Premierul ungar Viktor Orban merge în Georgia în perioada 28-29 octombrie.
Daniel Petrescu este comandant al Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est din august 2017.
Generalul maior Daniel Petrescu îndeplinește funcția de Comandant al Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE) din august 2017.
Potrivit site-ului oficial al MND-SE, experiența sa profesională include funcții deținute la nivel tactic, operativ și strategic în cadrul Forțelor Terestre Române, în comandamente NATO și în teatrele de operații.
La nivel tactic, a comandat Batalionul 2 Infanterie CALUGĂRENI din București (ianuarie 2004 - octombrie 2008).
A comandat, de asemenea, Brigada 2 Infanterie ROVINE (august 2016 - august 2017), mare unitate care s-a transformat în Brigada Multinațională Sud-Est.
La nivel operativ, a fost șef de stat major al Centrului de Conducere Operațională (2010 - 2013), structură destinată coordonării contingentelor românești participante în teatrele de operații.
Experiența sa la nivel strategic include funcții în Statul Major General: Direcția planificare strategică - șeful Biroului planificare forțe pentru misiuni externe (2008 - 2010) și Direcția operații - șeful Secției operații curente (2010).
În perioada iunie 2013 - iulie 2016, a fost desemnat Reprezentant militar al Şefului Statului Major General la Comandamentul Aliat pentru Transformare, comandament strategic al NATO situat in Norfolk, Virginia, SUA.
A fost dislocat, în cadrul Batalionului 2 Infanterie CALUGĂRENI, în operații NATO, ONU și tip coaliție în teatrele de operații în care Armata României a trimis forțe. În cadrul operațiilor NATO de stabilitate a participat la misiunea ISAF din AFGANISTAN (iulie 2006 - ianuarie 2007), comandant de batalion și comandant al contingentului național; la misiunea KFOR din KOSOVO (octombrie 2003) și SFOR din BOSNIA-HERȚEGOVINA (octombrie 2004), comandant de batalion în rezerva strategică a NATO; în operația ALBA din ALBANIA (mai-iulie 1997), ofițer de legătură, mai informează sursa citată.
A comandat Batalionul 2 Infanterie în operația de tip coaliție ANTICA BABILONIA în IRAK (ianuarie- august 2005).
A participat la misiunile ONU de menținerea păcii: MONUA (decembrie 1998 - iulie 1999) și UNAVEM III (august 1995 - aprilie 1996) din ANGOLA, ca ofițer de legătură al contingentului românesc la Comandamentul Forței ONU.
Generalul maior Daniel Petrescu este șef de promoție al Institutului Militar de Infanterie "Nicolae Bălcescu" de la Sibiu (promoția 1992), șef de promoție al Universității Naționale de Apărare "Carol I" (promoția 2003), absolvent "cu distincție" al Colegiului Național de Război din cadrul Universității Naționale de Apărare Washington DC, SUA, unde a urmat un master în "Strategie de securitate națională".
Educația sa militară mai include un doctorat în științe militare și informații la Universitatea Națională de Apărare "Carol I" (București, 2010). De asemenea, este absolvent al Colegiului Întrunit de Comandă și Stat Major (JSCSC, Marea Britanie), unde a urmat Cursul avansat de comandă și stat major (2007-2008). A absolvit masterul în studii de apărare la Kings College din Londra.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Premierul ungar Viktor Orban merge în Georgia în perioada 28-29 octombrie.
În cadrul unui interviu acordat ziarului britanic The Sunday Times, președintele polonez, Andrzej Duda, a declarat, pe 27.10.2024, că sistemul de fortificații defensive “Scutul de Est” construit la granița cu Rusia și Belarus ar putea fi considerat o nouă versiune a “Cortinei de Fier”.
Partidul bulgar de centru-dreapta GERB a câștigat alegerile parlamentare, în timp ce social-democrații de opoziție sunt aproape de victoria electorală în Lituania. Georgia se apropie tot mai mult de Moscova, după ce ”Visul Georgian” a câștigat alegerile cu 53%.
Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, a făcut duminică un apel către cetățeni să participe luni seara la un protest față de rezultatele controversate ale alegerilor parlamentare de sâmbătă, după ce Comisia Electorală a anunțat victoria partidului aflat la guvernare, Visul Georgian, informează Agerpres și Reuters.
”Triunghiul de la Weimar” a fost revitalizat după agresiunea rusă din Ucraina și joacă un rol important în actualul context de securitate - cu Rusia care încearcă să destabilizeze Europa prin orice mijloace.
După ce, pe 6 august, forțele ucrainene i-au luat pe ruși prin surprindere, Moscova a angajat peste 50.000 de soldați să apere regiunea Kursk, au declarat oficialii ucraineni.
Un oficial american a declarat pentru Reuters că integrarea la bordul navelor a interceptorilor PAC-3 MSE, folosiți de sistemul terestru Patriot, anticipează progresele tehnologice ale rachetelor chinezești.
Forțele de Apărare Israelului (IDF) au raportat joi că l-au eliminat pe unul dintre liderii Hamas, Mohammad Abu Itiwi, care era acuzat că a participat la un atac mortal asupra Israelului pe 7 octombrie 2023.
La începutul acestui an, Rusia le-a oferit rebelilor Houthi din Yemen informații, pe care le-au folosit pentru a ataca navele din Marea Roșie cu rachete și drone, a raportat în exclusivitate The Wall Street Journal.
Miliardarul Elon Musk, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a avut discuții regulate cu președintele rus Vladimir Putin și cu alți oficiali ai Kremlinului, încă de la sfârșitul anului 2022. Cel puțin așa susține ziarul american The Wall Street Journal (WSJ), care a publicat vineri această informație cu referire la actuali și foști oficiali nenumiți din diferite țări.
Tranziția către energia verde rămâne unul dintre obiectivele cruciale ale Europei. Problematica a fost abordată și în cadrul Aspen – GMF Bucharest Forum, organizat de Institutul Aspen România și German Marshall Fund of the United States, ajuns la a 13-a ediție.
În cadrul celei de-a doua zi a conferinței „Aspen - GMF Bucharest Forum 2024”, unde DefeneRomania a fost partener media, a avut loc panelul „Ensuring Energy Security in a Turbulent Geopolitical Context”. Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, și Mihaela Mihăilescu, director adjunct pentru România al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), au luat parte la discuția moderata de Corina Murafa, senior energy specialist si membru al Aspen.
Președintele sârb Alexandar Vucic nu a mers la Summitul BRICS de la Kazan, Rusia, dar și-a trimis vice-premierul să asiste la discuții.
Presa rusă a informat, pe 24.10.2024, că Ministerul Apărării din Arabia Saudită a confirmat achiziționarea de sisteme rusești de apărare antiaeriană Pantsir-S1M, ca parte a întăririi apărării antiaeriene a regatului. Astfel, mijloacele rusești, care au fost testate în condiții reale de luptă, vor fi integrate în sistemul unificat de apărare antiaeriană al țării.
Potrivit unui raport, Iranul va deturna mai mult de jumătate din veniturile din petrol și gaze către forțele militare, inclusiv Corpul Gardienilor Revoluției.
Cea de-a 13-a ediție a Aspen – GMF Bucharest Forum, eveniment organizat de Institutul Aspen România și German Marshall Fund of the United States, a abordat și subiectul Creșterii Piețelor Financiare în Europa Centrală și de Est.
Declarația lui Andrei Belousov face parte din retorica Moscovei de intimidare a țărilor occidentale.
În aceste săptămâni, asistăm la un desant de război hibrid fără precedent asupra Republicii Moldova, un stat mic, cu instituții slabe, care abia rezistă loviturilor Rusiei.
Grupul de monitorizare Belarusian Hajun Project a atras atenția, pe 23.10.2024, că alegerile prezidențiale de anul viitor din Republica Belarus ar putea avea loc sub controlul Forțelor Armate ale Federației Ruse.
Declarația summitului BRICS din Rusia oferă viziunea statelor din așa-numitul Sud Global - coagulate în jurul Rusiei, Chinei și Indiei - privind o nouă ordine mondială.
Un atentat "terorist" comis miercuri s-a soldat cu "morţi şi răniţi" în faţa sediului unei companii din industria de apărare a Turciei lângă Ankara, a anunţat ministrul de interne, Ali Yerlikaya, relatează AFP şi Reuters.
Polonia va închide consulatul Rusiei din oraşul Poznan din vestul ţării, din cauza unor presupuse tentative de sabotaj, a declarat marţi ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski, relatează Reuters și Agerpres.
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a apărat marţi prietenia "de neclintit" cu Rusia, în pofida situaţiei internaţionale agitate, la întâlnirea cu omologul său rus Vladimir Putin, în cadrul summitului grupului BRICS, informează Agerpres, care citează EFE.
