Un oficial american a declarat pentru Reuters că integrarea la bordul navelor a interceptorilor PAC-3 MSE, folosiți de sistemul terestru Patriot, anticipează progresele tehnologice ale rachetelor chinezești.
Astfel, pe 2 şi 3 februarie, echipajul navei "Viceamiral Constantin Bălescu", care amplasează mine, a executat acţiuni de interdicţie maritimă şi de monitorizare a traficului naval în raionul maritim din proximitatea poligonului de trageri de la Capu Midia, unde militarii din Forţele Terestre au participat la Exerciţiul "Viforul 21" de lansare rachete sol-aer, iar în plan terestru, militarii de la Centrul 110 Comunicaţii şi Informatică al Forţelor Navale au asigurat platformele mobile de comunicaţii pentru buna desfăşurare a exerciţiului.
De asemenea, la Mangalia, rachetiştii navali de la Divizionul 508 Rachete de Coastă şi specialiştii de la Secţia 335 Logistică au desfăşurat miercuri, 3 februarie, un antrenament de ambarcare-debarcare rachetă de exerciţiu. Activitatea de instrucţie combinată a militarilor Divizionului 508 Rachete de Coastă continuă joi, 4 februarie, în teren. Astfel, militarii din Compania 585 Apărare CBRN (chimic-bacteriologic-radionuclear) şi cei din Secţia Rachete de Coastă au fost dislocaţi în zona Hagieni, pentru a desfăşura un antrenament întrunit, care cuprinde exersarea a două proceduri operaţionale specifice. Prima etapă prevede cercetarea unui raion terestru, în vederea identificării unor substanţe toxice de luptă dispersate de inamic, iar cea de-a doua constă în aplicarea procedurii operaţionale de atac asupra unor ţinte navale de suprafaţă, cu dispozitivele mobile de lansare rachete navale din dotarea Divizionul 508 Rachete de Coastă.
Totodată, scafandrii de luptă şi scafandrii de mare adâncime continuă activităţile de instrucţie, conform planului de activităţi al Centrului 39 Scafandri, prin antrenamente de scufundare, pe timp de zi şi de noapte, în raioane maritime din proximitatea portului Constanţa, pentru exersarea procedurilor operaţionale de luptă împotriva ameninţărilor subacvatice, precum şi prin executarea unor scufundări pentru controlul navelor militare din portul Mangalia.
Activităţile de instrucţie ale marinarilor militari cuprind, în această perioadă, şi module de instruire simulată, care se desfăşoară la simulatorul integrat de conducere a navei, de la Academia Navală "Mircea cel Bătrân", precum şi la Centrul de Instruire, Simulare şi Evaluare al Forţelor Navale, unde se planifică secvenţele principale ale Exerciţiului "Danube Protector 21", cel mai amplu exerciţiu al militarilor de la Flotila Fluvială "Mihail Kogălniceanu".
"Modulele de instruire tip 'joint' (întrunit) sunt foarte importante pentru dezvoltarea deprinderilor de luptă ale marinarilor militari şi pentru menţinerea la standarde ridicate a capacităţii de reacţie a structurilor Forţelor Navale Române. (...) Implementarea unui nou concept integrat de instruire a marinarilor militari contribuie la optimizarea managementului spaţiului maritim, terestru şi fluvial din zona de responsabilitate a Forţele Navale Române, precum şi la dezvoltarea capacităţii Armatei României de a reacţiona, rapid şi eficient, la întregul spectru de ameninţări la adresa apărării colective", se arată în comunicatul Foţelor Navale.
Instrucție întrunită, în plan naval, terestru și aerian Modulele de instruire tip „joint” (întrunit) sunt foarte...
Publicată de Forțele Navale Române pe Joi, 4 februarie 2021
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Un oficial american a declarat pentru Reuters că integrarea la bordul navelor a interceptorilor PAC-3 MSE, folosiți de sistemul terestru Patriot, anticipează progresele tehnologice ale rachetelor chinezești.
