în România.
Cele două fregate ale României - Regina Maria și Regele Ferdinand - ar fi trebuit să intre de mult timp într-un program de modernizare și de înarmare, program care se află acum în atenția Ministerului Apărării Naționale (MApN). Dar cu costuri care se pare că se apropie de 1 miliard și jumătate de euro.
15 iulie este Ziua Submarinistului militar, sărbătorită an de an în cadrul Marinei. Azi, în situația în care România nu mai deține niciun submarin operațional.
Marina militară ucraineană a anunțat luni că ultima navă de patrulare a Rusiei a părăsit Crimeea ocupată, cel mai probabil fiind relocată într-o altă bază navală rusă pentru a fi protejată de atacurile ucrainene, relatează Reuters. E vorba de navele din clasa 1135 Krivak.
Japonia a dezvăluit că lucrează intensiv la o variantă modernă a rachetei anti-navă Tip 12. Anunțul, publicat în Cartea albă 2024 a Ministerului Apărării pe 12 iulie, evidențiază îmbunătățiri semnificative care vizează consolidarea capacităților de apărare ale Japoniei.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP) a anunțat, pe 15.07.2024, că, în portul chinez Zhanjiang, a avut loc ceremonia de deschidere a exercițiului naval comun ruso-chinez “Cooperarea maritimă - 2024”, relatează militarynews.ru și tvzvezda.ru.
Potrivit surselor de monitorizare a navigației de pe rețelele de socializare, pe 13.07.2024, Gruparea navală operativă a Forțelor Navale ale Rusiei, care îndeplinește misiuni în estul Mării Mediterane și în portul sirian Tartus, era formată din nouă nave de luptă și auxiliare.
Submarinul de atac „Tourville” (S637) cu propulsie nucleară, cel de-al treilea din clasa Suffren, a început testele inițiale pe mare. Primele probe pe mare, cunoscute și sub denumirea de „Alpha Trials”, au fost efectuate în largul șantierului naval submarin din Cherbourg al companiei Naval Group, pe 12 iulie 2024, potrivit publicației Naval News.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat la 11 iulie că a reținut o navă de marfă străină și pe căpitanul acesteia în apropiere de Odesa, deoarece a ajutat Rusia să expedieze cereale ucrainene din Peninsula Crimeea.
Potrivit navalnews.com, o navă a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a fost observată recent în portul Ochamchire din regiunea separatisă Abhazia (Georgia).
Portul de la Marea Neagră ar putea deveni o bază importantă pentru Forțele Navale ruse, acționând ca un refugiu sigur împotriva dronelor maritime ucrainene. Ținând cont de faptul că portul se află, din punct de vedere oficial, pe teritoriul Georgiei, noua mișcare a Rusiei va fi una îndrăzneață, dar și complicată în plan politic.
Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Federația Rusă a anunțat, pe 10.07.2024, prevenirea unui atac terorist asupra portavionului Amiral Kuznetsov și împotriva a trei militari de rang înalt ai Ministerului rus al Apărării.
Comandamentul maritim al NATO (MARCOM) a anunțat că navele specializate în contramăsuri împotriva minelor (MCM), care fac parte dintr-un grup operativ al alianței, au jucat un rol major în sprijinirea Forțelor Navale ale Ucrainei în timpul exercițiului “Sea Breeze 24”, desfășurat în perioada 24 iunie - 05 iulie.
Pe 7 iulie 2024, nava de război iraniană Sahand s-a scufundat în timpul activităților de întreținere în portul Bandar Abbas, eveniment care a atras atenția internațională și a ridicat mai multe preocupări cu privire la siguranța operațiunilor navale iraniene.
Într-un mesaj video postat pe rețelele de socializare în seara zilei de sâmbătă, 06.07.2024, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina intenționează să contracareze influența Rusiei în partea de vest a Mării Negre printr-o nouă strategie națională maritimă.
Pentru prima dată, Forțele Navale ale Forțelor Armate ucrainene au arătat testele corvetei Hatman Ivan Mazepa, care este în curs de finalizare în Turcia. Aceasta este prima confirmare oficială a faptului că corveta a fost testată.
Comandantul șef al marinei ucrainene, viceamiralul Oleksii Neijpapa, a declarat vineri pentru Reuters că Flota rusă din Marea Neagră a fost forțată să relocheze aproape toate navele de război pregătite de luptă din Crimeea anexată în alte porturi, din cauza atacurilor ucrainene care au făcut ineficientă principala sa bază navală.
După o întâlnire cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat speranța că țările NATO își vor schimba poziția cu privire la protejarea spaţiului aerian al Ucrainei.