Generalul locotenent Ashraf Atwa, comandantul Forțele Navale Egiptene, a dezvăluit că armata și marina posedă capacități aeriene și maritime, precum și capabilitățile și tehnologiile necesare pentru a face față noilor provocări impuse de modelele moderne de război.
Eurodeputații au dat undă verde propunerii de a acorda Ucrainei un împrumut în valoare de până la 35 de miliarde de euro.
Referendumul pentru integrarea europeană şi rezultatele alegerilor din Republica Moldova au fost un succes, dar în turul doi va fi folosit şi mai puternic "arsenalul de intimidare a Rusiei", a declarat, marţi, Mircea Geoană, candidat independent la prezidenţiale.
Toate statele baltice își pregătesc Armata și infrastructura pentru a răspunde unor eventuale agresiuni din partea Rusiei.
Seulul pregătește contramăsuri după presupusa desfășurare de trupe nord-coreene în Rusia pentru a lupta împotriva Ucrainei și ar putea furniza Kievului obuze de artilerie de 155 mm. De asemenea, sud-coreenii vor crește cooperarea cu NATO.
John Kirby, coordonator pentru Comunicații Strategice la NSC de la Casa Albă, declară că Rusia a făcut tot posibilul să influențeze cursul alegerilor prezidențiale și al referendumului privind integrarea europeană în Republica Moldova.
Fost aliat al lui Recep Tayyip Erdogan devenit cel mai mare duşman, clericul Fethullah Gulen a murit la vârsta de 83 de ani în SUA, unde a reuşit să scape din ghearele preşedintelui turc în ultimul sfert de secol, relatează luni AFP.
Potrivit unui raport al Bloomberg, cei mai mari 15 membri europeni ai NATO vor fi obligații să treacă la investiții militare masive. Practic, statele europene vor fi nevoite să adopte modelul Poloniei, dacă vor să o armată care să poată ține piept Rusiei.
În noaptea de marți, 19 noiembrie, Forțele de Apărare ale Ucrainei au lovit pentru prima dată un obiect militar de pe teritoriul Rusiei, folosind rachete balistice ATACMS.
Excelența Sa Prokopchuk, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România, la împlinirea a 1.000 de zile de la invazia brutală, neprovocată și pe scară largă a ocupantului rus asupra țării noastre vecine, a semnat pentru DefenseRomania un editorial în care rememorează rezistența eroică a Armatei ucrainene și a poporului ucrainean în fața unui adversar atât de puternic. Șeful misiunii diplomatice a Ucrainei în București mulțumește României pentru sprijinul umanitar, militar și politic pe care țara noastră l-a acordat imediat după invazie și readuce aminte că Ucraina azi e în fața unui război de supraviețuire în care Rusia apelează la teroare, violuri, genocid, execuții și deportări ale populației civile. Redăm integral textul.
Pentagonul nu a confirmat rapoartele conform cărora Statele Unite ar fi permis Ucrainei să utilizeze ATACMS pentru a lovi în adâncimea teritoriului Federaţiei Ruse. Cu toate acestea, luni, purtătorul de cuvânt adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, a subliniat că există câteva minusuri cu care ATACMS vine la pachet. Oficialul de la Pentagon a adăugat că „diferite țări pot produce doar un număr limitat de astfel de rachete. Ele sunt extrem de scumpe”. De asemenea, Singh a subliniat că Statele Unite nu își vor reduce stocurile de rachete ATACMS „sub nivelul nevoilor” armatei.
Dezvoltarea armelor hipersonice începe să devină, tot mai mult, un efort multinațional pe fondul provocărilor tehnologice ridicate de explorarea unui domeniu relativ nou. Departamentul american al Apărării (DoD) a anunțat, luni, un nou parteneriat de testare hipersonică cu Australia și Regatul Unit, un acord axat pe îmbunătățirea facilităților și a schimbului de informații în cele trei țări, potrivit Defense News.
În 2019, Bulgaria a comandat primele opt noi avioane F-16V Block 70 din Statele Unite, care au costat 1,2 miliarde de dolari, inclusiv armamentul. Toate acestea urmează să fie livrate în 2025, iar primele două în martie-aprilie 2025. Dar, în ciuda celor cinci ani care au trecut, infrastructura terestră, piloții și tehnicienii nu sunt încă pregătiți să primească noile aeronave. Ministrul interimar al apărării din Bulgaria, Atanas Zapryanov, a mărturisit acest lucru într-un interviu acordat Euractiv.
Natalia Khrabarchuk, o fostă educatoare de grădiniță, face parte din grupul de voluntari care s-au alăturat Forțelor Armate de Voluntari din Ucraina. Un material video publicat pe reţele de socializare prezintă un moment remarcabil pe care mulți soldați profesioniști, indiferent de partea conflictului în care luptă, l-ar putea privi cu destul de multă invidie. În dimineața zilei de 17 noiembrie, în mijlocul celui mai recent atac efectuat de Rusia asupra Ucrainei, Natalia Khrabarchuk a reușit să intercepteze și să distrugă o rachetă de croazieră rusească folosind un sistem 9K38 Igla.
România alocă 2.5% din PIB, prag pe care ce-i drept nu l-a atins până în prezent. Situația e și mai grea când ne uităm la banii cheltuiți pentru înzestrarea Armatei României. Iar pentru că până la „Dumnezeu te mănâncă sfinții”, pe lângă problemele birocratice s-a adăugat problema alegerilor prezidențiale și parlamentare care par să blocheze ministerele de resort.
O dronă scoasă dintr-un bazin de apă de langa Kiev și lansată de forțele ruse a atras atenția analistilor militari ucraineni. Rapoartele susțin că această dronă este o momeală, care costă între 1.000 și 1.300 de dolari. După ce a fost recuperată, drona a fost dezasamblată și analizată de experți militari ucraineni.
Rapoartele conform cărora Statele Unite ar fi acordat Ucrainei permisiunea de a efectua atacuri în adâncimea teritoriului Federaţiei Ruse Rusia, utilizând sistemul de rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, au fost întâmpinate cu reacții diverse în Europa. Președintele polonez Andrzej Duda a salutat vestea și a declarat că decizia SUA ar putea fi un „moment decisiv” în contextul războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 18.11.2024, că flota rusă va fi completată în curând cu o nouă navă de luptă Proiect 22800 din clasa Karakurt.
Pe 18 noiembrie, agresorii ruși au lansat un atac cu rachete asupra Odesei , lovind o clădire rezidențială în mijlocul zilei. Până la acest moment, cel puțin 10 persoane au murit.
India a realizat un pas tehnologic semnificativ prin testarea primei sale rachete hipersonice cu rază lungă de acțiune, alăturându-se grupului restrâns de țări care posedă această tehnologie militară avansată.
Într-un mesaj postat pe rețeaua de socializare Telegram, președintele Dumei de Stat din Federația Rusă, Viaceslav Volodin, a declarat, pe 18.11.2024, că decizia președintelui american, Joe Biden, de a permite atacuri cu rachete în adâncimea teritoriului Rusiei nu va schimba situația de pe câmpul de luptă, dar va agrava soarta Ucrainei și viitorul său.
Consilierul președintelui ales Donald Trump, Boris Epshteyn, care a coordonat apărarea juridică în dosarele penale ale lui Trump, i-a sugerat președintelui ales să fie trimisul special pentru conflictul Rusia-Ucraina, au declarat mai multe surse pentru NYT.
USS Zumwalt e cel mai scump și mai modern distrugător construit vreodată, un proiect ce ar fi trebuit să vizeze înlocuirea în viitor a distrugătoarelor din clasa Arleigh Burke cu nave de ultimă generație. Clasa Zumwalt e cu adevărat impresionantă, dar socoteala de acasă nu se potrivește cu cea de la târg.
Premierul român Marcel Ciolacu, aflat în vizită la Bruxelles, a avut o întâlnire cu secretarul general al NATO Mark Rutte, la sediul Alianţei Nord-Atlantice.
Ciolacu a anunţat că l-a informat pe Rutte despre faptul că, în cursul acestei săptămâni, România va semna cu partea americană scrisoarea de acceptare pentru programul de achiziţionare a 32 de avioane F-35 de ultimă generaţie.
Planul de pace al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan este inacceptabil pentru Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Iranul a declarat că nu are nevoie de sistemele antiaeriene rusești S-400, promovate de Moscova ca fiind cele mai bune din lume. Argumentul Teheranului este că sistemele iraniene sunt mai bune.
Pe fondul mesajelor că administrația președintelui Joe Biden a revizuit restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a rachetelor americane împotriva țintelor de pe teritoriul Rusiei, partenerii europeni semnalează că ar putea lua măsuri similare.