La începutul acestui an, Rusia le-a oferit rebelilor Houthi din Yemen informații, pe care le-au folosit pentru a ataca navele din Marea Roșie cu rachete și drone, a raportat în exclusivitate The Wall Street Journal.
Divizionul de distrugătoare al grupului de luptă Truman a ajuns în Marea Barents, una din locațiile cheie ale apărării NATO. Flota a șasea americană a anunțat, miercuri, că distrugătoarele cu rachete ghidate din clasa Arleigh Burke, USS Jason Dunham (DDG 109) și USS Stout (DDG 55), desemnate Grupului de Lovire bazat pe portavionul Harry S. Truman (HSTCSG), au efectuat, pe 21 octombrie, operații maritime de rutină în apele internaționale din Marea Barents.
Beijingul crește constant presiunea în jurul Taiwanului, pe care îl consideră parte a teritoriului chinez.
Statele Unite au îngrijorări serioase cu privire la asigurarea securității cablurilor submarine care leagă America și Europa. În acest context, Congresul a cerut administrației Biden să protejeze comunicațiile submarine împotriva adversarilor.
Pe 17 octombrie, miniștrii apărării ai Germaniei și Norvegiei, Boris Pistorius și Bjørn Gram, au avut la Bruxelles o întâlnire bilaterală. Pe agenda discuțiilor a fost și protecția infrastructurii subacvatice, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului norvegian. Cei doi oficiali au semnat, de asemenea, o declarație cu privire la o propunere de consolidare a rolului NATO în protecția infrastructurii submarine critice în zonele maritime vaste din zona de responsabilitate a Alianței nord-atlantice.
Pe 14 octombrie, Grupul de Lovire Harry S. Truman (HSTCSG) a intrat în Marea Nordului după ce a tranzitat îngusta Strâmtoare Dover, care separă Marea Britanie de Europa, potrivit unui comunicat de presă al Flotei a 6-a americane.
Primul dintre cele două distrugătoare americane suplimentare promise teatrului european a ajuns la baza din Rota în Spania.
Ministerul Forțelor Armate de la Paris, prin vocea ministrului Sebastian Lecornu, a oferit câteva detalii interesante despre viitorul portavion nuclear francez PA NG. Nava e planificată să înlocuiască portavionul Charles de Gaulle.
Companiile de apărare coreene sunt deja o prezență cunoscută în ceea ce privește dezvoltarea forțelor armate în Europa de Est. România, asemenea Poloniei, urmează și ea acest drum.
Francezii de la Naval Group sunt pe cale să bată palma pentru un alt acord major în ceea ce privește vânzarea de submarine din clasa Scorpene. Pentru aceeași soluție și-a manifestat și România interesul.
Ministerul rus al Apărării a informat, pe 06.10.2024, că armata rusă a executat un atac cu complexul operativ-tactic de rachete Iskander pentru a distruge o navă container încărcată cu muniție, care a sosit din Europa în portul Yuzhny din regiunea Odesa.
Statele Unite „nu au reușit” să elimine amenințarea la adresa transportului maritim internaţional din cauza atacurilor pe care rebelii houthi le efectuează în largul coastelor Yemenului „din cauza lipsei de voință politică”, chiar dacă dispun de suficiente mijloace militare pentru a face acest lucru. Această opinie a fost exprimată, printre alții, de generalul în retragere Kenneth Frank McKenzie, fost comandant al Comandamentului central al SUA, cu ocazia prezentării noii sale cărți Melting Point: High Command and War in the 21st Century. Gruparea Houthi este recunoscută drept organizație teroristă de către Statele Unite și o serie de țări.
Entuziasmul Turciei de a începe explorarea pentru petrol și gaze în largul coastei Somaliei înlătură impresia care a prevalat în ultimii ani că obiectivul principal de interes al Ankarei în această țară este să găsească un punct de sprijin în Golful Aden și Strâmtoarea Bab al-Mandab și să asigure un coridor către Africa de Est și confirmă că acest obiectiv se află pe locul doi după strategia de preluare a controlului petrolului și gazelor.
Viceamiralul Mihai Panait - șeful Forțelor Navale Române a declarat care sunt prioritățile României pentru modernizarea Forțelor sale Navale.