Compania sud-coreeană Hanwha Aerospace și compania poloneză de apărare WB Group au semnat un acord de înființare a unui joint-venture în Polonia pentru a produce rachete ghidate cu precizie CGR-080 pentru sistemul K239 Chunmoo (denumirea poloneză: Homar-K).
Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a confirmat, în timpul primei sale vizite externe efectuate la Kiev, că ''problema ucraineană'' va fi principala sa prioritate în noua sa funcție. Rutte a reiterat că vizita sa în Ucraina a fost prima sa călătorie de lucru după preluarea mandatului.
În cadrul unui mesaj postat pe rețelele de socializare, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a informat, pe 03.10.2024, că forțele ucrainene au folosit rachete balistice ATACMS într-un atac asupra unui sistem radar rusesc Nebo-M, pentru a limita capacitatea Rusiei de a detecta, urmări și intercepta ținte aerodinamice și balistice.
International Armored Group (IAG), lider mondial în proiectarea, dezvoltarea și producția de vehicule blindate, a anunțat oficial deschiderea celei mai noi unități de ultimă generație în Bulgaria. Această extindere strategică marchează o etapă importantă în creșterea continuă a companiei și în angajamentul acesteia de a furniza soluții blindate de ultimă generație clienților din Europa și nu numai.
Reprezentanții forțelor armate ale SUA subliniază că studiază în mod constant modul în care forțelor armate ucrainene acţionează pe front în timpul confruntărilor cu forţele ruse de ocupaţie, iar această afirmație este confirmată pe larg în spațiul public. Cu toate acestea, practica arată că structurile analitice ale armatei SUA acordă puțină atenție experienței armatei ucrainene în confruntarea cu trupele ruse. Un indiciu clar în acest sens este faptul că foarte puțini analiști specializați sunt implicați în monitorizarea acestui subiect, potrivit publicaţiei Defence One.
Potrivit informațiilor transmise de publicația TurDef la 3 octombrie 2024, relațiile în domeniul apărării dintre Turcia și SUA ar putea lua o turnură interesanta odată cu posibila vânzare de avioane de vânătoare F-15 către Ankara. Atunci când au fost întrebate despre posibilitatea ca Turcia să achiziționeze avioane de luptă Boeing F-15C Eagle sau F-15EX Eagle II, surse americane și-au exprimat deschiderea față de această idee, declarând: „Ne-ar plăcea să vindem avioanele noastre Turciei”. Cu toate acestea, aceleași surse au precizat că nu au avut loc întâlniri sau solicitări oficiale cu privire la o posibilă vânzare de F-15.
Acordurile privind furnizarea de componente și producția licențiată, inclusiv transferul de tehnologii și documentație pentru producția de muniție de artilerie, au fost semnate în marja celui de-al doilea Forum internațional al industriei de apărare (DFNC2) de la Kiev.
La expoziția KADEX 2024 din Coreea de Sud, compania Hanwha Aerospace prezintă K9A3, o versiune avansată, fără pilot, a renumitului obuzier autopropulsat K9 Thunder de 155 mm.
Rusia a aruncat o bombă termobarică ODAB asupra unei clădiri din Vovceansk. Din cauza forței exploziei, propaganda rusă speculează că ar fi putut fi cea mai puternică bombă non-nucleară - ODAB-9000 de 9 tone - pentru a slăbi moralul forțelor ucrainene.
Israelul are acum o poziție mult mai bună decât în aprilie și poate răspunde cu forță la barajul de rachete al Iranului, spun analiștii de securitate și foștii oficiali, amintind că represaliile pentru atacul de primăvară al Iranului au fost în mare parte un atac simbolic, relatează New York Times.
Ambasadorul Republicii Coreea la Bucureşti, Rim Kap-soo, a afirmat, miercuri, că respectă România pentru "rolul său esenţial pe flancul estic al lumii libere" şi pentru rezistenţa pe care ţara noastră a avut-o de-a lungul istoriei.
Ca urmare a atacului masiv cu rachete balistice lansat de Iran în aceste zile împotriva Israelului, atac în care au fost lansate aproximativ 200 de rachete, guvernul condus de Bibi Netanyahu ia tot mai serios în calcul lovirea facilităților nucleare ale Iranului. Doar că American se opune. Dar cum explică Washingtonul această decizie?
Controversatul șef al ONU, cunosct pentru pozițiile contondente în politicile Israelului, inclusiv în problema palestiniană, a fost declarat persona după ce șeful ONU a evitat să condamne atacul Iranului asupra Israelului. Ulterior, după această decizie prin care îi e interzis accesul în Israel, Antonio Guterres a condamnat într-un final atacul.
