Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Austriacul Jan Marsalek, fost director de operaţiuni al Wirecard, aflat sub protecţia spionajului rusesc
22 iul 2020 / 11:41
Jan Marsalek, fostul membru al consiliului de administrație al operatorului german de plăți Wirecard AG – companie cu un birou şi în România – care „a pierdut” aproape 2 miliarde de euro, ar fi fugit în Rusia. 
Sursa foto: Financial Times

Jan Marsalek, fostul director de operaţiuni al Wirecard, ar avea puternice legături cu diverse servicii de informaţii ruseşti, în special cu FSB şi GRU. În prezent, Marsalek este căutat de justiţia germană pentru fraudă şi falsificarea bilanţului financiar al companiei Wirecard.

Totul a pornit din Germania, în siajul insolvenţei din luna iunie a procesatorului de plăţi electronice Wirecard, obligat să admită că o sumă de 1,9 miliarde de euro care lipsea din conturile sale nu există probabil deloc. Un scandal ''fără egal'' în lumea financiară, conform Berlinului, potrivit Agerpres.

De atunci misterul nu a făcut decât să se adâncească, odată cu apariţia unei serii de informaţii de presă despre un controversat manager al Wirecard, Jan Marsalek, bănuit de legături cu diferite servicii de informaţii, care este dată în urmărire la nivel internaţional.

Marsalek s-ar afla acum la vest de Moscova sub supravegherea angajaților Serviciului rus de informații externe din cadrul Direcției generale a Statului Major General al Armatei Ruse, cunoscut și sub denumirea de GRU, scrie ziarul german Handelsblatt, citând surse anonime din mediul de afaceri, judiciar și diplomatic.

Potrivit ziarului, înainte de dispariția sa, Marsalek ar fi transferat  din Dubai în Rusia, sume importante de bani în bitcoin, unde Wirecard a efectuat mai multe tranzacții dubioase.

Anterior, pe 18 iulie, jurnaliștii de la Der Spiegel împreună cu publicația rusă „The Insider” și grupul de investigații Bellingcat au ajuns la concluzia că Marsalek ar putea fi în Belarus, unde a ajuns din Tallinn la bordul unui avion privat Embraer Legacy 650. 

În același timp, ziarul Handelsblatt precizează că, din cauza „conflictului politic” dintre Moscova și președintele belarus, Alexander Lukashenko, a fost probabil „prea riscant” ca serviciile ruseşti de informaţii să-l lase pe Marsalek în Belarus.

Cu toate acestea, ziarul german nu specifică modul în care fostul manager german a ajuns în Rusia, când a făcut-o și care este statutul său actual pe teritoriul Federației Ruse. Handelsblatt, de asemenea, nu dezvăluie de unde a primit informațiile. 

Handelsblatt mai precizează că în timpul călătoriilor sale frecvente în Rusia, Marsalek a folosit toate cele șase pașapoarte. Der Spiegel nu exclude, de asemenea, că fostul director al Wirecard ar fi put călători din Belarus în Rusia, ţară pe care a vizitat-o de mai multe ori. 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Japonia va autoriza deschiderea focului împotriva navelor Chinei care vor încerca debarcarea pe disputatele insule Senkaku
Rușii acuză că Republica Moldova, împreună cu Ucraina și Georgia, „amenință Rusia în Marea Neagră”
Noii mecanicii conductori ai Armatei au testat Zimbrii românești, transportoarele blindate B 33
Portavionul USS Theodore Roosevelt și grupul său de luptă au efectuat o demonstrație de forță în Marea Chinei de Sud (Video)
România modernizează cazarma 1026 Tunari, care va fi adusă la standardele unei baze moderne NATO
Controversa „Stop Soros”: Ungaria susține că va continua să protejeze granițele UE
Povestea armelor de asalt M27, cele ce vor înlocui celebrele M4 în rândul pușcașilor marini ai SUA
Turelele pentru Piranha V, produse integral în România. Urmează livrarea turelelor pentru următorul lot de transportoare
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro