Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Generalul Mark Milley spune că Trump nu a dorit să atace China și dezminte că a pus la îndoială sănătatea mintală a acestuia
28 sep, 20:30
Şeful Statului Major Interarme din SUA, generalul Mark Milley, a dezminţit marţi că ar fi pus la îndoială sănătatea mentală a fostului preşedinte american Donald Trump la sfârşitul mandatului acestuia, dând asigurări că toate convorbirile telefonice avute cu omologul său chinez au vizat reducerea tensiunilor cu Beijingul, în acord cu administraţia, relatează Agerpres, care citează AFP.
Foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook

'Sunt sigur că preşedintele Trump nu avea intenţia să-i atace pe chinezi şi era responsabilitatea mea directă, în numele ministerului, să fac cunoscute ordinele şi intenţiile preşedintelui', a afirmat generalul Mark Milley.

'Misiunea mea la momentul respectiv era dezescaladarea. Noi nu vă vom ataca', a precizat şeful Statului Major Interarme din SUA.

Generalul Milley se află în centrul unei polemici după dezvăluirile a doi jurnalişti de la Washington Post - Bob Woodward şi Robert Costa - cu privire la contactele sale cu omologii săi chinezi înainte şi după ultimele alegeri prezidenţiale, din cauza îngrijorărilor sale, spun ei, cu privire la sănătatea mentală a lui Donald Trump.

În noul lor volum 'Peril', apărut recent, jurnaliştii afirmă că generalul Milley a dat din cap în semn de aprobare în cursul unei convorbiri telefonice în ianuarie cu preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, atunci când ea l-a numit pe Trump drept 'dezechilibrat'.

Nancy Pelosi îi telefonase generalului Milley la o zi după asaltul asupra Capitoliului la 6 ianuarie de către susţinători ai lui Donald Trump pentru a se asigura că preşedintele nu poate utiliza codurile nucleare.

'I-am explicat că numai preşedintele are autoritatea de a lansa un atac nuclear, dar că nu o face singur şi că nu sunt calificat să stabilesc starea mentală a preşedintelui Statelor Unite', a declarat generalul Milley în faţa Comitetului din Senat pentru forţele armate, explicând pentru prima oară acest caz.

'Există procese, protocoale şi proceduri pentru aceasta', a adăugat el.

 

Generalul Milley neagă contactele cu China în contextul pentru a asigura Beijingul că SUA nu vor ataca pe neașteptateGeneralul Milley a dezminţit că i-ar fi telefonat de două ori în secret omologului său chinez, generalul Li Zuocheng, pentru a-l asigura că SUA nu vor ataca pe neaşteptate China şi pentru a-l linişti cu privire la stabilitatea statului american.

'Apelurile telefonice din 30 octombrie şi 8 ianuarie au fost coordonate înainte şi după cu ministrul apărării, Mark Esper, apoi cu ministrul interimar Christopher Miller', a explicat el.

Aceste apeluri au avut la bază 'informaţii ale serviciilor secrete care ne-au făcut să tragem concluzia că chinezii se temeau de un atac din partea Statelor Unite', a adăugat generalul Milley, dând asigurări că 'loialitatea sa este absolută' şi nu a încercat să 'uzurpeze puterea', în timp ce aleşi republicani au cerut ca şeful Statului Major Interarme să fie demis pentru depăşirea atribuţiilor.

'În niciun moment nu am încercat să schimb sau să influenţez procesul, să uzurp autoritatea sau sau să mă inserez în lanţul de comandă', a insistat generalul Milley, citat de Reuters.

După publicarea extraselor din cartea 'Peril' pe 15 septembrie, preşedintele Joe Biden şi-a reiterat încrederea în generalul Milley.

G Ad:
Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Menținerea aeronavelor MiG-29 și Su-27 în stare operațională devine o povară tot mai mare pentru Ucraina
Călătorie cu peripeții prin vestul Africii a unui convoi militar francez
Bogdan Aurescu va reitera necesitatea descurajării și apărării în mod coerent a întregului Flanc Estic, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO
John Bolton, apel pentru desființarea Transnistriei. Influența Rusiei poate fi combătută prin eliminarea conflictelor înghețate
Ucraina emite o nouă atenţionare cu privire la desfăşurările de trupe ruse: Aliaţii noştrii să acţioneze repede pentru a descuraja Rusia de la o invazie
Pentagonul anchetează un atac aerian american din 2019 în Siria, în urma căruia mai mulți civili au fost uciși
Humvee-urile armatei SUA ar putea primi o nouă şansă. O versiune cu propulsie hibridă este luată în calcul din compania AM General
Dronele RQ-4 Global Hawk vor fi folosite în testele cu arme hipersonice efectuate de armata americană
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro