Guvernul de la Atena este aproape de a lua decizia pentru cumpărarea a încă șase aeronave de luptă de tip Rafale din Franța, potrivit unor informații recente din mai multe surse ale publicației elene Protothema. Pe fondul tensionării relațiilor cu Turcia, Grecia a încheiat în decembrie 2020 un acord cu Franța pentru importul a 18 avioane Rafale, necesare întăririi Forțelor Aeriene.
Acordul greco-francez prevede începerea livrării Rafale cât mai curând posibil. Astfel, primele șase aparate folosite ar trebui să ajungă în ultimul semestru al anului 2021, următoarele șase în 2022 și ultimele șase folosite, în a doua jumătate din 2023. În acest fel, Forțele Aeriene vor achiziționa o escadrilă de avioane de luptă noi la un cost de 1,92 miliarde de euro, preț la care ar trebui adăugate încă 400 milioane euro pentru înzestrarea cu armament.
Cu toate acestea, în ultimele zile, înalți oficiali guvernamentali intenționează să extindă comanda prin achiziționarea a încă șase aeronave Rafale. ”O escadrilă de luptă are cel puțin 18 avioane. Un număr bun pentru o escadrilă de luptă este de 24", a explicat pentru Protothema o sursă militară de rang înalt.
Oficialii guvernamentali însărcinați cu studierea și punerea în aplicare a deciziilor de înzestrare a forțelor armate cu noi sisteme de armamente consideră că odată cu achiziționarea a încă șase Rafale, escadrila bazată pe avioanele din Franța va deveni vârful de lance al Forțelor Aeriene elene.
Costul total
Pe baza prețului convenit pentru achiziționarea celor 18 Rafale (12 folosite și 6 noi), se estimează că achiziționarea a încă șase aeronave va costa statul elen aproximativ 800 milioane euro. Deși contractul de vânzare-cumpărare pentru cele 18 Rafale, nu prevede opțiunea de a achiziționa avioane suplimentare, procedurile pentru încheierea tranzacției nu vor dura prea mult, deoarece noul acord se va baza pe modelul existent.
Probabil că, principalul motiv pentru care, Rafale este considerat un „schimbător de jocuri”, este armamentul de la bord. Rachetele Mica, Exocet și Scalp care se află pe Mirage 2000-5 vor fi, de asemenea, pe Rafale. În plus, acesta va beneficia și de rachetele Meteor care vor face o diferență și mai mare în favoarea aeronavelor elene, apreciază publicația Protothema.
Primii patru piloți ai Forțelor Aeriene selectați pentru a se antrena cu Rafale se află deja la baza Mont de Marsan din Franța. Aceștia au mai mult de 500 de ore de zbor fiecare pe avioane Mirage și F-16. La baza Mont de Marsan se află și o echipa de 10 tehnicieni ai Forțelor Aeriene elene care va prelua domeniul foarte critic al întreținerii noilor aeronave franceze.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News