Forțele Nucleare Strategice ale Federației Ruse: Perspective de dezvoltare a componentei navale
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 17.01.2020, citând surse din cadrul Ministerului Apărării, că flota de submarine nucleare strategice va fi actualizată. Este planificat ca, până în anul 2030, toate submarinele strategice purtătoare de rachete construite de sovietici să fie scoase din serviciu și înlocuite cu altele noi.
După cum a precizat sursa ziarului, în perioada următoare, va fi crescut numărul de submarine nucleare strategice din clasa Borey.
În urmă cu câteva zile, s-a anunțat faptul că, în baza unui contract încheiat în luna iulie a anului trecut între Ministerul Apărării și Șantierul Naval Sevmash, vor fi construite două submarine strategice purtătoare de rachete, Proiect 955A, care vor fi denumite Dmitry Donskoy și Prințul Potemkin. Astfel, va continua tradiția de a atribui numele unor figuri militare și politice proeminente din Federația Rusă celor mai puternice arme ale Forțelor Navale. Aceste submarine vor fi reprezentanții al nouălea și al zecelea ai familiei Borey cu rachete Bulava.
Conform programului inițial pentru furnizarea de armamente din 2011, era planificat ca, până în anul 2020, să fie introduse în dotarea flotei opt submarine cu propulsie nucleară purtătoare de rachete din clasa Borey. Cu toate acestea, evenimentele geopolitice, care au avut loc în perioada 2014-2015, au forțat schimbarea priorităților. În plus, țara a trebuit să pună în aplicare o serie de proiecte de anvergură, precum Podul Crimeii. Astfel, au existat modificări în datele de livrare pentru proiectele de construcție navală atât de mari precum submarinele nucleare. Trebuie remarcat faptul că state precum Anglia și Franța, destul de puternice în construcțiile navale, și-au construit submarinele nucleare într-un interval de timp destul de apropiat de cel din Federația Rusă.
Dezvoltarea unei noi generații de submarine nucleare purtătoare de rachete balistice (SSBN), Proiect 955, clasa Borey, a început în anii 1980. Construcția primului submarin, Yuri Dolgoruky, a fost demarată în anul 1996. Era planificat inițial ca aceste submarine să poarte rachete de tip Bark. Însă, crearea acestei rachete a provocat probleme, iar submarinul a fost reproiectat pentru noua rachetă Bulava.
Din această cauză, submarinul Yuri Dolgoruky a intrat în dotarea Forțelor Navale abia în anul 2012. Au urmat submarinele Alexander Nevsky și Vladimir Monomakh. Aceste trei submarine au fost construite cu o utilizare extinsă a structurilor corpului și a mecanismelor din construcția de submarine din Proiectele 971 și 949A, anulate la începutul anilor 1990.
Pe 12 iunie 2020, submarinul purtător de rachete Prințul Vladimir, al patrulea submarin din serie, a intrat în dotarea Marinei ruse. Acesta a fost construit de la zero, conform noului Proiect 955A. Submarinul deschide generația 4+. Alte patru astfel de submarine se află în construcție la Sevmash. Este vorba despre Prințul Oleg, Generalissimus Suvorov, Împăratul Alexandru al III-lea și Prințul Pozharsky.
Proiectul 955A a fost modernizat în mod semnificativ în ceea ce privește reducerea zgomotului, îmbunătățirea manevrabilității și creșterea gradului de automatizare. Noul submarin nu mai are materiale și mecanisme importate. Văzut din exterior, corpul submarinului Proiect 955A diferă de cele Proiect 955, prin absența așa-numitei “cocoașe”. În flotele armatelor străine nu există încă analogi ai acestor submarine.
Modernizări de ultimă oră
Submarinele cu rachete balistice la bord se deplasează în secret atunci când se află în patrulare în adâncurile oceanelor, mai ales în timpul desfășurării de misiuni sub gheața arctică. În plus, acestea au o invulnerabilitate aproape completă, mai ales atunci când se află într-un „bastion” protejat de Forțele Navale. Potrivit experților, dezavantajul acestora constă în problema aducerii semnalelor de conducere în luptă la submarinul aflat în adâncuri, prin coloana de apă. În doctrina militară rusă, submarinele nucleare strategice fac parte din rezerva comandantului suprem și servesc pentru executarea unui atac garantat de răspuns împotriva adversarului, care a efectuat un atac nuclear asupra Federației Ruse. Prin urmare, viteza de transmitere a semnalelor nu este un parametru chiar atât de important.
