Franța include Nigerul în noua sa strategie de limitare a influenței ruse în Africa de Vest
Franța încearcă să construiască o nouă strategie în regiunea Sahel din Africa de Vest, alegându-și ca bază Nigerul, pentru a preveni extinderea terorismului și a înfrunta influența rusă, încercând astfel să evite "greșelile" pe care le-a făcut în Mali.
Tot mai mulți analiști consideră că că Parisul a devenit conștient de faptul că doar intervenția militară nu își va atinge obiectivul de a obține o acceptare populară care să-i permită să lupte împotriva terorismului și să-și protejeze interesele economice, așa că a trecut la adoptarea unei noi strategii.
De ce Niger
Cu excepția Algeriei și Beninului, toți vecinii Nigerului, Mali, Burkina Faso, Nigeria, Ciad și Libia, suferă de instabilitate.
Specialiștii consideră că Parisul realizează necesitatea de a proteja "reziliența Nigerului", deoarece, dacă guvernul președintelui Mohamed Bazoum va cădea printr-o lovitură de stat, terorismul va ajunge să stăpânească o centură conectată din Mali la Nigeria, iar valurile de imigrație ilegală în Europa vor crește.
Potrivit lui Mohamed Ag Ismail, profesor de științe politice la Universitatea din Bamako, alegerea Nigerului în noua strategie a Franței este unul dintre motivele întăririi relațiilor dintre cele două țări. Un exemplu în acest sens este prezența Companiei Franceze de Uraniu în Niger, aspect care i-a făcut pe unii să creadă că intervenția Franței în Mali a fost unul dintre scopurile sale de a-și proteja interesele economice din această țară.
Ag Ismail a afirmat că stabilitatea din Niger ajută armata franceză să obțină rezultate, spre deosebire de experiența sa din Mali, și că amplasarea sa geografică contribuie la monitorizarea frontierei cu Libia, o sursă de înarmare a grupărilor teroriste, și la combaterea imigrației ilegale.
Influența rusă
Moscova capătă o influență tot mai mare pe coasta Africii de Vest, mai ales după ce compania rusă Wagner a înlocuit forțele franceze din Mali ca urmare a tensionării relațiilor dintre Paris și Bamako.
Guvernele africane au semnat și acorduri de apărare și securitate cu Rusia, precum cel parafat de Mali în 2019.
Caracteristicile noii strategii
Președintele francez Emmanuel Macron a vizitat Camerun, Benin și Guineea în iulie, angajându-se să reînnoiască angajamentul Franței față de securitatea africană chiar și atunci când soldații săi au părăsit Mali.
Macron a declarat că implicarea țării sale se va extinde dincolo de coastă, în Golful Guineei și în țările care trebuie să se confrunte cu grupuri teroriste.
Potrivit lui Ag Ismail, succesul lui Macron în Niger și Sahel necesită mai multe rezultate de dezvoltare și securitate, precum și intrarea într-un dialog cu regimurile existente, în ciuda rezervelor cu privire la legitimitatea acestora.
Agenția Franceză de Dezvoltare își mărește investițiile în Niger de la 100 de milioane de euro la 150 de milioane de euro în împrumuturi și granturi, dintre care unele vor fi alocate proiectelor de dezvoltare din Tillaberi, "zona roșie", unde oficialilor francezi se aplică protocoale stricte de securitate.
De asemenea, Franța finanțează proiecte precum energie electrică și irigații și creează oportunități de muncă pentru tinerii care s-au alăturat grupărilor teroriste, într-o schimbare a strategiei Parisului de a câștiga sprijin popular pentru prezența sa.
Obstacole în fața Franței
Analistul politic togolez Mohamed Madi Gabkati subliniază că unul dintre obstacolele în calea strategiei franceze este escaladarea mișcării antifranceze, explicând: "Din nefericire pentru Franța, influența rusă este bine primită în diverse țări convinse că alianța cu Moscova va limita influența Franței și va deschide calea către parteneriate benefice.
Și Gabkati a subliniat, însă, că prezența militară franceză singură nu va obține un rezultat dacă nu este însoțită de proiecte de dezvoltare și de consolidare a sistemelor politice democratice.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News