Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

General US Army: Rusia a desfăşurat avioane de vânătoare în Libia
Rusia a trimis recent avioane de vânătoare în Libia pentru a-i susţine pe mercenarii ruşi care luptă la sol de partea forţelor mareşalului Khalifa Haftar în conflictul care devastează această ţară, a acuzat marţi armata americană, potrivit AFP şi Reuters.
Credit foto: US Army

"Rusia încearcă, în mod clar, să încline balanţa în favoarea sa în Libia", a declarat într-un comunicat generalul Stephen Townsend, comandantul forţelor americane în Africa, din cartierul său general din Stuttgart, în Germania. "Aşa cum a făcut în Siria, Rusia îşi extinde amprenta militară în Africa, utilizând grupuri de mercenari susţinuţi de stat, precum Grupul Wagner", a afirmat generalul american, adăugând că aceasta se face cu încălcarea embargoului ONU asupra furnizării de arme în această ţară şi a promisiunilor regulate de neintervenţie în conflictul intern din Libia, transmite Agerpres.

Avioane de vânătoare ruseşti de a patra generaţie "au sosit în Libia de la o bază aeriană rusească după ce au tranzitat Siria, unde credem că ele au fost revopsite pentru a disimula originea lor rusească", a indicat comandamentul african al armatei americane. "Noi am observat toate etapele desfăşurării avioanelor de vânătoare ruseşti în Libia", a adăugat el, subliniind că ele sunt destinate probabil să "asigure un sprijin aerian nemijlocit şi tiruri ofensive grupului Wagner".

2. -imagine fara descriere- (avion_rusia_libia_04620400.jpg)

 

3. -imagine fara descriere- (aioane_rusesti_la_sol_in_libia_77079000.jpg)

 

4. -imagine fara descriere- (avioane_rusia___libia_3_03581900.jpg)

Omul forte din estul libian desfăşoară de peste un an o ofensivă vizând să cucerească Tripoli din vestul ţării, sediul Guvernului de uniune naţională (GNA), susţinut de ONU. Dar luptele s-au împotmolit în sudul capitalei, în timp ce forţele lui Haftar au suferit mai multe înfrângeri în ultimele săptămâni.

 

Rusia a dezminţit întotdeauna implicarea în conflictul din Libia

 

La începutul lunii, totuşi, un raport al unor experţi ONU a confirmat o astfel de prezenţă în Libia a mercenarilor din Grupul Wagner, cunoscut ca fiind apropiat preşedintelui rus Vladimir Putin. Mai multe sute de mercenari sunt în prezent mobilizaţi în zonă, potrivit GNA.

Armata americană a apreciat că o "nouă campanie aeriană" s-ar pregăti în ţară cu "piloţi mercenari ruşi care zboară cu avioane furnizate de Rusia pentru a-i bombarda pe libieni" şi a prelua controlul asupra bazelor aeriene de pe coasta Libiei.

Cele două forţe rivale libiene sunt susţinute de diverse puteri străine: Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Rusia sprijină tabăra Haftar, în timp ce Turcia intervine militar în favoarea GNA. Întărite de acest sprijin turcesc în creştere, forţele pro-GNA au înregistrat în ultimele săptămâni o serie de succese militare, în special datorită superiorităţii lor aeriene.

Potrivit presei turce, armata libiană a anunţat că a distrus un sistem de apărare antiaeriană de producţie rusească Pantsir, furnizat de EAU, într-o bază aeriană militară de la al-Wattia, precum şi o dronă înarmată de fabricaţie chineză de tipul Wing Loong II. Două depozite de muniţii din baza aeriană respectivă, ocupată de miliţiile lui Haftar, ar fi fost de asemenea lovite de armata libiană, care primeşte sprijin masiv din Turcia.

Forţele GNA au lansat operaţiunea "Furtuna păcii" în 25 martie şi au recucerit în 13 aprilie de la miliţiile lui Haftar şapte localităţi, precum şi un oraş la sud de Tripoli. Ele au curăţat astfel întreaga zonă de coastă până la frontiera cu Tunisia, cu o suprafaţă de 3.000 kilometri pătraţi.

Armata libiană anunţase că obiectivul său era să scoată din funcţiune baza aeriană al-Wattia care servea drept refugiu mercenarilor şi drept centru de lansare a atacurilor aeriene împotriva civililor, conform trt.net.

Citește și: Fuga mercenarilor ruşi din Libia. Noi dovezi ale prezenţei companiei militare private Wagner Group (Foto/Video)

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Nava de desant USS Bonhomme Richard a luat foc la baza navală San Diego (Video)
Schimburi de focuri între Armenia și Azerbaidjan la frontieră - Update
În vizită la militari americani răniţi pe front, Donald Trump poartă în premieră mască în public
Marea Britanie investește masiv în securizarea frontierelor post-Brexit
O eroare de reglare a unui radar militar, la originea tragediei avionului ucrainean doborât în ianuarie
Peste o jumătate de milion de rezidenţi din Hong Kong au votat la alegerile primare ale partidelor pro-democraţie
Bombardament neidentificat în estul Siriei. Mai mulți membri ai milițiilor iraniene au fost uciși
Iranul îşi va dezvolta industria petrolieră, în ciuda sancţiunilor SUA
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro