Generalul Ben Hodges îi îndeamnă pe ucraineni să menţină atacurile asupra instalațiilor petroliere rusești: Rusia ar fi mai puțin capabilă să finanțeze acest război
Atacurile asupra rafinăriilor de petrol rusești au un impact semnificativ asupra capacității Rusiei de a purta actualul război. Generalul Ben Hodges, comandantul forțelor americane din Europa în perioada 2014-17, a declarat acest lucru în cadrul celui de-al 16-lea Forum anual de securitate de la Kiev.
,,Bineînțeles, atacurile asupra rafinăriilor de petrol au un impact semnificativ. Rusia este mai puțin capabilă să finanțeze acest război și, de asemenea, o privează de combustibilul necesar pentru a continua ostilitățile. Aș recomanda să se ignore apelurile pentru încetarea unor astfel de atacuri", a declarat Hodges.
Generalul-locotenent a subliniat că sancțiunile împotriva Rusiei trebuie să fie consolidate. De asemenea, el a adăugat că 2024 va fi anul competiției industriale.
Cu fiecare zi care trece, intensitatea și frecvența atacurilor cu drone ucrainene împotriva rafinăriilor de petrol rusești cresc. Numai de la începutul acestui an (2024), mai mult de zece rafinării și depozite de petrol importante au fost avariate, unele dintre fiind atacate de mai multe ori.
Scopul principal al acestor atacuri este de a reduce capacitatea armatei ruse, deoarece combustibilul din rafinăriile de petrol rusești este transportat în Ucraina, unde alimentează tancurile, vehiculele de luptă ale infanteriei și avioanele inamice.
,,Ucraina și Occidentul ar trebui să câștige această competiție. Mă refer, desigur, la consolidarea stocurilor de muniție, dar și la mutarea capacităților de mentenanță mai aproape, astfel încât soldații ucraineni să poată repara la fața locului echipamentul avansat care este stricat sau deteriorat, precum și la creșterea stocurilor de muniție", a spus generalul.
Potrivit lui Hodges, Ucraina ar trebui să exercite presiuni asupra logisticii rusești, în special în Crimeea, pentru a face peninsula inutilizabilă pentru trupele rusești.
,,Nu m-aș aștepta la o scădere dramatică a capacității Ucrainei de a se apăra. Sarcina (noului comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei) Sîrskîi va fi de a stabiliza situația pe linia frontului, dar competiția industrială va juca un rol important, în timp ce armata ucraineană are nevoie de noi unități pentru a asigura rotația", a declarat generalul american,
După cum s-a raportat anterior, Rusia a fost afectată de un val de atacuri asupra rafinăriilor sale de petrol.
La 17 martie, au apărut primele informaţii că dronele au lovit o rafinărie rusă de petrol din Slavîansk-on-Kuban, Krasnodar Krai.
În dimineața zilei de 17 martie, dronele au atacat Aeroportul Internațional Domodedovo din Moscova.
Potrivit presei ruse, toate dronele au fost doborâte, dar nu este clar de ce populația locală a putut observa explozii la aeroport.
În noaptea de vineri, 15 martie, dronele au lovit o rafinărie de petrol din regiunea Kaluga din Rusia.
Înainte de aceasta, câteva zeci de drone au atacat masiv instalații rusești în noaptea de 13 martie. În Riazan, dronele au lovit o rafinărie de petrol.
Bombardamentele ucrainene asupra infrastructurii energetice rusești vor contribui mai degrabă la o scădere a prețului mondial al petrolului decât la o creștere, a declarat Oleksandr Kharchenko, director al Centrului de Cercetare în domeniul Energiei.
La 22 martie, Financial Times a relatat, citând trei persoane anonime, că Statele Unite au cerut Ucrainei să înceteze să mai lovească rafinăriile de petrol rusești, deoarece acest lucru ar putea crește prețul mondial al petrolului și ar putea provoca represalii din partea Rusiei. FT scrie că această solicitare a fost adresată SBU și Direcției Principale de Informații a Apărării.
Ulterior, Mikhailo Podoliak, un consilier al șefului Biroului președintelui Ucrainei, a negat că Washingtonul ar fi făcut astfel de cereri. "Aceasta este o informație fictivă", a declarat Podoliak la 22 martie la postul de televiziune Dozhd, potrivit Radio Liberty.
Reacționând la articolul din FT, Oleksandr Kharchenko, directorul Centrului de Cercetare Energetică din Ucraina, a negat afirmația potrivit căreia atacurile asupra rafinăriilor de petrol ar putea reduce capacitatea Rusiei de a exporta petrol și ar putea duce la creșterea prețurilor mondiale:
"Este [această afirmație] absolut absurdă. Adică, atacurile asupra rafinăriilor de petrol vor duce cumva la o reducere a volumelor de țiței? Acest lucru va avea efectul opus. Rusia va fi forțată să își crească exporturile de țiței, inclusiv pentru a compensa pierderile pe care le are din exportul de produse rafinate. Prin urmare, acest argument mi se pare chiar un pic ridicol", a declarat expertul.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News