Grup de experti: Armata belgiană trebuie să participe la programul tancului franco-german, iar mai multe avioane F-35 trebuie să fie pe lista de achiziţii
Un grup de experţi, numit la începutul acestui an de Ludivine Dedonder, ministrul belgian al apărării, a fost însărcinat să se gândească la cum trebuie să arate ’’viitorul’’ armatei belgiene. Raportul grupului de experţi a fost emis săptămâna trecut şi prezentat comisiei de apărare din parlamentul belgian. Cei doisprezece experți recomandă îmbunătăţirea ''viziunii strategicei existente'', atât în ceea ce privește personalul (mai mulți militari), cât și investițiile în echipamente, în special prin achiziționarea mai multor avioane de luptă F-35A, dar şi participarea la programul viitorului tanc de luptă franco-german.
În 2016, guvernul condus de Charles Michel și ministrul său al apărării, Steven Vandeput, au dezvoltat o „viziune strategică pentru apărare” pentru 2030.
În special, strategia avea următoarele obiective:
- o armată formată din 25.000 de militari;
- o listă lungă de investiții în înzestrare militară – evaluată în acel moment la aproximativ 9,2 miliarde de euro;
- achiziţionarea de avioane F-35 Lightning II (34 în total), două fregate, șase nave de tip dragor de mine, drone, mai mult de 400 de vehicule blindate etc.
Această viziune strategică a fost scrisă în 2016. Noul ministru al belgian al apărării, Ludivine Dedonder, a considerat utilă actualizarea acesteia pentru a răspunde mai bine amenințărilor de securitate în creștere, cum ar fi amenințarea cibernetică. Cei zece experți și doi coordonatori pe care i-a numit și-au prezentat concluziile. Ei nu pun la îndoială munca desfășurată cu cinci ani în urmă, dar, spun că ministrul belgian al Apărării trebuie să mergem mai departe cu această „viziune strategică pentru apărare”.
La nivel de personal, un total de 25.000 de militari este considerat insuficient. Pentru experți, personalul trebuie consolidat, în special în domeniul cibernetic.
În ceea ce privește echipamentul şi tehnica militară de care armata belgiană trebui să dispună, experți au făcut următoarele recomandări:
- achiziționarea suplimentară de aeronave F-35 (NATO solicită Belgiei să crească numărul la 45);
- achiziționarea de drone capabile să însoțească F-35A;
- echiparea cu armament performant a dronelor SkyGuardian General Atomics MQ-9B;
- participarea la apărarea antirachetă NATO (BMD);
- participarea la viitorul sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System, MGCS;
- achiziționarea unui nou elicopter de dimensiuni medii;
- achiziționarea de avioane cu decolare și aterizare scurtă (STOL) pentru Forțele Speciale.
Experții rămân discreți cu privire la resursele financiare care trebuie alocate pentru aceste achiziţii. Ei observă pur și simplu că creșterea cheltuielilor pentru apărare la 1,24% din PIB până în 2024 (de la 1,07% în 2020) este un minim.
Propunerea experţilor: Belgia trebuie să participe la programul de dezvoltare al viitorului tanc franco-german
După cum precizează publicaţia Army Recognition, experți au recomandat ministerului apărării ca Belgia să participe la proiectul viitorului tanc principal de luptă franco-german (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System, MGCS), mai cunoscut şi sub denumirea de ’’Eurotank’’.
În luna mai, DefenseRomania a precizat că oficialii germani ai ministerului apărării se gândesc să atragă mai mulţi parteneri europeni pentru a fi parte a MGCS.
Invitaţia acestor state ar urma să fie înaintata în urma unei conferințe, care va avea loc în septembrie la Berlin, dedicată efortului realizării proiectul MGCS. Potrivit unui raport adresat parlamentului german, evenimentul din septembrie este menit să inițieze un „val de deschidere” către țările din Uniunea Europeană, NATO și din alte părți – interesate de proiectul viitorului tanc principal de luptă franco-german – cu condiția ca Germania și Franța să cadă de acord asupra mai multor condiţii.
Mai multe state din Uniunea Europeană şi NATO şi-au manifestat de ceva timp interesul pentru proiectul viitorului tanc principal de luptă franco-german. Polonia şi Marea Britanie sunt două dintre statele care şi-au manifestat în repetate rânduri interesul de a participa la proiectul MGCS.
Cu alte cuvinte, Olanda are toate şanse să se numere printre statele care vor putea sprijini realizarea ’’viitorului tanc principal de luptă european’’, deoarece există deschidere din partea Germaniei şi Franţei ca acestui program militar să se alăture şi alte state.
Proiectul MGCS a început să fie dezvoltat începând cu ianuarie 2017
Proiectul MGCS (Main Ground Combat System) va avea ca obiectiv înlocuirea tancurilor germane Leopard 2, cât și a celor franceze AMX-56 Leclerc, începând de la mijlocul anilor 2030.
Proiectul este realizat de firma KNDS, creată în 2015 prin fuziunea Krauss Maffei Wegman (KMW) şi Nexter care produce în special tancuri Leclerc, tunuri Caesar şi blindate VBCI. Tancul EMBT, de fapt un hibrid alcătuit pe baza saşiului tancului german Leopard 2A7 dar cu turela tancului francez Leclerc, a fost dezvăluit în 2018 de către ministrul francez al Apărării, Francoise Parly, cu ocazia salonului Eurosatory organizat la Villepinte, în apropiere de Paris.
În ceea ce privesc contractele „care vor fi încheiate" ca parte a acestui studiu, ele se vor baza pe o finanțare împărțită 50% de Franța și 50% de Germania.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News