Rusia și-a intensificat bombardamentele asupra Ucrainei în ultimele 24 de ore, implicând trupe nord-coreene, ceea ce reprezintă o „escaladare masivă” a războiului, a declarat Casa Albă. Luni, vorbind în fața mai multor jurnalişti, consilierul adjunct pentru securitate națională al SUA, Jonathan Feiner, a refuzat să comenteze informațiile apărute în presa conform cărora SUA ar fi permis Ucrainei să lanseze atacuri în adâncimea teritoriului rusesc folosind rachetele americane ATACMS.
Potrivit unor informații publicate de cotidianul german Bild, Germania este pregătită să înceapă livrările pe scară largă de drone kamikaze către Ucraina, care au o autonomie ridicată în condiții de luptă electronică (EW) și pot lovi eficient ținte aflate la mare distanță.
Premierul României Marcel Ciolacu împreună cu o delegație guvernamentală care îi include pe ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, și pe ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, va efectua azi o vizită de lucru la Bruxelles.
Guvernul ungar a confirmat că actori nestatali au accesat ilegal contractele agențiilor de achiziții pentru apărare ale țării, după cum a rezultat în urma conferinței de presă din 14 noiembrie 2024.
Odată cu creșterea cererii de echipamente militare, oficialii francezi din domeniul apărării au în vedere consolidarea forței de muncă prin mobilizarea „rezerviștilor industriali” experimentați.
Franța și Marea Britanie au acordat Ucrainei permisiunea de a lovi adânc în interiorul teritoriului rusesc folosind rachete SCALP/Storm Shadow, potrivit Le Figaro. Această decizie se aliniază cu aprobarea SUA din partea administrației președintelui Joe Biden, care a autorizat recent forțele ucrainene să utilizeze rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor rusești.
Ministrul finlandez de externe, Elina Valtonen, a îndemnat liderii occidentali să se abțină de la efectuarea altor apeluri telefonice către președintele rus Vladimir Putin, ca urmare a apelului recent al cancelarului german Olaf Scholz, a declarat Valtonen la televiziunea germană pe 17 noiembrie. „Cel mai important lucru este să înțelegem că nu trebuie să ne angajăm într-o altă cursă pentru atenția Kremlinului chiar acum”, a declarat Valtonen la ARD. „Nu va ajuta dacă liderii statelor europene au apeluri telefonice coordonate sau necoordonate cu Putin”, a adăugat Valtonen, îndemnând la cooperarea Occidentului cu Kievul în această privință.
Administraţia preşedintelui Joe Biden a ridicat restricţiile care împiedicau Ucraina să utilizeze armele furnizate de SUA pentru a lovi în adâncimea teritoriului rus, au declarat duminică pentru Reuters trei surse familiarizate cu această problemă, ceea ce pare a fi o schimbare semnificativă a politicii SUA faţă de războiul dus de Rusia în Ucraina.
Varșovia atrage atenția Aliaților că „diplomația telefonică” nu poate opri Armata rusă iar acest lucru s-a mai încercat fără succes. Polonezii atrag atenția că înlocuirea sprijinului pentru Ucraina cu telefoane date la Moscova e o greșeală care ar putea costa scump Europa.
Cinci dintre cele câteva zeci de rachetele lansate recent de nave rusești asupra Ucrainei, sunt rachete de croazieră Kalibr şi pot fi văzute străpungând spaţiul aerian ucrainean, una după alta, într-un videoclip care circulă pe rețelele sociale. Materialul video, distribuit de un jurnalist ucrainean, a fost postat în jurul orei 11 a.m. Se presupune că a fost filmat în regiunea Odesa duminică dimineața, când Rusia a lansat împotriva Ucrainei un total de 120 de rachete din mai multe direcții, inclusiv din Marea Neagră.
Polonezii au fost printre principalii donatori europeni ai Ucrainei în materie de tehnică militară, inclusiv în ceea ce privește aviația militară. Ca un amănunt, din discuțiile purtate anul acesta de publicația noastră la Varșovia cu oficiali polonezi, reiese faptul că 80% din tehnica sovietică pe care Polonia o deținea a fost donată sub o formă sau alta Ucrainei.
În atacul său pe scară largă din această dimineață, Rusia a lansat 120 de rachete de mai multe tipuri și 90 de drone asupra Ucrainei. Apărarea antiaeriană ucraineană, inclusiv avioanele de luptă F-16, care au participat, de asemenea, la respingerea atacului, a distrus peste 140 de ținte aeriene, a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Potrivit acestuia, loviturile au provocat daune infrastructurii energetice.