Gen. Breedlove vine cu soluția pentru problema ”Shahed-136”: Integrarea radarelor cu sistemele portabile de tip Stinger
Dronele iraniene Shahed-136 kamikaze au devenit o nouă provocare pentru apărătorii ucraineni și pentru locuitorii orașelor ucrainene.
The Economist analizează această problemă, amintind că, din 10 octombrie, Rusia a lansat peste 400 de drone de atac iraniene asupra țintelor din Ucraina, pentru a dezactiva infrastructura țării și pentru a demoraliza populația pe măsură ce se apropie iarna. Ucraina doboară aproximativ 60-70% dintre aceste UAV-uri, dar multe încă își ating obiectivele.
Asamblat din componente disponibile comercial, UAV-ul de atac Shahed-136 zboară încet și poartă un focos relativ mic (aproximativ 50 kg, comparativ cu cele 450 kg ale rachetelor balistice și de croazieră).
Shahed-136 este „o bombă zburătoare”. Semnalul de navigație al unei astfel de drone kamikaze este vulnerabil la interferențe.
Mai important, Shahed-136 este ieftină – o fracțiune din costul unor arme mai sofisticate și adesea mult mai ieftină decât o rachetă de apărare aeriană. Deci, Shahed-136 pot fi folosite și în roiuri, în număr mare, din mai multe direcții, copleșind forțele de apărare aeriană, explică The Economist.
Mai mult, dacă sistemele de apărare aeriană trebuie retrase din prima linie pentru a proteja orașele, trupele Forțelor Armate ale Ucrainei pot deveni mai vulnerabile la atacurile aeronavelor rusești.
Focoasele Shahed-136 sunt prea mici pentru a distruge complet centralele electrice, așa că atacă punctele de transformare, care alimentează rețeaua, spun ucrainenii.
Care ar fi soluția
O posibilă soluție la problema Shahed-136 a fost propusă Ucrainei de Philip Breedlove, fostul comandant al forțelor NATO din Europa.
Potrivit acestuia, răspunsul ar putea fi îmbunătățirea integrării senzorilor tactili capabili să urmărească dronele kamikaze (cum ar fi radarele) cu sistemele portabile antiaeriene - MANPADS.
Deci, racheta antiaeriană portabilă Stinger poate elimina cu ușurință Shahed-136, dar ”ochii și urechile” soldatului ar trebui să fie sistemele de detecție a dronei.
Potrivit generalului Breedlove, dacă un astfel de operator ar ști mai bine ce se apropie și în ce direcție (recepționând date de la radar n.r.), se poate poziționa astfel încât să tragă mai eficient și mai precis.
Integrarea sistemelor militare este o durere de cap pentru forțele occidentale, chiar și pe timp de pace.
A face acest lucru în mijlocul unui război, folosind armele furnizate de multe variante, poate fi extrem de dificil. Încă o dată, Ucraina devine un teren de încercare pentru război în secolul 21, conchide The Economist.
Tot ce trebuie să știi:
Dronele kamikaze Shahed-136 folosite de Rusia împotriva Ucrainei sunt operate chiar de iranieni. UAV-urile au însă un defect uriaș
Ucrainenii au dezvăluit câte drone Shahed-136 au doborât până acum / ”Rușii au lansat aproape 90% din rachetele Iskander”
Lupta împotriva dronelor iraniene costă dublu decât costul UAV-urilor
Costul doborârii dronelor kamikaze care trag în orașe pentru Ucraina depășește semnificativ suma pe care Rusia o plătește pentru achiziționarea și lansarea tehnologiei ieftine fabricate iranieni, scrie The Guardian.
Având în vedere că prețul unei drone Shahed-136 este între 20.000 și 50.000 de euro, costul total al atacurilor eșuate cu drone asupra Ucrainei de către Rusia în ultimele săptămâni este estimat de analiștii militari ai organizației neguvernamentale „Molfar” între 11,66 și 17,9 milioane de dolari.
De cealaltă parte, Ucraina a desfășurat o varietate de arme pentru a distruge dronele, inclusiv avioane de luptă MiG-29, rachete C-300 sau sisteme de apărare NASAMS.
Costul estimat pentru Ucraina este de peste 28,14 milioane de dolari, potrivit unei analize bazate pe surse deschise. Datele includ dronele lansate între 13 septembrie și 17 octombrie.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News