În prezent, componenta navală a Forțelor Nucleare Strategice din Federația Rusă include două divizii de submarine. Este vorba, în primul rând, despre Divizia 31 a Flotei de Nord, dislocată la Gadzhievo. Din compunerea diviziei fac parte șase submarine Proiect 667BDRM, precum și submarinele Yuri Dolgoruky și Prințul Vladimir. Cea de-a doua, Divizia 25 a Flotei din Oceanul Pacific, este dislocată în Kamchatka și include un submarin sovietic, Riazan, Proiect 667BDR, și două submarine Proiect 955. Submarinul Riazan a fost introdus în dotarea Forțelor Navale ale URSS în anul 1982. Recent, acesta a fost supus unui proces de reparații la Bolshoy Kamen, dar 39 de ani pentru un submarin sunt deja prea mult.
Submarinele Proiect 667BDRM au fost introduse în dotarea Forțelor Navale ale URSS în perioada 1984-1990. Cel mai tânăr dintre ele are deja 30 de ani. Acestea au suferit, în mod repetat, reparații și actualizări medii. La sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000, modernizarea acestor submarine a fost, de fapt, singurul program finanțat garantat al Marinei rusești. Pentru armamentul submarinelor acestei familii și a submarinelor proiectului anterior, 667BDR, au fost create rachete, cunoscute sub denumirile Sineva și Liner.
Dintre cele șase submarine Proiect 667BDRM aflate în dotare, submarinul Bryansk este supus în prezent unor reparații pentru prelungirea duratei de viață cu trei până la patru ani. Al doilea submarin construit în cadrul seriei, Ekaterinburg, conform unor informații, este în rezervă. Decizia de a retrage o navă din serviciu se ia pe baza unor condiții tehnice specifice. Astfel, este posibil ca aceasta să nu fie cea mai veche dintre navele din acel tip.
Cu o durată de viață desemnată de 25 de ani, aceastea nu pot fi menținute în serviciu pe termen nelimitat. Toate acestea înseamnă că, până în anul 2030, submarinele Proiectelor 667BDRM și 667BDR vor părăsi componenta de luptă a Forțelor Navale ruse. Mai mult, retragerea lor va începe chiar în următorii doi ani. Dar, în acest timp, Prințul Oleg și Generalissimus Suvorov vor veni să le înlocuiască. Submarinul Prințul Oleg a fost deja scos din atelierul Sevmash, iar transferul acestuia către Marină era așteptat în anul 2020. În general, navele sunt scoase din șantier atunci când au o pregătire tehnică de aproximativ 90%. Apoi sunt finalizate și trec la testare.
În timpul exercițiilor de anul trecut ale Forțelor Nucleare Strategice, au fost lansate, pentru prima dată, rachete Bulava de pe submarinul Vladimir Monomakh al Flotei din Oceanul Pacific. Acest lucru deschide calea reînzestrării Diviziei 25 cu submarine nucleare noi. Se știe deja că al doilea și al treilea submarin Proiect 955A vor face parte din această divizie. Marina a consolidat recent în mod activ atât infrastructura sistemului de bazare din Kamchatka, cât și apărarea acestuia. De asemenea, gruparea din Kamchatka a Forțelor Armate ale Federației Ruse primește în dotare noi corvete și dragoare. În același timp, forțele de apărare antidiversiune au fost consolidate în mod semnificativ. Se dezvoltă și forțele de coastă și de apărare antiaeriană ale peninsulei.
În concluzie, trebuie menționat faptul că, în prezent, patru submarine nucleare strategice se află în serviciul de luptă, iar alte patru sunt în construcție. Însă, nu toate submarinele pot fi, simultan, în serviciul de luptă permanent, gata pentru a-și lansa rachetele. Un submarin poate fi în serviciul de luptă, altul în reparații, iar echipajul unui al treilea submarin poate participa la un curs de pregătire pentru luptă. Prin urmare, compoziția optimă a unei divizii de submarine trebuie să incluă între cinci și șapte submarine. În acest fel, pentru a aduce cele două divizii de SSBN la o componență minimă, au fost comandate încă două submarine în 2020, respectiv Dmitry Donskoy și Prințul Potemkin. Ținând cont de începerea construirii submarinelor în acest an, intrarea lor în înzestrare se poate aștepta în perioada 2027-2028. În acel moment, era submarinelor purtătoare de rachete construite în perioada sovietică se va încheia deja.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News