Forțele ucrainene au recucerit 11 localități din jurul Hersonului, unde rușii au abandonat tancuri T-64
Forţele ucrainene au anunţat că au recucerit 11 localităţi din regiunea Herson din sudul Ucrainei în ultimele câteva zile, informează vineri DPA.
Un T-64 rusesc în Donbas, în 2015. Sursă foto: InformNapalm.org
În timpul avansării lor spre nordul acestei regiuni, forţele ucrainene au dat de asemenea peste echipament militar rus abandonat, inclusiv tancuri T-64, a anunţat Ministerul Apărării de la Kiev.
Autorităţile ucrainene au putut livra hrană şi medicamente localnicilor, se mai menţionează în comunicatul ministerului.
La rândul lor, forţele armate ruse susţin că au preluat complet controlul asupra regiunii Herson.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a atenţionat că Moscova vrea să înfiinţeze o "republică populară" prorusă în regiunea Herson, după modelul regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.
CITEȘTE ȘI: Militarii ucraineni se declară mulţumiţi: Tancul rusesc T-80 nu rezistă unei lovituri cu sistemul NLAW
Imposibil ca războiul să se termine în câteva zile
Totodată, șeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a apreciat că nu există motive pentru a crede că războiul pornit de Rusia împotriva ţării sale se va încheia în câteva zile. Kuleba a făcut acest comentariu într-un interviu acordat postului polonez de ştiri TVN24.
El a declarat că, în calitate de diplomat, 'crede în negocieri'' şi a remarcat că la recenta rundă de discuţii de la Istanbul s-a constatat "o schimbare clară de ton'' din partea delegaţiei ruse.
În acelaşi timp, ministrul de externe ucrainean a spus că, deşi Rusia ''şi-a retras unele unităţi şi echipamente din nordul Ucrainei'', mai multe oraşe ucrainene continuă să fie bombardate, iar ''ruşii declară deschis că plănuiesc o ofensivă pe scară largă în regiunea Donbas''.
Dmitro Kuleba a lansat un apel către NATO să ''arate voinţă politică'' şi să furnizeze echipamente militare şi muniţie Ucrainei.
El a reafirmat că Ucraina ar fi dispusă să ia în considerare un statut neutru cu condiţia existenţei unor ''garanţii şi mecanisme de securitate reale'' din partea unui număr suficient de ţări. Acest statut de neutralitate ar însemna că Ucraina nu ar adera la NATO, dar ţara rămâne decisă să devină membră a Uniunii Europene.
De asemenea, Kuleba a menţionat că preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz vor putea avea în continuare convorbiri cu preşedintele rus Vladimir Putin "pentru a încerca să pună capăt războiului şi suferinţei''.
''Totuşi, niciun acord nu poate fi convenit în numele Ucrainei şi pe la spatele ei'', a subliniat şeful diplomaţiei de la Kiev.
Rusia îşi numeşte agresiunea lansată pe 24 februarie împotriva Ucrainei drept ''operaţiune militară specială pentru denazificarea şi demilitarizarea'' ţării vecine.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News