Franța vrea un "progres strategic" împotriva Rusiei, în timp ce Germania spune că este deja lider în frunizarea de ajutor pentru Ucraina
O serie de declarații ale președintelui francez Emmanuel Macron au stârnit reacții din partea Germaniei care indică fricțiuni între Paris și Berlin, pe fondul afirmațiilor potrivit cărora comunitatea internațională nu este capabilă să ofere Ucrainei un nivel adecvat de asistență pentru a contracara agresiunea rusă.
"Europa se află în mod clar în fața unui moment în care va fi foarte important să nu fim lași", a declarat Emmanuel Macron la Praga, pe 5 martie.
Liderul francez a lăsat să se înțeleagă că el consideră foarte amenințătoare situația care s-a creat după doi ani de agresiune militara rusa împotriva Ucrainei și a lăsat să se înțeleagă că există amenințarea unor "tragedii iminente" pentru Europa.
Potrivit lui Macron, asistența deja acordată Ucrainei sau acțiunile comunității internaționale împotriva Moscovei în general nu au fost suficiente pentru a pune capăt ambițiilor generate de Rusia.
,,De aceea fac apel la un progres strategic și îl susțin pe deplin", a declarat președintele francez, reiterând necesitatea de a discuta despre lucruri care îi sperie acum pe unii aliați, inclusiv posibilitatea de a folosi forțe militare occidentale în Ucraina.
Remarcile liderului francez au provocat o reacție deosebit de puternică în Germania, unde încă se dezbate posibilitatea de a furniza Ucrainei rachete de croazieră Taurus.
Rachetele Taurus sunt ca un Mercedes Benz
Francezii și britanicii au precizat de mult timp că ei consideră nejustificată decizia cancelarului german Olaf Scholz de a nu furniza Ucrainei rachete Taurus, în timp ce ucrainenii folosesc de ceva timp rachete de croazieră britanico-franceze Storm Shadow/SCALP.
Scholz și alți oficiali germani susțin că rachetele germane sunt mai puternice și au o rază de acțiune mai mare și, prin urmare, spun ei, în mâinile ucrainenilor, ar însemna o escaladare - extinderea războiului.
"Taurus este ca un Mercedes Benz în familia rachetelor de croazieră", a susținut ambasadorul german la Londra, Miguel Berger, într-un interviu acordat la 6 martie unui post de radio britanic.
De asemenea, diplomatul german a subliniat că "acum trebuie să ne concentrăm asupra munițiilor și apărării antiaeriene" pentru Ucraina și a reamintit că Germania oferă cea mai mare cantitate de ajutor ucrainenilor în comparație cu alte țări europene. Însă nu toți politicienii din Germania sunt de acord cu decizia lui Olaf Scholz.
Şeful executivului landului german Bavaria, Markus Söder, care a vizitat uzina de producție a rachetelor Taurus, la 5 martie, a subliniat că Germania este deja un partener al Ucrainei, ajutând-o să se apere, și că ucrainenii ar putea avea nevoie de rachete de croazieră chiar acum.
,,Ar trebui ca Germania să furnizeze Taurus sau nu? Cred că există opinii foarte puternice în favoarea luarii acestei decizii. Există, de asemenea, o nevoie pentru că, fără aceste arme, Ucraina ar putea să nu fie capabilă să reziste unei ofensive până când nu primește muniție", a declarat Markus Söder.
Ministrul german de externe Annalena Burbock, care reprezintă Partidul Verzilor în guvernul social-democratului Olaf Scholz, pare mai deschisă la posibilitatea de a furniza Ucrainei rachete de croazieră germane.
Ea este nevoită acum să sublinieze forța parteneriatului germano-francez, în ciuda diferențelor evidente.
,,Prietenia profundă și afecțiunea nu înseamnă să fii de acord cu totul în orice moment... Prietenia profundă înseamnă în primul rând să acționezi în mod concertat și să nu fii divizat în ciuda diferențelor de opinie. Aceasta este prietenia profundă dintre Germania și Franța", a declarat Annalena Burbock la 5 martie.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News