Franța propune Ucrainei avioane Rafale. Se anunță o competiție dificilă cu avioanele SUA
Ucraina intenționează să achiziționeze 6-12 avioane de luptă, în perioada 2023 – 2025, pentru a începe activitățile de testare și evaluare operațională și pentru a organiza pregătirea personalului. Ulterior, până în 2030, vor mai fi cumpărate încă 30 de aeronave.
Opțiunea principală a conducerii Forțelor Aeriene ucrainene este de a se importa avioane multirol de același tip, pentru a se reduce costurile cu exploatarea. Comandantul Forțelor Aeriene, general colonelul Serghei Drozdov, a anunțat recent câteva nume de aeronave – F-15 și Gripen, care sunt luate în considerare în prima etapă, iar ulterior să se achiziționeze avionul de generația a 5-a, F-35.
De curând, însă, se pare că au intrat în competiție și francezii cu Rafale. În acest sens, publicația Zone Militaire, care citează Intelligence Online (IOL), a anunțat ieri, că posibila vânzare a Rafale către Ucraina este „pe primul loc al agendei următoarei vizite” pe care, președintele Macron urmează să o facă în curând la Kiev.
Francezii vor să preia controlul pe piața de armament a Ucrainei, „acest fost bastion al industriei rusești”
Pentru câștigătorul licitației, acordul pentru primul lot de 6-12 aeronave va cântări foarte mult deoarece îi asigură cel mai probabil, și contractul pentru următoarele 30 de aeronave. În perspectiva anului 2035, Ucraina va mai cumpăra aproximativ 70 de avioane de luptă multirol, care vor înlocui în totalitate flota, veche de peste 30 de ani.
„Președintele francez crede în șansele Rafale de a câștiga în acest fost bastion al industriei rusești. Parisul are un avantaj: sistemul său comercial capabil să susțină un astfel de contract este deja în vigoare”, precizează IOL, care adaugă că Parisul ar putea garanta un posibil contract Rafale de până la 85%, în acest scop, Ministerul Economiei și Finanțelor alocând deja 1,5 miliarde de euro.
În plus, Franța poate conta și pe Arsen Avakov, ministrul de interne ucrainean, în funcție din 2014, apreciază publicația Zone Militaire. În mandatul său, Kievul a comandat 20 de nave ușoare de patrulare de la șantierul naval Ocea în 2020, precum și 55 de elicoptere H225 și H125 de la Airbus Helicopters.
Competiție dificilă cu SUA, principalul susținător militar al Ucrainei
Competiția se anunță destul de dificilă pentru francezi, deoarece argumentul SUA, de partener strategic și de cel mai important susținător militar al Ucrainei în disputa cu Rusia, cântărește foarte mult.
Potrivit presei locale, partea americană va participa la competiție și cu aeronave F-16V, care păreau favorite într-o finală cu Gripen. Sursa citată spune însă că e posibil ca o decizie să se ia între Rafale și F/A-18 Super Hornet.
De la începutul lui 2021, Washingtonul a pus la dispoziția Kievului 125 milioane dolari, iar alte 125 vor fi alocate tot în acest an, dacă Kievul va face progrese relevante în reforma sectorului de apărare. Între 2014 și 2020, SUA au acordat Ucrainei un ajutor de aproape două miliarde de dolari, destinați sprijinirii securității naționale, în contextul războiului din Donbas.
Totul va depinde de ceea ce își va dori Ucrina. Și, bineînțeles, decizia va fi cu siguranță una politică.
Ucraina intenționează să doteze avioanele de bombardament Su-24 cu racheta de croazieră Neptun de producție proprie. De asemenea, industria de apărare ucraineană intenționează să dezvolte o rachetă aer-aer cu rază mare de acțiune. Cum vor fi integrate aceste arme pe aeronavele occidentale sau dacă Ucraina va renunța la ele, sunt subiecte care pot influența alegerea noului tip de avion multirol, care va înzestra Forțele Aeriene ucrainene.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News