Compania AeroVironment, cu sediul în SUA, a semnat un acord cu o companie ucraineană pentru a-și localiza producția de drone kamikaze Switchblade 600, marcând cel mai recent acord încheiat între companii ucrainene și străine pentru a produce armament în Ucraina. Numele companiei ucrainene nu este dezvăluit din motive de securitate.
Orientul Mijlociu se apropie din ce în ce mai mult de un război regional în toată regula, Israelul promițând să răspundă atacului cu rachete balistice lansat marți seara de iranieni. „Iranul a făcut o mare greșeală în seara aceasta - și va plăti pentru ea”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu la câteva ore după atacul fără precedent. Iranul și-a apărat poziția împotriva unui război împotriva Israelului, pe care nu îl consideră „necesar”, și a cerut Israelului și aliaților săi să dea dovadă de reținere pentru a evita o escaladare a agresiunii, care ar provoca un răspuns din partea Teheranului dacă ar avea loc.
Guvernul polonez a prezentat recent proiectul său de buget pentru 2025, marcând o nouă etapă în politica națională de apărare. Acest buget, datat 30 septembrie 2024, alocă o sumă record de 32 de miliarde USD pentru cheltuieli militare, reprezentând aproximativ 3,1% din produsul intern brut (PIB) al țării, potrivit Army Recognition. Această creștere semnificativă, comparativ cu cele 30 de miliarde USD prevăzute inițial pentru 2024, reflectă hotărârea Varșoviei de a-și moderniza forțele armate ca răspuns la amenințările tot mai mari din partea Rusiei și Belarusului, consolidându-și în același timp poziția în cadrul Uniunii Europene și NATO.
NATO nu dispune de apărare aeriană adecvată, mobilitate militară, muniție și mentalitatea necesară pentru a fi pe deplin pregătită pentru un război convențional pe scară largă, a declarat generalul locotenent american în retragere Ben Hodges la 2 octombrie. Luând cuvântul în cadrul unei conferinţe organizate în cadrul ''Forumului de securitate de la Varșovia'', Hodges a declarat că mulți dintre liderii politici și militari europeni nu recunosc pe deplin realitățile unui posibil război cu Rusia.
Surse rusești de pe rețelele de socializare au informat, pe 02.10.2024, că submarinul Ufa al Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP) a părăsit portul Tartus din Siria și se deplazează spre Vladivostok, urmând să tranziteze Canalul Suez. Submarinul diesel-electric din clasa Varshavyanka (Improved Kilo în clasificare NATO) din cadrul Proiectului 636.3 a ieșit din Tartus pe 29 septembrie, fiind însoțit de corveta Merkury și remorcherul de salvare Alatau.
Portalul de știri RBK-Ucraina a informat, pe 02.10.2024, citând surse aparținând grupului militar Khortytsia, că armata ucraineană și-a retras trupele din Vuhledar pentru a evita încercuirea de către forțele ruse. Anterior, surse neoficiale au vorbit deja despre capturarea de către Rusia a orașului Vuhledar din estul Ucrainei, care a rezistat forțelor invadatoare de la începutul războiului.
Ucraina intenționează să își sporească producția proprie de drone, rachete cu rază lungă de acțiune și rachete balistice începând cu anul 2025, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, la 1 octombrie, în cadrul celui de-al doilea forum internațional al industriei de apărare din Ucraina.
Situație neclară în Israel, care, prin vocea ministrului său de externe, îl declară pe secretarul general al ONU António Guterres „persona non grata”, anunță The Guardian.
Surse militare ruse au afirmat că a fost lansată o bombă foarte puternică asupra orașului ucrainean Vovchansk. Potrivit presei ruse, aceasta ar fi bomba ODAB-9000, denumită și ''Father of Kuzka'' sau ''Father of all bombs''. Această armă ar fi cea mai puternică muniție non-nucleară din lume, cu o putere explozivă echivalentă cu 44.000 kg de TNT.
Ucraina ar fi pregătită să negocieze un posibil compromis teritorial într-un acord de încetare a focului cu Federația Rusă, relatează ziarul The Financial Times.
IDF continuă operațiunile de curățire a sudului Libanului de teroriștii Hezbollah, potrivit „unui plan metodic” pentru care soldații israelieni s-au antrenat și pregătit în ultimele luni.
Democratul Tim Walz și republicanul JD Vance s-au confruntat marți într-o dezbatere viceprezidențială care a fost surprinzător de civilizată, având în vedere întreaga campanie prezidențială, marcată de retorică incendiară și două tentative de asasinat.
Operațiunea fără precedent a Iranului a presupus tragerea a sute de rachete asupra teritoriului israelian. Este a doua astfel de acțiune întreprinsă în ultimele luni împotriva Israelului, după ce, în aprilie, rachetele și dronele iraniene au atacat pentru prima dată inamicul numărul unu al Teheranului.