Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Germania este dispusă să contribuie mai mult la bugetul NATO, dar pune condiţii
11 oct, 22:01
Germania doreşte să contribuie mai mult la cheltuielile de funcţionare a NATO atât timp cât alţi aliaţi vor ajuta la reducerea contribuţiei SUA la bugetul organizaţiei, a declarat vineri, la Riga, ministrul german al apărării Annegret Kramp-Karrenbauer, potrivit Reuters.

Preşedintele american Donald Trump a acuzat constant aliaţii europeni, în special pe Germania, că nu alocă suficienţi bani pentru apărare şi consideră de la sine înţelese garanţiile de securitate din partea SUA, informează Agerpres.

Cu un nivel de 2,5 miliarde de dolari pe an, bugetul NATO reprezintă o sumă mică în comparaţie cu sutele de miliarde de dolari pe care ţările aliate le cheltuiesc anual pentru forţele lor armate.

Potrivit unei propuneri analizate în prezent de NATO, contribuţia SUA la bugetul anual al Alianţei ar urma să scadă la 16%, faţă de 22% în prezent, iar cea a Germaniei se va majora de la 14,8% la 16%, începând din 2021.

,,Noi suntem pregătiţi să furnizăm mai mulţi bani, atât timp cât este aceeaşi contribuţie ca a SUA'', a spus Kramp-Karrenbauer într-o vizită la o bază NATO din Letonia.

Toate cele 29 de state membre NATO contribuie în prezent la bugetul organizaţiei pe baza unei formule convenite pe baza venitului naţional brut.

Totuşi, Germania este departe de a respecta angajamentul asumat de NATO în 2014 ca până în 2024 toate ţările membre să treacă la alocarea anuală a acel puţin 2% din PIB pentru apărare. Berlinul şi-a stabilit pentru acel an o ţintă de 1,5% din PIB.

Ştiri Recomandate

Rusia a simulat un atac asupra Odesei şi suplimentează numărul rachetelor "Kalibr" în Crimeea
Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a vizitat intempestiv Batalionul 17 Vânători de Munte
Adjunctul ISIS a fost arestat în Ucraina
Modernizarea sistemelor informatice ale forţelor armate americane. Pentagonul, prins la mijloc în scandalul JEDI
Lituania şi Norvegia au făcut un schimb de spioni cu Rusia la frontiera ruso-lituaniană
NATO se confruntă cu ameninţări în materie de securitate cibernetică din partea Chinei
Război Libia. Statele Unite i-au cerut mareșalului Khalifa Haftar să stopeze ofensiva spre Tripoli
Ayatollahul Ali Khamenei: "A cere eliminarea statului Israel nu înseamnă eliminarea poporului evreu"