Generalul Mîndrescu: Și dacă România va avea nevoie de F-35 la Suceava și la Drobeta Turnu Severin și nu le va avea?
Generalul (r.) Mircea Mîndrescu a subliniat importanța planificării în ceea ce privește înzestrarea, dând exemplul viitoarei achiziții de F-35 Lightning II.
Prezent în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic difuzată în fiecare vineri pe platformele DefenseRomania, generalul (r.) Mircea Mîndrescu a subliniat importanța planificării militare.
Acesta a arătat că inclusiv cele trei escadrile de F-16 Fighting Falcon sau programul corvetelor au fost planificate într-un climat geopolitic și de securitate total diferit față de situația actuală.
În acest sens planificarea joacă un rol esențial, generalul român dând exemplul viitoarei achiziții de avioane de generația a V-a, F-35.
„Cineva va trebui să răspundă de ce 54 de sisteme HIMARS, de ce 48 de avioane de luptă. Pentru că dacă te gândești la numărul de 48, această cifră vine dintr-o analiză care a avut loc acum mai bine de 10 ani. Mai e oare valabilă cifra de 48?
Și în momentul în care ne gândim la F-35 va trebui să o facem atent, inclusiv la număr și la ceea ce nu va putea să facă F-35. Avionul în zona lui de misiune e imbatabil, dar nu poate să fie în același timp în două părți. Dacă vei avea nevoie de F-35 și la Suceava și la Drobeta Turnu Severin, dar nu le ai?
Toate aceste chestiuni trebuie revizuite mereu. Trebuie să ne asigurăm că avem o forță armată care nu e capabilă doar să treacă pe sub Arcul de Triumf ci să fie o forță capabilă să lupte, să învingă și să îndeplinească misiuni”, a conchis generalul (r.) Mircea Mîndrescu.
Amintim că România intenționează să facă pasul către avioane de generația a V-a, urmând ca cele 32 de F-16 pe care le va achiziționa din Norvegia, împreună cu prima escadrilă formată din 17 F-16 să reprezinte tranziția către F-35.
De-a lungul timpului, atât Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, cât și Klaus Iohannis, președintele României, au făcut referiri la programul de înzestrare cu F-35 Lightning II, de fiecare data orizontul de timp fiind în jurul anului 2030, fără să se precizeze clar dacă obiectivul e semnarea contractului în 2030 ori începerea negocierilor cu cei de la Lockheed Martin, producătorul F-35 Lightning II.
Achiziția de F-16 Fighting Falcon: Prima escadrilă formată din 17 avioane F-16 achiziționate din Portugalia, următoarele două escadrile formate din 32 de F-16 din Norvegia
Sursă foto: MApN
În luna iunie președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind achiziția a încă 32 de avioane F-16 Fighting Falcon.
La finalul lunii decembrie 2021, Ministerul Apărării Naționale a anunțat că a primit aprobarea Parlamentului pentru a iniția procedura de achiziționare a încă două escadrile de F-16, fiind alese F-urile norvegiene.
Afacerea este una foarte bună, 354 de milioane de euro pentru 32 de avioane, plus 100 de milioane suport logistic.
Diferența față de F-urile portugheze e că avioanele norvegiene au resursa de zbor mai mică, dar suficientă pentru a le opera în următorii 10 ani, perioada de tranziție către aeronave de generația a V-a. În plus, avioanele F-16 din Norvegia vin în configurație M6.5.2, superioară celor portugheze.
CITEȘTE ȘI: România trebuie să devină un arici în Marea Neagră. Generalul Mîndrescu: Noi nu ne vom duce niciodată peste Rusia
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News