Pe 3 octombrie, Grupul Damen Shipyards a organizat o ceremonie comună de începere oficială a debitării și punere a chilei la Șantierul Naval Damen Galați. E vorba de o navă ce va deservi, în limbaj popular, și ca portavion pentru drone.
Surse rusești de pe rețelele de socializare au informat, pe 02.10.2024, că submarinul Ufa al Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP) a părăsit portul Tartus din Siria și se deplazează spre Vladivostok, urmând să tranziteze Canalul Suez. Submarinul diesel-electric din clasa Varshavyanka (Improved Kilo în clasificare NATO) din cadrul Proiectului 636.3 a ieșit din Tartus pe 29 septembrie, fiind însoțit de corveta Merkury și remorcherul de salvare Alatau.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP) a anunțat, pe 01.10.2024, că nave de luptă din Rusia și China au format o grupare navală tactică și au trecut la îndeplinirea unor misiuni de patrulare în Regiunea Asia-Pacific.
Cel mai nou submarin nuclear al Chinei s-a scufundat în timpul procesului de construcție, au anunțat oficiali americani din domeniul apărării ca urmare a imaginilor analizate din satelit.
Pentru a înțelege intensitatea războiului neprovocat declanșat de Rusia împotriva Ucrainei și drama prin care trece statul nostru vecin e suficient să ne aruncăm un ochi pe cifre și pe numărul de bombe lansate lunar de ocupant.
Cel mai nou submarin cu propulsie nucleară al Chinei s-a scufundat lângă docuri. Incidentul a avut loc în primăvară, iar Marina chineză a încercat să ascundă pierderea, potrivit a doi oficiali americani din domeniul apărării. Conform oficialilor, submarinul de atac a fost primul din noua linie de nave din clasa Zhou, aflată în construcție la un șantier naval de lângă orașul Wuhan. Submarinele din clasa Zhou au o pupă caracteristică în formă de X, concepută pentru a îmbunătăți manevrabilitatea sub apă.
Surse occidentale și regionale au informat că Iranul mediază discuțiile secrete aflate în desfășurare între Rusia și Houthi pentru a transfera rachete antinavă către grupul armat yemenit, o evoluție care evidențiază relațiile în creștere dintre Teheran și Moscova. Sursele confirmă că finalizarea acordului este legată de furnizarea de către Occident a armelor cu rază lungă de acțiune către Ucraina.
Pentagonul a publicat pentru prima dată o fotografie care arată un avion de luptă F-35 purtând o rachetă antinavă cu rază lungă de acțiune (LRASM) AGM-158C.
În Rusia există temeri că în cazul unui război de mare intensitate cu NATO, Flota rusă a Mării Nordului ar fi paralizată și scoasă rapid din joc. Iar temerile nu sunt deloc neîntemeiate, căci rușii au mai pățit acest lucru în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Publicația norvegiană FriFagbevegelse a informat, pe 24.09.2024, că distrugătorul rusesc Amiral Levchenko a tras un foc de avertisment în direcția unei nave de pescuit norvegiene, al cărei căpitan a refuzat să părăsească zona închisă în care se desfășurau exerciții ale Forțelor Navale ale Federației Ruse.
Într-un articol publicat pe 22.09.2024, revista Forbes a semnalat faptul că Amiral Kuznețov, singurul portavion al Forțelor Navale ale Federației Ruse, nu a mai fost dislocat de opt ani și este din ce în ce mai puțin probabil să mai fie operaționalizat vreodată.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP) a anunțat că, pe 21.09.2024, în Orientul Îndepărtat a început executarea exercițiului naval ruso-chinez Belbu/Interacțiunea-2024.
Marina SUA a alocat peste 30 de milioane de dolari pentru achiziționarea și integrarea sistemelor AEGIS pentru distrugătoarele cu rachete ghidate din clasa Arleigh Burke. Lockheed Martin Rotary and Mission Systems, cu sediul în Moorestown, New Jersey, se ocupă de contract, iar finalizarea este prevăzută pentru iunie 2027.
