Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
DCNewsTV.ro -  Live  |  Video  |  Înregistrări
NATO ar desfășura, în prezent, un exercițiu militar cu armament nuclear
21 oct 2019 / 16:00
Forțele aeriene germane se antrenează cu partenerii NATO pentru a fi pregătite pentru un posibil război nuclear. Conform informațiilor agenției de presă germane DPA, săptămâna aceasta a început un exercițiu secret NATO denumit "Steadfast Noon”. Printre altele, se testează utilizarea bombardierelor de vânătoare, care ar putea fi echipate, în caz de război, cu arme nucleare.

Steadfast Noon este un exercițiu european clasificat nuclear al NATO, care se desfășoară anual la mai multe baze militare. În cadrul ediției din 2017, s-a desfășurat la baza aeriană Kleine Brogel din Belgia. Anul acesta, armata germană Bundeswehr s-a antrenat alături de partenerii NATO pentru apărarea cu arme nucleare. În același timp, rușii testează războiul nuclear.

Armata germană (Bundeswehr) a desfășurat vineri, 18 octombrie, la Berlin, un exercițiu militar în ceea ce privește apărarea cu arme nucleare, alături de țările partenere ale alianței militare a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

În timpul exercițiului militar secret numit „Steadfast Noon” forțele armate ale țărilor membre ale NATO au practicat „desfășurarea de avioane de vânătoare, care ar putea fi echipate cu arme nucleare în caz de război”.

Bundeswehr participă la manevre cu avioane de tip Tornado ale escadrilei 33. Avioanele de vânătoare sunt staționate la baza aeriană Büchel din regiunea Eifel, în vestul Germaniei, unde, conform informațiilor neconfirmate oficial, sunt depozitate arme nucleare tactice americane de tip B61. În cazul aplicării articolului 5 (clauza NATO privind apărarea colectivă), bombele B61 ar putea fi transportate și de avionele aparținând forțelor armate germane și folosite pentru eliminarea unor forțe inamice. Arme nucleare americane mai sunt depozitate în Italia, Belgia, Turcia și Olanda.

Transportul și montarea de bombe nucleare

Potrivit experților militari, manevrele periodice ”Steadfast Noon” includ exerciții de transport în condiții de siguranță maximă a armelor nucleare americane din depozitele subterane până la aeronave și montarea lor pe avioanele de luptă. Zborurile propriu-zise au loc fără bombele montate, potrivit DW.

Potrivit fotografiilor publicate pe Internet, alături de avioanele germane mai participă, printre altele, avioane de luptă din Italia la manevre. Aparatele au decolat de la aerodromul militar Volkel, Olanda, unde se presupune că sunt depozitate arme nucleare americane.

Nu există, deocamdată, informații despre scenariul exercițiului. Totuși, expertul militar Hans Kristensen a subliniat că manevrele au loc la scurt timp după sosirea unor bombardiere americane B-52 în Anglia. Acest detaliu nu va fi considerat o coincidență, cel puțin de către Rusia, a declarat Kristensen, șeful „Nuclear Information Project” al Federation of American Scientists (FAS), conform agenției DPA. Forțele americane au postat un mesaj cu privire la sosirea avioanelor în Gloucestershire, Marea Britanie, spunând: „Atenție adversari: bombardierele s-au întors și sunt gata de plecare”.Ştiri Recomandate

SUA confirmă: 'Un test nuclear ar putea avea loc în următoarele luni'. Avertisment pentru Rusia și China
F-35: Flota Norvegiei, din ce în ce mai puternică. Încă trei aeronave au aterizat în țara scandinavă
Igor Dodon, Președintele R. Moldova și Ion Chicu, premierul moldovean. Sursă foto: Guvernul Republicii Moldova
EXCLUSIV
Morari: Un consilier al premierului Chicu mi-a dat de înțeles că urmează tăvălugul
O nouă ofensivă împotriva lui Haftar? Expert militar: „Turcia a decis să meargă până la capăt”
Rusia dezvoltă un nou vehicul blindat, Mars-2000
OMS nu pierde timpul după decizia lui Trump. Fundație proprie pentru a atrage fonduri private
Angela Merkel și premierul Ludovic Orban au purtat discuții cu caracter strategic și economic
Violențe la Hong Kong, sute de arestări. Pompeo: Hong Kong-ul nu mai are o mare autonomie față de China