Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Franța acuză Turcia că instrumentalizează NATO
Parisul şi-a înăsprit tonul duminică împotriva ingerinţelor Turciei în Libia, denunţând un intervenţionism "inacceptabil" şi asigurând că "Franţa nu o poate lăsa să facă asta", a transmis Palatul Elysee, citat de France Presse.

Franţa, care şi-a înmulţit de câteva luni criticile împotriva ambiţiilor regionale turceşti, şi-a manifestat indignarea faţă de o "politică din ce în ce mai agresivă şi afirmată a Turciei, cu şapte nave turceşti poziţionate în largul Libiei şi o încălcare a embargoului asupra armelor" pentru această ţară confruntată cu un conflict între facţiuni rivale după căderea regimului lui Moammar Gaddafi. "Turcii se comportă într-un mod inacceptabil instrumentalizând NATO şi Franţa nu îi poate lăsa să facă asta", a subliniat preşedinţia franceză, transmite Agerpres.

Emmanuel Macron a discutat deja despre aceasta cu preşedintele american Donald Trump săptămâna trecută şi despre "schimburile de opinii care vor avea loc în cursul săptămânilor următoare cu privire la acest subiect cu partenerii din NATO angajaţi la faţa locului", adaugă Palatul Elysee. Preşedintele francez şi-a exprimat deja regretul pentru tăcerea NATO, organizaţie din care face parte şi Turcia, faţă de ofensivele militare turce împotriva miliţiilor kurde în Siria, aliate ale Occidentului în lupta antijihadistă în Siria. El a afirmat în noiembrie că NATO este în stare de "moarte cerebrală".

Uniunea Europeană a cerut vineri sprijinul NATO pentru a o ajuta să facă să fie respectat embargoul asupra armelor în Libia, după ce a fost împiedicată de armata turcă să inspecteze o navă suspectă.

 

Sprijin pentru GNA la schimb cu exploatarea hidrocarburilor din Marea MediteranăÎn timp ce zăcăminte de gaze offshore din regiune sunt râvnite de mai multe ţări, Turcia susţine în Libia Guvernul Acordului Național (GNA) al lui Fayez al-Sarraj, recunoscut de Naţiunile Unite. Datorită sprijinului său, GNA a aplicat câteva înfrângeri usturătoare forţelor mareşalului Khalifa Haftar, omul forte din estul libian, susţinut de Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Rusia. Franţa, deşi a evitat să o facă public, este suspectată de asemenea că l-ar fi susţinut pe Haftar.

Turcia a încheiat în noiembrie un acord controversat cu autorităţile libiene pentru a putea efectua explorări în căutarea de hidrocarburi în Mediterana orientală. La fel ca numeroase ţări riverane, Grecia a denunţat acordul turco-libian, care extinde considerabil platoul continental al Turciei.

Ankara a efectuat recent de asemenea foraje de explorare în apropierea Ciprului, suscitând protestele ţărilor vecine, Cipru, Grecia, Egipt, precum şi din partea Uniunii Europene, care a ameninţat Turcia cu sancţiuni.

Citește și: Compania militară privată rusă Wagner a recrutat noi mercenari din Siria pentru a-i trimite în Libia

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Două avioane de vânătoare rusești Su-27 au interceptat două bombardiere americane B-52H deasupra Mării Negre
Grupul de luptă USS Nimitz "descoperit" de o dronă iraniană
Colaboratorii finanţatorului companiei de mercenari Wagner, pe lista de sancțiuni a SUA
Coreea de Nord a împuşcat un sud-coreean în apele ei teritoriale
UE refuză să-l recunoască pe Aleksandr Lukaşenko drept preşedinte al Belarus
Ucraina vrea să obţină de la UE o perspectivă clară de aderare
Faceţi cunoştinţă cu tancul Leopard 2 A7V (Video) | Germania: Aceste tancuri vor fi livrate forțelor armate în anul 2021
Știrile zilei: F-35, ținute la sol de o furtună; Tancuri Leopard 2 A7V pentru Armata germană; Rusia înregistrează noi pierderi în Libia
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro