Cel mai modern tanc rusesc Т-90М "Proryv-3" a fost distrus de soldații ucraineni ai Brigăzii 92 Mecanizate în zona satului Novoselivske, regiunea Luhansk. Se știe că pe 15 ianuarie, în timpul unui atac al trupelor rusești, forțele armate ucrainene au reușit să lovească unul dintre tancurile rusești cu ajutorul unui lansator de grenade АТ-4.
scris de
DefenseRomania Team
Un tanc rusesc T-90M a fost distrus în apropiere de satul Novoselivske, regiunea Luhansk, 15 ianuarie 2023. Sursa foto: YouTube
Pe frontul din Ucraina, cel mai bun tanc rusesc produs în serie, care participă la ostilități, este T-90M Proryv. Presa ucraineană relatează că unități ale forțelor armate ucrainene au distrus un alt tanc T-90M Proryv/Breakthrough.
Ulterior, a fost determinată cu exactitate şi locația unde forțelor armate ucrainene au reuşit să distrugă un alt tanc T-90M. Aceasta se află între satele Novoselivske și Kuzemivka din regiunea Luhansk.
Întreaga bătălie a fost înregistrată cu ajutorul unui UAV operat de armata ucraineană, care a sprijinit forțele terestre ucrainene în timpul ostilităților prin furnizarea de informaţii - zona de acţiune a trupelor ruse pe front. Bloggerul ucraina ''Shawshank Redemption'' este cel care a postat materialul video din timpul bătăliei pe rețelele de socializare.
Surse mass-media ucrainene raportează că Rusia a pierdut al zecelea tanc T-90M Proryv de la trimiterea acestei generaţii de tancuri pe frontul din Ucraina. Primul tanc T-90M "Proryv" a fost distrus pe 4 mai 2022 într-un sat din regiunea Harkov.
O înregistrare video, publicată pe reţele de socializare, a surprins momentul de după ce racheta a lovit tancul. După cum se poate observa, turela tancului T-90M fumegă puternic, iar tancul nu mai poate înainta pe câmpul de luptă.
Primele livrări ale tancurilor T-90M „Proryv" către Forţele Armate Ruse au început în luna aprilie 2020. Testele finale ale tancului principal de luptă T-90M Proryv-3 au fost efectuate cu succes în februarie 2020.
Cât de important este tancul T-90M pentru Forţele Armate Ruse ?
Conform informaţiilor disponibile în presa rusă, T-90M a primit o turelă nouă, care diferă de cea a modelului produs în serie. Un alt avantaj al ultimei variante de tanc T-90M este faptul că acesta poate face schimb de informaţii, în timp real, cu alte blindate sau vehicule militare, aflate pe câmpul de luptă.
Alte caracteristici: T-90M Proryv dispune de un tun de tip 2A46M-4 de 125 mm şi un încărcător automat; un nou sistem de ochire care poate lovi ţintele pe orice timp, ziua sau noaptea; are un blindaj compozit reactiv superior, similar cu cel al tancului rusesc T-14 Armata; designul modelului T-90M Proryv-3 2017 este similar cu toată familia T-90 MBT; un motor mai puternic, de 1.500 cai putere; poate atinge 60 km / h cu o autonomie maximă de croazieră de 550 km.
T-90M Proryv este cel mai noi, dar şi cel mai scump tanc pe care Forțele Armate Ruse îl au în dotare. Unicitatea să constă în camuflaj, care, în ciuda calității slabe a videoclipului, este clar vizibil pe T-90M Proryv. Camuflajul de tip Nakidka - această componentă militară destinată vehiculelor de luptă și de recunoaștere este produsă de ''Institutul de Cercetare a Oțelului din Moscova''.
Camuflajul este o combinație de material sintetic termoizolant și radio-absorbant. Această configurație de camuflaj se caracterizează prin proprietatea de a asigura vehiculului militar, pe care este instalat, aceeași temperatură pe care o are și mediul înconjurător. Cu alte cuvinte, camuflajul de tip Nakidka ar trebui să facă tancul T-90M Proryv mai puţin vizibil prin vizorul unui sistem de camere cu termoviziune.
Producătorul de la Moscova susține că acest camuflaj reduce detectabilitatea tancului de până la trei pentru focoasele cu căutare în infraroșu. Surse rusești susțin că utilizarea acestui camuflaj reduce, de asemenea, raza de detecție a radarului de până la șase ori. Camuflajul Nakidka are ca scop "contopirea" obiectului acoperit cu mediul înconjurător.
