Germania achiziționează și elicopterul NH90 Sea Tiger, varianta modernizată a Sea Lion
Comisia de buget a parlamentului german a aprobat joi contractul de 2,3 miliarde de euro (2,7 miliarde de dolari) pentru cumpărarea a 31 de elicoptere NH90 Sea Tiger pentru Forțele Navale, a declarat o sursă parlamentară citată de Reuters.
Elicopterele vor intra în dotarea fregatelor germane pentru asigurarea misiunilor de luptă antisubmarin, patrulare și căutare-salvare. Acestea au o rază de acțiune de 800 km și pot fi echipate cu rachete, torpile și armament ușor de bord, potrivit experților militari.
Intențiile de a pune în aplicare acest proiect au fost anunțate în august 2019, dar decizia finală a fost amânată în mod constant.
NH90 Sea Tiger, este o variantă modernizată a lui Sea Lion și este destinat înlocuirii,
din 2025, a flotei de Westland Sea Lynx Mk 88A căreia îi va expira perioada de exploatare și care s-a dovedit destul de problematică în operare fiind o bună perioadă restricționată sau chiar interzisă la zbor.
Comentariul autorului: Oficialii marinei germane au subliniat în repetate rânduri necesitatea demarării programelor Sea Lion și Sea Tiger. Primul dintre acestea, aflat deja în derulare, NH90 Sea Lion, urmează să înlocuiască vechiul Westland Sea King Mk 41 a cărui durată de exploatare expiră în 2024.
În iunie 2015, Germania a semnat un contract pentru achiziționarea a 18 elicoptere NH90 varianta Sea Lion, iar în octombrie 2019 prima aeronavă a fost transferată către Forțele Navale germane. Însă datorită lipsei documentației tehnice și echipamentelor de service la sol, recepția oficială a avut loc abia în iunie 2020.
Reprezentanții Forțelor Navale germane au anunțat că aceste probleme sunt acum rezolvate și că în prezent sunt deja patru Sea Lion în operare și alte patru urmează să fie primite până la sfârșitul anului, astfel încât livrarea întregului lot contractat se va finaliza până la mijlocul anului 2022.
Potrivit acestora, capacitatea operațională inițială este de așteptat să fie atinsă la începutul anului 2023, operațiile de căutare și salvare ar trebui să poată începe până la jumătatea aceluiași an, iar instalarea la bordul navelor ar trebui să se finalizeze în 2024.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News