Joi, 19 septembrie, în cadrul șantierul său naval din Lorient, Grup Naval a lansat la apă a doua fregată de apărare și intervenție (FDI), clasa Kimon, destinată Forțelor Navale ale Greciei.
După dezastrul suferit în Marea Neagră, rușii au început să monteze pe navele de război noi module pentru lupta împotriva dronelor.
După eșecul „înfrângerii Ucrainei în 3 zile” Armata rusă a trecut la doctrina de a distruge, la propriu, înainte de a „cuceri”. Radu Hossu, corespondent de război, a văzut cu ochii lui cum arată în Ucraina „ruskii mir” (n.r. - lumea rusă), cu orașe întregi rase la propriu de pe fața pământului. E ceea ce am văzut cu toții în Siria, doar că la o scară colosală. Ceva pentru care umanitatea nu a fost pregătită.
Rusia a emis un avertisment prin care condamnă presupusele „abuzuri” ale navelor din țările membre NATO în Marea Baltică.
Ministrul de externe Emil Hurezeanu a participat, marți, 28 ianuarie 2025, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele UE. Cu acest prilej, șeful diplomației române a avut o întrevedere cu Mark Rutte, Secretarul General al NATO.
Plecând de la ideea că T-14 Armata, un program cu multe probleme va fi finalizat cu succes de Rusia, experții militari au analizat o posibilă confruntare între un T-14 Armata rus, în cea mai modernă versiune, și un AbramsX - viitorul tanc american Abrams pe care industria de apărare din SUA în dezvoltă. Desigur, pe caracteristicile și datele pe care le avem azi oficial despre cele două tancuri.
Evenimentele din România se află în vizorul polonezilor care nu vor să treacă prin haosul politic care a cuprins România.
După câteva zile de lupte intense, rebelii care face parte din gruparea M23, susținuți de trupele ruandeze, au intrat luni dimineaţa în capitala provincială Goma, situată în apropierea graniţei cu Ruanda, într-una din regiunile cele mai bogate în resurse ale RDC.
Brigada 126 de Supraveghere Aeriană și Avertizare din cadrul Forțelor Aeriene ale Serbiei a început antrenamentele cu noile radare de supraveghere cu rază lungă de acțiune GM (Ground Master) - 400 Alfa furnizate de compania franceză Thales. Achiziția are ca scop întărirea și extinderea capacității naționale sârbe de cercetare și supraveghere aeriană cu radare moderne, după ce Belgradul se baza în acest sens pe versiunea de putere mai mică, cu rază medie de acțiune, GM-200, produsă, de asemenea, de Thales.
După ultimul duș rece, primit de Danemarca săptămâna trecută, principalele state ale UE, Germania și Franța, reacționează prudent dar ferm pe tema Groenlandei și spun că vor veghea la respectarea granițelor europene.
Forțelor Aeriene ale SUA fac progrese semnificative în cadrul programului său Next-Generation Air Dominance (NGAD), o inițiativă de ultimă strategica menită să asigure superioritatea aeriană americană într-un mediu global de securitate din ce în ce mai disputat. Pe măsură ce tensiunile geopolitice cresc și competitorii cei mai puternici precum China și Rusia își modernizează rapid forțele aeriene, programul NGAD reprezintă un pas esențial în menținerea avantajului strategic al Statelor Unite. Astfel, Raytheon Technologies, prin divizia sa Pratt & Whitney, a primit o modificare a contractului actual - valoarea a crescut de la 975 de milioane de dolari la 3,5 miliarde de dolari - pentru a pregăti tehnologia de propulsie în cadrul programului NGAP.
Actele de sabotaj întreprinse în ultimii ani împotriva Alianţei Nord-Atlantice au cuprins ameninţări de comploturi privind asasinarea unor şefi de companii, ca în cazul directorului general al producătorului german de armament Rheinmetall, a declarat marţi un înalt responsabil al NATO, potrivit Agerpres și Reuters.
