Grecia a transmis Statelor Unite o scrisoare de întenție privind achiziția imediată a unui număr cuprins între 18-24 de avioane F-35 Lightning II. Atena doreşte atât de repede avioanele F-35, încât este dispusă să accepte ca acestea să fie chiar şi second-hand, potrivit unor oficiali americani și unor rapoarte mass-media elene.
Cererea de ofertă (Letter of Offer and Acceptance - LOA) pentru cele 18-24 de avioane F-35 Lightning II a fost transmisă Pentagonului de către ministerul grec al Apărării, pe 6 noiembrie.
După cum am precizat într-o analiza anterioară, prin cererea de ofertă înaintată de Grecia se solicită achiziționarea „imediată” a aeronavelor F-35, astfel încât primele să poată fi livrate în 2021. Documentul precizează că pentru Grecia această achiziţie este una „crucială”.
Grecia şi-a făcut publică, de la începutul anului 2019, dorința de a cumpăra avioane F-35, dar problemele de natura financiară cu care se confruntă au împiedicat înaintarea către SUA a unei cerere de ofertă. Ministerul grec al Apărării a declarat inițial că are în vedere achiziționarea a 25-30 de avioane F-35, dar, din câte se pare, a coborât numărul la 18-24.
Grecia este dispusă să cumpere avioane F-35, chiar şi dacă acestea sunt second-hand
Potrivit publicaţiei Airforce Magazine, care citează un oficial american din zona apărării, sub protecţia anonimatului, Forţele Aeriene ale SUA nu au identificat niciun avion F-35 care să poată fi vândut la mâna a doua către Grecia, într-un timp atât de scurt. Cu toate acestea, în ultimi ani, la nivelul United States Air Force (USAF) s-a discutat despre disponibilitatea cheltuirii unor sume de bani pentru îmbunătăţirea avioanelor mai vechi F-35, până la standardul de producție actual. Vânzarea avioanelor mai vechi și înlocuirea acestora cu modele mai noi ar putea satisface nevoile United States Air Force (USAF).
La sfârşitul lunii octombrie, Grecia anunța că aeronavele F-35, fabricate pentru Turcia, ar putea fi vândute de Statele Unite ale Americii chiar Atenei, în contextul în care tensiunile dintre Occident și Turcia se adâncesc tot mai mult. Inclusivi oficiali americani din industria de apărare au speculat că o parte din avioanele F-35 construite pentru Turcia - dar nu livrate - ar putea fi vândute Greciei. În timp ce Forțele Aeriene ale SUA primesc unele dintre aceste aeronave, altele ar putea fi puse la dispoziție pentru Grecia.
Amintesc că, în vara acestui an, Comitetul pentru Servicii Armate din Senatul SUA a autorizat US Air Force să utilizeze și să opereze șase avioane F-35 Lightning II construite pentru Turcia. Cele șase avioane F-35 Lightning ÎI au fost fabricate, dar niciodată livrate Turciei, deoarece Ankara a fost suspendată anul trecut din programul F-35.
Zvonul că Atena îşi propune să cumpere avioane F-35 A a venit la scurt timp după ce premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat pe 12 septembrie că Grecia va cumpăra 18 avioane de luptă Rafale din Franța, o combinație de avioane noi și second-hand. Mitsotakis declara la momentul respectiv că dorinţa Greciei este că primul avion Rafale să ajungă la Forţele Aeriene Elene în decursul anului viitor.
O posibilă achiziţie a unor avioane F-35 ar face ca între Grecia şi alte state să nu mai existe un decalaj atât de mare din punct de vedere militar, oferind Forțelor Aeriene Elene superioritate tehnologică, dar mai ales aeriană.
Încă de la începutul acestui an, cu mult înainte ca relaţiile politice şi diplomaţie să fie tot mai tensionate cu Turcia, Grecia, prin vocea ministrului apărării, Nikos Panagiotopoulos, anunţa că are planuri serioase în ceea ce priveşte modernizarea flotei de avioane de vânătoare. La momentul respective fiind vehiculat şi interesul pentru achiziţionarea unor avioane F-35, totul ca parte a unei strategii care ar putea oferi armatei elene superioritate tehnologică, dar mai ales aeriană, față de Turcia, stat vecin cu care are câteva divergente, atât pe plan politic, cât şi pe plan militar.
Mass-media elenă susţine că achiziţia de avioane F-35 ar fi unul dintre obiectivele care se regăsesc în planul de înzestrare militară al Forțelor Armate pentru perioada 2020-2034.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News