Despre lansatorul de grenade АТ-4 cu care a fost distrus tancul T-90M Proryv
Spre deosebire de lansatoarele de rachete portabile montate pe tancuri, adesea furnizate Ucrainei, AT-4 nu este un lansator de rachete. Este pur și simplu un lansator de grenade de unică folosință de 84 mm dezvoltat de compania suedeză SAAB. AT-4 a fost dezvoltat special pentru a oferi infanteriei o altă soluție împotriva vehiculelor blindate inamice.
AT-4 are o rază maximă de acțiune de până la 2.100 de metri, dar este cel mai eficient la 300 - 400 de metri. Focosul proiectilului lansat de AT-4 este unul convențional, puternic exploziv și cântărește aproximativ 440 de grame.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Ungaria se pronunţă pentru încetarea cât mai rapidă a conflictului armat din Ucraina, deoarece nu vrea ca acolo să moară maghiarii din Transcarpatia, care sunt mobilizaţi în armata ucraineană, a declarat într-un interviu pentru "Bloomberg TV", citat de Rador, ministrul afacerilor externe şi al relaţiilor economice externe al Ungariei, Peter Szijjártó.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că nu ar trebui să se aştepte o încheiere rapidă a războiului din Ucraina, într-un interviu publicat duminică, într-un moment în care armata ucraineană este angajată într-o contraofensivă pentru respingerea forţelor ruse, notează Agerpres, care citează AFP.
Duminică dimineața, forțele ruse au lansat un alt atac cu rachete de croazieră și drone asupra Ucrainei. Au fost din nou vizate ținte din sudul regiunii Odessa.
România are capacitatea să doboare drone de tip Shahed 136 folosite intens de Rusia pentru a ataca porturile ucrainene de la Gurile Dunării, în imediata apropiere a granițelor țării noastre. Despre acest aspect a vorbit oficialul NATO Jamie Shea, purtător de cuvânt al Alianței.
Președintele rus Vladimir Putin a numit invaziile sovietice din Budapesta și Praga, din anii 1956, respectiv 1968, drept o greșeală, afișând un regret exprimat și anterior privitor la aceste două evenimentele definitorii ale Războiului Rece.
Astăzi nu vedem condiţii politice pentru un plan de pace în Ucraina, a declarat vineri, la Chişinău, într-un interviu acordat Agerpres, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Acesta susţine că un eventual plan de încheiere a conflictului ruso-ucrainean trebuie să aibă la bază cele zece puncte propuse de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Rusia pare că activat funcția ”Call Baby”, după ce, în ultimele zile, mai multe atacuri cu drone maritime ”Sea Baby” au vizat navele militare ale Marinei ruse.
Forțele armate ucrainene au distrus sistemul rusesc de rachete cu rază lungă de acțiune BM-30 Smerch (MLRS). O fotografie care arată momentul distrugerii sistemului a fost publicată pe rețelele de socializare.
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a prezentat vineri, într-o conferinţă de presă organizată la Constanţa, trei decizii luate pentru creşterea nivelului de tranzit al cerealele din Ucraina, prin România.
Autorităţile de la Kiev au declarat vineri că un atac rusesc cu drone care a vizat noaptea trecută o regiune unde se află un aerodrom militar ucrainean a arătat că forţele de la Moscova încearcă să distrugă avioanele implicate în atacurile de săptămâna aceasta împotriva unor obiective din Crimeea. E vorba de Baza aeriană Starokonstantinov din regiunea ucraineană Hmelnițki care găzduiește avioane Su-24 purtătoare de rachete Storm Shadow.
Vineri după-amiază, armata ucraineană a reușit să elibereze satul Klișciivka, care se află la sud de Bahmut, în regiunea Donețk. Acest lucru a fost anunțat pe rețeaua de socializare X (Twitter) de regimentul belarus Kastus Kalinouski, care luptă în zona sub steagul ucrainean.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a sosit vineri în orașul rus Komsomolsk, situat pe râul Amur și s-a îndreptat imediat către o uzină aeronautică unde sunt fabricate avioane de luptă.
Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat că Armata Ucrainei a eliberat localitatea Andriivka, din zona Bahmut, pe frontul de Est, un punct cheie pe direcția respectivă a contraofensivei ucrainene. Armata însă nu a dorit să confirme informația.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 14.09.2023, armata ucraineană a continuat atacurile cu vehicule aeriene fără pilot asupra unor obiective de pe teritoriul Federației Ruse, 11 drone fiind distruse de mijloacele de apărare antiaeriană deasupra Peninsulei Crimeea.