Forțele ruse și-au schimbat tactica în apropiere de Pokrovsk, încercând acum să încercuiască orașul în loc să lanseze atacuri directe, potrivit lui Viktor Trehubov, purtător de cuvânt al Grupului operativ-tactic Khortytsia. Trehubov mentioneaza că intensitatea atacurilor inamice în zona Pokrovsk nu a scăzut; dimpotrivă, a crescut. În prezent, această zona de front reprezintă aproape jumătate din toate ciocnirile de luptă de-a lungul frontului.
Potrivit NBC News, președintele Donald Trump a semnat un ordin executiv pentru a crea o versiune americană a sistemului israelian Iron Dome. Potrivit Casei Albe, noul sistem defensiv ar viza rachete balistice, hipersonice și de croazieră sofisticate, precum și alte tipuri de amenințări aeriene.
Marina turcă investește în extinderea portului său militar din Marea Mediterană pentru a putea manevra nave de dimensiuni foarte mari, cum ar fi portavioanele. Institutul de cercetare Turkish Century a relatat această informație. Planul de investiții în valoare de 350 de milioane de euro va îmbunătăți facilitățile portuare și va transforma baza navală Aksaz într-un centru pentru navele importante ale flotei turce. În primul rând, printre navele de mari dimensiuni se numără actuala navă multifuncțională de asalt amfibiu TCG Anadolu și nava de sprijin TCG Derya.
Iranul a cumpărat avioane de luptă rusești Sukhoi Su-35, a declarat luni (27.01.2025) comandantul Corpului Gărzilor Revoluționare, Ali Shadhani.
Una dintre caracteristicile luptelor din Ucraina este utilizarea frecventă a dronelor FPV (First Person View). Întrucât imaginile difuzate de combatanți arată, în general, doar lovituri, este dificil de știut câte dintre aceste dispozitive sunt necesare pentru a „neutraliza” un vehicul blindat. Brigada a 37-a de Infanterie Marină a armatei ucrainene, care utilizează multe dintre „tancurile ușoare” AMX-10RC promise Kievului de Franța, se confruntă în mod evident cu amenințarea dronelor FPV rusești.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reamintit că operațiunea ucraineană pe teritoriul Federației Ruse continuă deja de aproape jumătate de an.
Ceea ce părea SF în urmă cu două decenii devine azi realitatea: Marina germană (Deutsche Marine) intenționează să echipeze cele șase viitoare submarine U212CD („Common Design”) cu o capacitate de apărare aeriană, împotriva elicopterelor anti-submarin sau a avioanelor de patrulare maritimă. În acest scop, Bundestagul a aprobat, în decembrie anul trecut, dezvoltarea rachetei IDAS („Interactive Defence and Attack System for Submarines”). Aceasta vi fi integrată pe submarine.
Pentru a doua oară într-o lună, o brigadă a armatei ucrainene nou formată se dezintegrează în timp ce se desfășoară pe linia frontului într-unul dintre cele mai urgente sectoare ale războiului de 35 de luni al Rusiei împotriva Ucrainei, în zona Pokrovsk. Brigăzile au fost formate recent, rapid.
Uniunea Europeană a oferit luni un ajutor de urgenţă de 30 de milioane de euro pentru achiziţionarea de gaze destinate regiunii separatiste Transnistria din estul Republicii Moldova, după ce Rusia şi-a oprit livrările de gaze de la 1 ianuarie, relatează Agerpres și AFP.
Forța Spațială americană a declasificat o parte a activităților desfășurate de unitățile sale pe timpul celor două atacuri masive cu rachete și drone lansate anul trecut de Iran împotriva Israelului.
Un nou manual şcolar, care face o paralelă între războiul din Ucraina şi lupta sovieticilor contra naziştilor şi în care se afirmă că Rusia s-a considerat "forţată" să-şi trimită trupele împotriva Ucrainei, a fost prezentat luni la Moscova, relatează Agerpres și Reuters.
Potrivit surselor media ucrainene, este foarte posibil ca Israelul să fi început deja acțiunile pentru furnizarea către Ucraina a armelor sovietice și rusești capturate în timpul operațiilor militare din Liban. Acest lucru a fost inițial descoperit de analiștii de la OSINTdefender, care au observat și analizat zborurile aeronavelor de transport C-17 Globemaster III ale Forțelor Aeriene ale SUA pe ruta dintre Israel și Polonia.
Statele Unite avansează în dezvoltarea unui sistem hibrid de rachete-bombă de ultimă generație în cadrul programului Extended Range Air-launched Munition (ERAM), conceput pentru a consolida capacitățile de apărare ale Ucrainei. Potrivit Defense Express, această inițiativă, care face parte din sprijinul militar continuu al SUA pentru Ucraina, a atras recent atenția pentru potențiala sa integrare cu tehnologii avansate de ghidare, în special sistemul Quicksink, care ar putea permite lovituri de precizie asupra țintelor maritime.
Ministrul de externe al Arabiei Saudite, Prințul Faisal bin Farhan, a vizitat recent Libanul și Siria, unde a purtat discuții cu cei mai înalți oficiali ai țării. Joi, Bin Farhan s-a întâlnit cu șeful statului libanez Joseph Aoun, președintele Parlamentului Nabih Berri, prim-ministrul în funcție Najib Miqati, prim-ministrul desemnat Nawaf Salam și ministrul de externe Abdallah Bou Habib.
Alianța Nord-Atlantică (NATO) a început să furnizeze companiilor de apărare date cu nivel ridicat de clasificate, în special privind ce arme și echipamente militare este necesar să producă statele europene membre ale NATO.
NANO Nuclear Energy, cu sediul în SUA, a anunțat extinderea portofoliului său de tehnologii de microreactoare. Aceasta a achiziționat un portofoliu semnificativ de proprietate intelectuală legat de tehnologiile sale de microreactoare transportabile și modulare.
Marina ucraineană a publicat imagini cu un sistem VAMPIRE montat pe o navă uşoară care interceptează o rachetă de croazieră rusă cu rază scurtă de acțiune Kh-59. Acesta este primul caz cunoscut în care sistemul VAMPIRE L3Harris utilizează cu succes o rachetă ghidată cu laser APKWS împotriva unei rachete de croazieră rusești.
Șefa guvernului danez i-a reunit pe omologii săi scandinavi și președintele finlandez pentru a se asigura de susținerea lor în fața lui Donald Trump, care dorește anexarea Groenlandei, a anunțat ea duminică seara, informează Agerpres și AFP.
Forțele de securitate siriene afiliate noii administrații au reușit să sechestreze în zona rurală din Damasc un transport de arme destinat Hezbollah-ului libanez, reprezentând al doilea incident de acest gen după cum a anunțat duminică Ministerul de Interne. Această operațiune indică faptul că grupul șiit libanez susținut de Iran, care a suferit pierderi grele în vieți și echipamente în timpul recentului război cu Israelul, își continuă eforturile de a-și reconstrui rândurile și capacitățile militare.
Trei avioane de transport Boeing 747 ale USTRANSCOM au aterizat pe aeroportul Rzeszów-Jasionka din Polonia în acest weekend. Potrivit unor postări pe X ale analistilor OSINT, care oferă detalii despre cele trei zboruri, avioanele sunt încărcate cu arme americane destinate Ucrainei.
După câștigarea alegerilor din SUA de către Donald Trump, în noiembrie 2024, și după anunțul său că va găsi rapid o cale prin care să încheie războiul ruso-ucrainean, a început jocul scenariilor despre cum va arăta Ucraina dacă se va ajunge la pace.
În dimineața zilei de 21 ianuarie 2025, pe aerodromul Engels-2, aflat la aproximativ 700 de kilometri de front, a fost observată prezența a cel puțin cinci avioane de atac la sol Su-25, precum și a cel puțin două bombardiere strategice Tu-95MS, două Tu-160, două Tu-22M3 și un elicopter Mi-26 alături de un avion de transport Il-76. Anterior, la începutul lui decembrie pe aceeași bază aeriană au fost dislocate 9 avioane de luptă-bombardiere Sukhoi Su-34 din cele aproximativ 120 pe care rușii le dețin.