Autorităţile ucrainene trebuie să explice declaraţia consilierului şefului Biroului preşedintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, despre "potenţialul intelectual slab" al Chinei şi Indiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, potrivit Rador care citează Tass.
În noaptea de miercuri, 13 septembrie, Ucraina a atacat Sevastopolul și a lovit un submarin rus și o navă cu ajutorul rachetelor britanice Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, relatează Sky News.
În decurs de doar câteva zile componente a trei drone au fost identificate pe teritoriul României. Două drone au căzut în imediata apropiere a graniței cu Ucraina, în timp ce, azi, o dronă la peste 20 de kilometri de Dunăre, în apropiere de localitatea Nufărul.
În perioada 19-21 septembrie în România va avea loc un workshop organizat în cadrul unui program NATO, Science for Peace and Security. Conferința, care va reuni experți internaționali nu doar din România și Republica Moldova, va avea ca subiect un posibil incident nuclear cauzat de războiul de agresiune provocat de Rusia împotriva Ucrainei.
După ce a vizitat luni Kievul, ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a cerut o protecție antiaeriană totală a infrastruturii critice de utilități a Ucrainei. Măsura ar fi una temporară pentru ca populația să treacă cu bine peste iarnă.
Cel mai eficient atac efectuat în ultima perioadă împotriva navelor rusești din Marea Neagră a avut loc în seara zilei de 12-13 septembrie, iar protagoniştii au fost piloții ucraineni. Atacul asupra Sevastopolului, aflat încă sub ocupaţie rusă, care a dus la avarierea sau distrugerea submarinului rusesc Rostov-on-Don și a navei mari de desant Minsk, a fost, fără exagerare, cel mai eficient atac asupra Flotei rusești din Marea Neagră în timpul întregului război.
Guvernatorul orașului federal Sevastopol, Mihail Razvozhaev, a anunțat, pe 13.09.2023, pe canalul său de Telegram, că, în cursul nopții de miercuri, un obiectiv non-civil din localitate a luat foc, cel mai probabil după un atac cu rachete.
După cum au anunțat mai multe surse ucrainene de pe rețelele de socializare, dar și o serie de corespondenți militari ruși, pe 12.09.2023, Forțele Armate ale Federației Ruse au executat un nou atac aerian asupra Insulei Șerpilor din Marea Neagră.
Victoria Ucrainei în războiul de agresiune pe care Rusia l-a declanșat în 2022 e extrem de importantă inclusiv pentru România și stabilitatea regiunii.
În următoarele luni, Estonia ar putea deveni prima țară din Uniunea Europeană care va introduce un mecanism care va permite utilizarea bunurilor rusești care au fost confiscate în cadrul sancțiunilor impuse din cauza invaziei Rusiei din Ucraina.
Atacarea țintelor militare rusești, indiferent de proveniența armelor, îi este permisă Ucrainei de dreptul internațional, a explicat Marie-Agnes Strack-Zimmermann, șefa comisiei de apărare a Bundestagului.
Într-o perioadă în care, la nivel european, intrările în Armată sunt insuficiente raportat la situația de securitate deosebită cu care statele se confruntă, Polonia anunță că a reușit să atragă aproape 40 de mii de voluntari.
Ucraina intenționează să organizeze producția propriilor sisteme de apărare aeriană, a anunțat Andrii Yermak, șeful Biroului Președintelui, la o întâlnire cu jurnaliştii, relatează RBC-Ucraina.
Europa s-a angajat, la începutul anului, că va livra Ucrainei un milion de obuze de artilerie în următoarele 12 luni, dar lucrurile sunt mai complicate decât anticipau oficialii europeni.
În baza unui decret al președintelului Federației Ruse, Vladimir Putin, data de 30 septembrie a fost stabilită pentru sărbătorirea Zilei Reunificării Republicii Populare Donețk, Republicii Populare Lugansk, Regiunii Zaporojie și Regiunii Herson cu Rusia.
Compania rusă încearcă să țină pasul cu industria europeană și anunță că lucrează la o nouă generație de muniție pentru obuzierul autopropulsat Malva, inclusiv proiectile ghidate.
Numărul armenilor care au fugit din Nagorno-Karabah în Armenia a depășit o sută de mii. Acest lucru a fost anunțat de Oficiul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR).
În noaptea de 29 spre 30 septembrie, forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri asupra unor obiective din Ucraina. În urma acestor incidente, radarele Armatei României au identificat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian al României.
Forțele aeriene ruse au pierdut un avion de luptă Sukhoi Su-35 modern peste Tokmak din Ucraina. Pilotul său nu a supraviețuit. Unele canale de pe rețelele de socializare afirmă că antiaeriana rușilor a fost responsabilă de doborârea aeronavei Su-35.
Franţa şi Republica Moldova au început negocierea unui acord în domeniul apărării, a transmis biroul ministrului francez al apărării în urma deplasării efectuate de Sébastien Lecornu la Chişinău.
Norvegia s-a alăturat țărilor care au interzis accesul mașinilor cu numere de înmatriculare rusești pe teritoriul lor. Măsura intră în vigoare la miezul nopții de luni până marți și se aplică autovehiculelor care au mai puțin de nouă locuri.
Gărzile Revoluționare Iraniene au lansat "cu succes" miercuri un nou satelit militar de cercetare, după cum a informat presa de stat în cea mai recentă mediatizare a tehnologiei spațiale iraniene, provocând o și mai mare îngrijorare în rândul statelor occidentale.
Ccompanii franceze au semnat 20 de contracte cu firmele ucrainene, înțelegeri care privesc producția de echipamente militare: vehicule blindate, artilerie, drone, securitate cibernetică și deminare.Bătălia pentru industria militară ucraineană a început, evident fără România: Franța semnează 20 de contracte cu companiile de profil ucrainene
Zilele trecute, Institutul American pentru Studierea Războiului (ISW) a raportat că Iranul și Rusia sunt în discuții cu privire la achiziționarea de către Moscova de noi drone, precum și de rachete balistice Fateh-110, și mai puternicele rachete Zolfaghar.
Recrutarea va începe pe 1 octombrie și va dura până pe 31 decembrie. Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat decretul privind încorporarea cetățenilor ruși, pentru efectuarea serviciului militar obligatoriu.
România mută sistemele de apărare aeriană mai aproape de granița pe Dunăre cu Ucraina, în zona unde dronele rusești atacă porturile de cereale, au declarat două surse pentru Reuters.
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a declarat vineri că este necesar să fie clarificate "probleme foarte dificile" înainte ca Uniunea Europeană să poată măcar începe negocierile asupra aderării Ucrainei la blocul comunitar, informează Reuters.
Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a declarat vineri, la Timişoara, că România este o ţară sigură la ora actuală, dar mai pot avea loc incidente precum cele petrecute recent în Deltă, unde au fost găsite resturi de drone ruseşti, arată Agerpres.
În general, Marina franceză comunică foarte rar despre misiunile desfășurate de submarinele sale de atac cu propulsie nucleară [SNA], iar de fiecare dată când a făcut-o a avut de transmis un mesaj. Dar, în ultimul timp se constată că această practică este folosită cu o frecvență mai mare.
NATO a transmis vineri într-un comunicat că "a autorizat forţe suplimentare pentru a aborda situaţia actuală" din Kosovo, potrivit Agerpres, care citează Reuters.
Tancurile americane Abrams au ajuns în Ucraina, dar nimeni nu se așteaptă ca ele să fie un punct de cotitură pe un front de 1.000 de kilometri. Totuși, importanța lor e una însemnată pentru forțele de apărare ale Ucrainei.
O aeronavă militară de transport de tip C-130H2 Hercules a intrat, cu titlu gratuit, în serviciul Forțelor Aeriene Române prin Programul Excess Defense Articles, care permite SUA să transfere excesul de echipament militar către țările prietene și aliate cu costuri reduse sau fără costuri.
Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, a declarat că atacurile asupra ţintelor din Rusia sunt efectuate de ruşi aflaţi pe teritoriul ţării lor.
Presa de stat iraniană a publicat pe 26 septembrie un videoclip care arată o versiune cu motor cu reacție a dronei de atac din seria Shahed pe care Rusia o folosește în războiul său din Ucraina.
Autoritățile din Belarus au declarat joi că un elicopter polonez a intrat în spațiul său aerian, dar Varșovia a spus că niciun elicopter polonez nu a trecut granița dintre cele două țări, a informat Reuters.
După ce decenii la rând Armenia a fost satelitul Moscovei, micul stat din Caucazul de Sud ar putea fi forțat să cedeze chiar și o parte din teritoriul său.
AWACS este un instrument cheie de avertizare timpurie pentru Alianță, capabil să detecteze avioanele inamice și rachetele la sute de kilometri distanță.